Ljudet av lekande ungar läcker ut på gatan från kvarterets lummiga innergård. Bostadsblocket i Uppsala byggdes 2015 och ser fortfarande helt nytt ut. Det andas medelklass, barnfamiljer, ordning och reda.
Rozerin och Kawa köpte sin bostadsrätt här för tre miljoner kronor och flyttade in i november 2019. Rozerin är svensk medborgare och kom till Sverige som tvååring, för 32 år sedan. Familjen var kurdiska flyktingar från Turkiet. Hon träffade Kawa på ett bröllop, kärlek uppstod och 2017 flyttade han hit från Turkiet. Idag är de gifta och har den treåriga sonen Lawin.
Hon är ekonom och arbetar sedan nio år som statstjänsteman i en stor myndighet. Han är ingenjör, har snabbt lärt sig språket och plockade i förra veckan ut en examen i byggnadsingenjörsproduktion från en yrkeshögskola.
De verkar vara ett synnerligen välordnat par. Men Säpo säger att Rozerin är ett hot mot det svenska riket.
Säpo: ”Allvarligt hot”
”Den miljö inom vilken Rozerin ska verka utgör ett allvarligt hot mot allmän säkerhet. Din närvaro i landet innebär att Rozerins verksamhet inom miljön underlättas och befästs. Att ge dig ett uppehållstillstånd skulle därmed innebära att ett redan befintligt hot förstärks.”
Rozerin läser högt från Migrationsverkets elva sidor långa beslut som anlände i mitten av maj. Det innebär att Kawa ska utvisas till Turkiet. Rozerin är höggravid i åttonde månaden. Vill de undvika att familjen splittras måste hon också lämna hem, arbete och släktingar och flytta till Turkiet.
– Just nu känns allt bara som ett helvete. Jag går till badrummet, gråter, kommer ut och ler igen. För min sons skull. Jag bläddrar och bläddrar i beslutet men kan fortfarande inte förstå det. Jag känner mig inte som en medborgare, jag känner mig inte ens mänskligt behandlad, säger Rozerin till Dagens ETC.
Besöksförbud i tio år
Beslutet från Migrationsverket kommer efter en över två år lång process för att försöka få ett permanent uppehållstillstånd åt Kawa. Säpo har inkommit med ett yttrande – som handlar om Rozerin. Informationen är hemligstämplad och ingen annan får veta vad för samhällshotande ”verksamhet” hon anses bedriva. Men Migrationsverket litar på Säpos bedömning.
Kawa är fläckfri, inte brottsmisstänkt och helt ointressant för Säpo. Men han ska ändå utvisas, för att hans blotta närvaro anses underlätta Rozerins ”verksamhet”. Kawas namn kommer också sättas på en spärrlista, så att han kommer ha besöksförbud i Sverige och alla andra Schengenländer i tio år.
– Är det för att jag hjälper henne diska? För att jag byter
blöjor? Jag förstår inte hur de tänker, säger Kawa.
Inte ens förhörda
Under vintern och våren har Dagens ETC berättat att ett flertal kurder i Sverige fått liknande problem, där de eller deras partners riskerar utvisning och besöksförbud på grund av hemliga anklagelser från Säpo, efter att de sökt permanent uppehållstillstånd.
Den belgisk-kurdiska tvåbarnsmamman Zozan Büyük i Örebro fick stor uppmärksamhet inför att hon i mars i år tvingades lämna Sverige, på lika obskyra grunder.
Ärendena har kritiserats för bristande rättssäkerhet. Alla kurder säger sig vara oskyldiga, Säpo säger något annat – och myndighetssverige rullar över de anklagade som en ångvält. Men till skillnad från de andra fallen har varken Rozerin eller Kawa ens blivit kallade till förhör med Säpo.
– Jag har verkligen jagat Säpo, för jag vill ju bemöta de här anklagelserna. Jag har mejlat dem och ringt dem, men det har varit stängda dörrar. Om jag är ett sådant allvarligt hot, varför har de aldrig kallat in mig? Eller varför har de inte förhört min man? De verkar helt enkelt ha stämplat oss för länge sedan och det tycker jag är ännu mer skrämmande, säger Rozerin, och fortsätter:
– Vi har även försökt få Migrationsverket att göra en egen muntlig utredning, men de sa att det inte fanns ett sådant behov. Min man har inte ens haft ett eget möte med Migrationsverkets handläggare, all kontakt har gått bara genom vår advokat.
Sympatiserar med HDP
Hittills har bara en enda röd tråd framträtt som knyter samman de drabbade kurderna: samtliga sympatiserar med det prokurdiska oppositionspartiet HDP i Turkiet och har också uttryckt stöd för det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien. Merparten har också varit samhällspolitiskt engagerade – och då gjort något som förargat den turkiska Erdoganregimen.
Enligt Rozerin har hennes enda engagemang varit i en svensk-kurdisk organisation som sympatiserar med både HDP och syrienkurderna och som flitigt arrangerat stödmöten och demonstrationer. Rozerin blev aktiv i organisationen när den bildades 2015.
– Jag var jätteaktiv 2015–2016, var med och skrev stadgarna och var offentlig. Men det här var under perioden när Kobane attackerades, när även svenskar engagerades i det. Och så var det val i Turkiet och HDP skulle in i parlamentet för första gången. Jag har aldrig varit särskilt politiskt aktiv i övrigt.
Rozerin berättar att hon lämnade aktivismen 2016 och tog en annan väg i livet, för att satsa på familjelivet med Kawa. I Säpos yttrande gör man dock gällande att hon är verksam med något hotfullt i detta nu – inte för fem år sedan.
– Vad är det för verksamhet de menar? Hur skulle jag ha tid för något när jag är mamma, höggravid och jobbar 40 timmar
i veckan? De kan titta i mitt brottsregister, jag har aldrig ens åkt fast för fortkörning. Jag har haft chefsbefattningar och varit presstalesperson på myndigheten där jag jobbar, det hade aldrig gått annars, säger hon.
Fruktar förtryck i Turkiet
Treåriga Lawin leker på innergården och ropar efter pappas uppmärksamhet. Till Kawa har Migrationsverket meddelat väldigt motsägelsefulla saker. Exempelvis att det vore bäst att lämna kvar sonen och den kommande bebisen hos mamman i Sverige, om Rozerin inte följer med honom till Turkiet.
– Hur kan man säga så, att det är bäst att lämna kvar barnen hos henne, om det nu är så att hon befinner sig i en terrorverksamhet? Och de skriver att de har bedömt barnens bästa, säger Kawa.
Frågetecknen är många. Rozerin och Kawa tänker överklaga Migrationsverkets beslut, men hyser få förhoppningar om att något kan ändras. Därför vill de inte medverka med sina riktiga namn eller på bild, eftersom de fruktar konsekvenser om de hamnar i Turkiet.
Samtidigt kan det vara mycket riskabelt för Rozerin att resa dit, om man där känner till hennes prokurdiska aktivism. Men risken är att Migrationsverket inte lämnar henne något val, om familjen ska hållas ihop.
– Hur tänker de att jag ska kunna leva i Turkiet efter att den svenska staten terrorstämplat mig?