I snart fyra år har projektet Inför – individuell förlossningsförberedelse – varit igång på Södertälje sjukhus. Initiativet togs av barnmorskan Mimansa Madheden, efter att hon och hennes kollegor känt att något måste göras för att de ska nå de kvinnor som är mest utsatta.
– Jag har jobbat mycket utomlands och själv sett att det i många länder saknas förebyggande vård för gravida. Om du då kommit till Sverige utan att kunna språket är det lätt att missa hur det fungerar här. Att inte ta del av vården är en av förklaringarna till den ökade risken för komplikationer bland utlandsfödda. Första steget måste vara att dessa kvinnor får mödravård på samma villkor som kvinnor födda i Sverige, säger Mimansa Madheden.
Personligt möte
Genom att arbeta flexibelt och uppsökande sprider Inför-gruppen information om sin verksamhet. Tanken är att fungera som en bro mellan kvinnan och förlossningsvården.
– Vi tror att det behövs ett personlig möte, att kvinnan behöver få ett ansikte för svensk förlossningsvård. När vi fått kontakt har vi ett första möte där vi kanske åker ut och träffar kvinnan nära där hon bor tillsammans med en tolk, och så småningom besöker vi sjukhuset tillsammans.
Mimansa Madheden säger att det ofta är tydligt hur främmande den svenska sjukvården är för den gravida kvinnan. Och att de kan vara en hjälp både genom att förklara hur sjukhuset fungerar rent praktiskt – som att man inte behöver ta med egna lakan – och genom att påminna kollegor om vikten av att kolla bakomliggande sjukdomar till exempel.
– Vi ser oss som ambassadörer i förhållande till hela personalgruppen. På arbetsplatsträffar kan vi ta upp riskfaktorer, som att det kan förekomma obehandlad malaria och andra sjukdomar vi inte är så vana vid här, säger Mimansa Madheden.
”Känt sig väl omhändertagna”
När kvinnan väl ska föda finns det inga garantier att den barnmorska eller undersköterska hon träffat genom Inför är med under förlossningen. Men Mimansa Madheden är ändå övertygad om att vägledningen inför förlossningen har stor betydelse när det väl är dags att föda.
– Ja, när vi träffar kvinnorna några veckor efter födseln brukar de alltid säga att de känt sig väldigt omhändertagna. Jag tror verkligen att det här är ett sätt att minska risken för komplikationer, och att göra att kvinnan mår bättre även psykiskt.