Hoppa till innehållet

Corona

Säsongsarbetare kommer inte till Sverige – och svensk arbetskraft ratar branschen

”Den här inställningen som man har sett från vissa arbetsgivare, att det inte går att få svenskar att jobba i skogen, den är förödande”, säger Magnus Lindberg , ombudsman på GS-facket.
”Den här inställningen som man har sett från vissa arbetsgivare, att det inte går att få svenskar att jobba i skogen, den är förödande”, säger Magnus Lindberg , ombudsman på GS-facket. Bild: Bild: Gorm Kallestad/TT

Dagens ETC

Grönsaksbrist, inga jordgubbar och skogsplantor som inte kommer i marken – det blir följden om tusentals utländska säsongsarbetare inte tar sig till Sverige under coronapandemin. Samtidigt har tiotusentals svenskar varslats och permitterats de senaste månaderna. Men dåliga arbetsvillkor och låga löner gör det svårt att locka dem till de gröna näringarna. ”Branschen är sönderdumpad”, säger Magnus Lindberg, ombudsman på GS-facket.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF), med den tidigare centerministern Anna Karin Hatt i spetsen, har beskrivit det som ”en oerhört stor utmaning att på kort tid förse lantbruket med kompetent arbetskraft inför säsongen” om de omkring 8 000 utländska säsongsarbetarna inte kan ta sig till Sverige. Även Maud Petri Rådström, ansvarig förhandlare för skogssektionen inom Gröna arbetsgivare, menar att det kommer bli tufft för många skogsföretag att hitta ny personal.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln