Kommissarie Bertil Claesson kan inte svara på vem som stängt ner dem, men konstaterar att polisen försöker få fram vem som stått bakom.
Påverkar sidan polisiärt arbete runt de boenden som pekats ut?
– Naturligtvis påverkar det och vi pratar ju med de som är utpekade. Det kan vara så att de själva tar till Securitasbevakning eller att vi har lite extra tillsyn. Det ligger på vår kommendering Alma som handlar om flyktingar och har en hel stab, säger han.
Bertil Claesson har jobbat med det förberedande arbetet inför den kommande demokrati- och hatbrottsgruppen och konstaterar att hatbrott riktat mot flyktingar och EU-migranter är vanligt på nätet.
– De flesta ärenden vi får in är förvridna människor som är hatiskt inställda till det mesta känns det som och där flyktingar finns med som ett inslag.
Hur avgör ni allvaret i dem?
– Att yttra sig så är allvarligt i sig tycker jag, men det är svårt att avgöra hur farliga de här och om det finns risk att de genomför sina hot eller inte, sådana bedömningar får vi jobba med hela tiden.
Känsligt med SD-tema
En av dem som är kritiska till Facebooks agerande är tecknaren och göteborgaren Max Gustafson.
Nyligen la han ut en bild som hann nå en halv miljon användare och delades 2 000 gånger innan den togs bort. Helt utan förklaring.
– Om mina bilder träffar för rätt och blir för populära, då blir de borttagna efter ett tag. Det sitter väl missnöjda människor, förmodligen SD-svansen, och massanmäler bilden. I Facebooks gemenskapsregler står det att de granskar noggrant varje anmälan och det undrar man om de verkligen gör, säger Max Gustafson.
Vid två tillfällen har Facebook försett länkar till hans hemsida med varningsmeddelanden och då administratören bakom sidan ”Inte rasist, men”, som har över 160 000 följare, delade en av Max Gustafsons bilder blev han avstängd i tre dagar.
– Än så länge har det bara varit när jag gjort bilder på SD-tema. Då verkar det vara väldigt många lättkränkta människor som anmäler, säger Max Gustafson.
Vad säger Facebook?
Vi kontaktar Facebooks företrädare i Sverige som är Spotlight PR. De svarar inte på frågor på telefon utan ber oss skicka frågor per mejl. Vi skickar en rad specifika frågor om den polisanmälda sidan och varför den inte ansågs bryta mot gemenskapsreglerna, varför Max Gustafsons bilder tas bort och orsakar avstängning, samt om hur det fungerar när någon anmäler innehåll på Facebook.
Vi får ett långt svar på engelska med text kopierad ur Facebooks officiella texter om gemenskapsregler, ingenting om vad som hänt i de fall vi undrar om.
Efter en förklaring om på vilka grunder man inte får attackera människor, som till exempel nationalitet, etnicitet och kön, skriver man på engelska ungefär följande.
”Vi vet att vi inte alltid lyckas göra rätt, i och med att vi ofta saknar kontexten och på grund av det stora antalet rapporter vi får” samt ”Det finns dedikerade team som jobbar dygnet runt, sju dagar i veckan med att hantera de rapporter som görs till Facebook”.