Idén, att reservera vissa tomter för billigare nyproduktioner, har arbetats fram tillsammans med bostadsföretaget Botrygg. De har tidigare arbetat med ett snarlikt projekt för hyreslägenheter i Göteborg.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi har jobbat med en liknande modell i Frihamnen med delvis reducerade hyror i olika nivåer. I princip valde vi att spinna vidare på det och presenterade förslaget för kommunen, säger Merdad Moghtadai, vd för Botrygg i Örebro.
Enligt Boverket byggdes 16,2 bostäder per 1 000 invånare i Örebro inför årsskiftet. det är mest i hela landet. Men nyproduktioner är dyra, och hyrorna för hyresrätterna hamnar ofta på en för många oskälig nivå. Björn Sundin (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, säger i ett uttalande att han hoppas att den nya modellen ska inspirera andra kommuner att ta efter.
– Det byggs mer än någonsin tidigare i Örebro men det innebär samtidigt att vi riskerar att få hela stadsdelar där få med låg- eller medelinkomst har råd att bo. Då kan vi inte sitta med armarna i kors och titta på. Örebro går först igen, och vi hoppas att många andra vill följa efter och kopiera vår modell.
”Någon form av panikåtgård”
Lägenheterna kommer att byggas på Södra Ladugårdsängen, hälften bostadsrätter, andra hälften hyreslägenheter. I avtalet framgår att en viss del av hyreslägenheterna ska ha en lägre hyra än normalhyran. Anders Åhrlin (M), oppositionsråd och vice ordförande i kommunstyrelsen, tycker att det är fel väg att gå.
– Det är någon form av panikåtgärd. Vad vi behöver är en flexibel produktion av bostäder, fler förslag på hur vi ska gå vidare för att få loss lägenheter i mellanskiktet, inte fler regler på bostadsmarknaden, säger han och tillägger:
– Problemet i dag är att det är väldigt dyrt att bygga. Om det måste vara billigare finns en risk att hus som byggs kanske inte håller samma kvalitet eller förutsättningar. Vill vi verkligen ha social housing?
Hur ska då låginkomstagare ha råd att bo? Generellt – se till att folk har jobb att gå till, och sänk skatten så att pengar kan läggas på boendet, resonerar Anders Åhrlin. Han efterlyser även en översyn av flyttskatten och ett krafttag för att ge fler möjlighet att äga sin bostad.
– Hur hittar vi modeller för att folk ska kunna börja spara? Vi måste ha en politik för våra barn.
”Inte några avkall på kvalitén”
Enligt Merdad Moghtadai kommer de olika boendealternativen på Södra Ladugårdsängen inte att skilja sig åt i utformning eller materialval.
– Vi gör inte några avkall på kvalitén. Lägenheterna blir exakt likadana.
På frågan hur underskottet i intäkter från de billigare hyresrätterna kompenseras, svarar Merdad att modellen bygger på två faktorer. Dels att volymen av bostäder är så stor att att det går att bygga både bostadsrätter och hyresrätter i samma projekt – bostadsrätternas vinst finansierar de lägre hyrorna, dels långsiktigt förvaltande. Vem som ska få bo billigt, den frågan återstår att lösa, förklarar Merdad Moghtadai. Men det finns tänkbara alternativ.
– Antingen har vi en variant där sökanden går genom kommunala bostadskön. Hur man skulle värdera poängen då vet jag inte. Om vi själva hyr ut och får fria händer då har vi sagt att vi önskar någon form av första inkomstkontroll, fast tvärtom mot hur det brukar vara: ”Du får inte hyra om du har så här mycket i lön”. Däremot kan man inte ha någon löpande kontroll.