Eskilstuna, Nyköping, Sigtuna och Motala.
Förslagen har antingen lagts fram av Sverigedemokraterna på egen hand, eller av SD med stöd från Moderaterna. Senast i raden av kommuner att lyfta frågan är Malmö, där SD så sent som i förra veckan gick ut med att man vill förbjuda vad man kallar ”värderingsstyrda slöjor”, eftersom dessa ”symboliserar religiös underkastelse”.
I ett pressmeddelande uttryckte partiets lokala gruppledare Magnus Olsson åsikten att ”barn måste få vara barn”.
– Jag menar att slöjförbudet är en nödvändig åtgärd om Malmö stad vill komma åt hedersförtryck och religiöst tvång, sa han.
Skolverket har sagt nej
Detta trots att Skolverket redan 2012 – efter att en skola i Umeå velat införa slöjförbud – principiellt slagit fast att ett generellt förbud inte är förenligt med den svenska diskrimineringslagstiftningen eller Europakonventionens grundpelare om alla människor lika värde.
Även Moderatkvinnorna har trots detta valt att lyfta frågan. Förra sommaren skrev de tillsammans med Sara Mohammad, ordförande för föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, en debattartikel i Svenska Dagbladet, i vilken de framförde åsikten att frågan om ett generellt slöjförbud i grund- och förskolan måste utredas utförligt. Ett sådant förbud skulle inte handla om främlingsfientlighet hävdade de, utan om att ”slöjan i grunden är en symbol för kvinnoförtryck”.
Josefin Malmqvist (M), riksdagsledamot samt ordförande för M-kvinnorna, berättar att man enats i frågan på den senaste partistämman.
– Vi ser det främst som en fråga om kvinnans rätt till självständighet samt en diskussion som måste föras om barnen. Om barn tvingas till att bära slöja när de går till skolan, då ser vi det som en inskränkning i självbestämmanderätten och alltså som en form av förtryck, säger hon.
Sarah Delshad, grundare av idéplattformen Muslimska feminister samt föreläsare i ämnet, säger å sin sida att förslaget om ett slöjförbud i skolan inte är något annat än ren och skär populism.
– Frågan är väldigt komplex och ett generellt förbud är att göra det ganska enkelt för sig, säger hon.
Ett steg bakåt
Enligt Sarah Delshad handlar det om vilket samhälle vi vill leva i.
– Vill vi leva i ett samhälle där en lagstiftad kontroll av unga kvinnors och tjejers kroppar pågår? Och vad innebär egentligen det för kampen för kvinnors rättigheter? Att införa sådana här förbud skulle vara ett steg bakåt, inte ett steg framåt.
En konsekvens av ett slöjförbud för elever på våra svenska skolor skulle sannolikt leda till att vissa familjer och grupperingar sluter sig allt mer mot resten av samhället, tror hon.
– Förbud som detta kan tydligt ge en upplevelse av otrygghet för slöjbärande skolelever. Vill vi verkligen att vissa elever ska känna sig exkluderade?