– Jag älskar att konferensen hölls i Malmö, säger hon och berättar att hon känner sig både stärkt och stolt över att feminister från hela världen har samlats precis här.
– Det har varit extremt mycket intressant i programmet samtidigt som det också har funnits ett systerskap som jag inte tror att vi är vana vid.
Ida Rosengren arbetar som utredare inom Kriminalvården med regeringsuppdraget Unga och våldsamma män och möter dagligen de som har dömts för våld och sexualbrott i nära relationer. Det är män i alla åldrar och från alla samhällsgrupper.
– Våld mot kvinnor är inte något som händer i en annan världsdel, det sker här i våra vardagsrum, slår hon fast.
Egen erfarenhet
Egen erfarenhet av att leva nära en våldsam relation väckte intresset för frågan men vägen till jobbet på Kriminalvården var inte spikrak. Som student kryssade hon mellan kurser i psykologi, statsvetenskap och sexologi för att sedan arbeta drygt ett år som socialrådgivare i Rosengård. Det var först efter ett uppdrag som nämndeman i Malmö tingsrätt som hon fick upp ögonen för frivården och deras behandlingsprogram.
– Jag vill jobba med förövarna för jag tror att det är det mest effektiva sättet att få slut på våldet, säger hon.
Under behandlingens gång kan hon ofta se både individuella och strukturella förklaringar till beteendet, som bilden av hur en man ska vara och svårigheter att uttrycka känslor verbalt.
– Alla frågar mig hur det är att vara ung tjej och jobba med den här typen av klienter. Jag skulle säga att stereotyperna i det här fallet jobbar för mig. Jag uppfattas som omvårdande på ett annat sätt än vad mina manliga kollegor gör. Klienterna kan “tuppa” sig för dem men öppna sig för mig.
Har aldrig pratat om känslor
Männen är ofta skeptiska i början och många har aldrig diskuterat känslor och förväntningar i en relation. Men när de väl har börjat prata önskar de att de hade fått möjlighet att göra det tidigare i livet. Därför tycker Ida Rosengren att det är viktigt att man börjar arbeta med genusfrågor så tidigt som möjligt, gärna redan i förskolan. Hon skulle också vilja se ett större fokus på relationer när man har sexualundervisning i skolan.
Även om Ida Rosengren vet att hon inte kan garantera att männen som har gått igenom behandling slutar att slå visar statistiken att det minskar risken för återfall.
– Jag är extremt positiv. Man måste tro på tankens kraft och att människor kan förändras, säger hon.
I framtiden hoppas Ida Rosengren att hon får möjlighet att sprida den kunskap om relationsvåld som hon har samlat på sig genom att föreläsa och undervisa. I sommar drömmer hon också om att renovera huset som hon och hennes sambo har köpt på Sofielund, bara några kvarter från caféet på Simrishamnsgatan.