– Jag jobbar som fristående krönikör och föredragshållare mestadels inriktad på muslimsk identitet, feminism, antirasism och mänskliga rättigheter i stort. Jag är även grundare av Muslimska feminister, i begynnelsen en frustrerad reaktion som utagerades i en Facebookgrupp som blev väldigt uppmärksammad och uppskattad. Det fick mig att inse betydelsen av att lyfta detta perspektiv.
Vad är muslimsk feminism för dig?
– För mig är begreppet muslimsk feminism ett självorganiserande verktyg. Det är ett sätt att vara tydlig med att jag företräder mig själv. Och att jag ser min muslimska bakgrund som ett tryggt komplement till min feministiska världsbild – inte en motsättning.
Kan du bidra med idéer och perspektiv som saknas i den politiska debatten?
– Absolut, och det gör jag genom att bara vara den jag är, i alla mina nyanser som människa, på både gott och ont. Jag har alltid haft upplevelsen av en påtaglig avsaknad av alternativa muslimska röster att relatera till i Sverige. Min blygsamma förhoppning är trots allt, att kunna vara den oberoende rösten. Hur fånigt det än låter.
Men Sarah Delshad understryker att hon som antirasistisk profil med muslimsk och feministisk identitet med ett vänsterhjärta ofta förväntas skriva om antirasism, intersektionalitet och islamofobi.
– Jag gör gärna det, men jag är också en mångfacetterad person med nyfikenhet för allt som involverar vår samtid. Det kan bli ett självmål om man hela tiden, bara för att du råkar bo i en viss typ av kropp, förväntas skriva om vissa ämnen. Och acceptera det. Vi måste komma ifrån det.
Vilka frågor vill du driva på ledarsidan?
– Många plattformar, framförallt vänsterdrivna kan ha en tendens att skrika ut sitt budskap om antirasism och feminism till exempel. Det är otroligt viktigt att vi pratar om de här frågorna men det finns också en charm i att ta det lite lugnare. Ibland räcker det med att vara en icke vit-skribent som tillägnas utrymmet att skriva ledare för att göra en undermedveten, antirasistisk handling hos den breda massan.
Sarah Delshad kommer att skriva ledare i Dagens ETC:s digitala lördagsutgåva.