BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Tynnereds dåliga rykte är beklagligt, tycker Stadsdelsnämnden Västra Göteborgs ordförande Henrik Munck.
– Tynnered är en oslipad diamant, förklarar han och fortsätter:
– Idag är Opaltorget inte en vare sig särskilt trevlig eller trygg plats och just nu pågår det bygge för fullt där. Men det kommer att bli ett nytt köpcentrum med handel, studentbostäder och ett stort antal nya lägenheter som ska ge möjlighet till en positiv spiral i området.
Munck berättar att brottslighet som rån och inbrott har gått ned under lång tid i området.
– Det som skapar otrygghet är de här helt oacceptabla dödsskjutningarna, förklarar han.
Även om skjutningarna oftast inte drabbar utomstående, så leder de ändå till en känsla av otrygghet. Skjutningarna, som dubbats till ”stadsdelskriget” har hittills resulterat i sex döda och började 2013, med att en man mördades i sin bil på Grevegårdsvägen. Idag har istället Opaltorget tillfälligt flyttat dit då ett köpcentrum uppförs på dess gamla område.
Läser mest om kriminaliteten
Solen gassar på asfalten utanför Opalens krog, där stammisarna kommer och går och alla verkar känna varandra. Här sitter verkstadschefen Torbjörn Eriksson, 50, på en flätad stol på uteserveringen och tar en sommarlovsbira ihop med Göran Halldin, 64. Torbjörn, som just kommit hem från bowling-EM I Irland, har bott här hela livet och trivs väldigt bra i stadsdelen.
– Det tar fem minuter att cykla till havet härifrån. Det är underbart! säger han.
Av gängkriminaliteten märker han inte mycket.
– Vi läser mest om det. De håller till borta vid Smaragd-, Briljant och Topasgatorna och sedan vid Frölunda Torg. Visst, förste killen som blev skjuten blev skjuten här, pekar han, men det var ju bara för att han råkade vara här.
Flera poliser på gatorna
Sedan området blev klassat som särskilt utsatt har Torbjörn dock märkt att det är fler poliser på gatorna, vilket han tycker är positivt.
– Vi ser mycket färre mopeder som åker runt nu, det är förvånansvärt lugnt. När jag växte upp här så hade vi en lokalpolis, Kling och Klang, som var med och spelade fotboll. Vi fick en mycket bättre kontakt med dem, de snackade med morsan om det var några problem. Det skulle vara mer närpoliser här”, säger han.
Kommunpolisen Niklas Svensson menar att det finns fördelar med närpoliser men även stora nackdelar.
– De måste ju vara repressiva också och injaga lite respekt, förklara han.
Det kan bli svårt om man är alltför tjenis med lokalbefolkningen, då går tankegångarna. Men Niklas Svensson, som jobbat i 26 år, tycker att situationen i dag inte går att jämföra hur det var för 20 år sedan.
– Det är mycket mer människor idag, mer kriminalitet och vapen.
Polisen i området har varit dåligt bemannade med mycket vakanser under ett tag, men nu är de uppe i full bemanning igen
– Man blir väldigt utsatt, det är subtila hot, med folk som ropar våra hemadresser, och vad vår fru och barn heter, säger Niklas Svensson.
Nedlagda fritidsgårdar
Tynneredsbor som ETC talar med pekar på att flera fritidsgårdar lagts ned, men både Niklas Svensson och Henrik Munck menar att stadsdelen satsat på både fritidsgården Tyrolen, på Tynneredsskolan, samt på Kulturskolan som ligger vägg i vägg. Det finns även en träffpunkt i Bergkristallparken, med ett aktivitetscenter och skateboardpark. Niklas Svensson tycker inte att det saknas brist på aktiviteter, men menar att ungdomar som är inne i droghandeln inte är intresserade.
– Vissa har dessutom blivit portade på fritidsgårdarna, då de värvar ungdomar till att sälja narkotika, förklarar han.
De flesta ETC talar med tycker att Tynnered fått oförtjänt dåligt rykte, och berättar att de trivs bra i stadsdelen. Småbarnsmamman Mikaela Graziani, 27, som är uppvuxen i området, märker inte av skjutningarna men tycker att det känns tryggt med ökad polisnärvaro.
SDN:s satsning på att göra Tynnered tryggare innefattar ökad belysning, röjning av buskage, och skapandet av trygga gångvägar mellan hållplatser, skolor och fritidsgårdar. Särskilt gångtunnlarna är bättre upplysta och har fått utsmyckning.
– Min samlade bild är att gör vi nu rätt saker och får till både polisen med det förebyggande arbetet och stadsomvandlingen, så finns det goda möjligheter till en positiv utveckling här, avslutar Munck.