Läs också: På samma plats i åtta år – utan fast anställning och ”Som en blöt filt över hela branschen”
Svenskt näringsliv har under många år arbetat för att maximera flexibiliteten på arbetsmarknaden och göra möjligheten till visstidsanställningar större.
Men tjänar arbetsgivarna verkligen långsiktigt på att hålla sin personal i otrygga anställningar? Flera forskningsrapporter pekar på motsatsen. Faktum är att otryggheten har dolda kostnader, som ibland kan bli ganska stora.
Ekonomen Paula Liukonen gjorde 2003 en studie för Kommunal där hon räknade på de timanställdas dolda kostnader. Med i hennes beräkningar fanns faktorer som kostnaden för att lära upp nya personer, för extra planering när det blir glapp i schemaläggningen, för sämre produktivitet när timanställda går sjuka till jobbet för att de inte vågar tacka nej till timmar och för hur kunders och brukares förtroende påverkas när kontinuiteten brister. Hon fann att den sortens extrakostnader var betydligt högre för en timanställd, 7221 kronor, än för en fast anställd, som kostade 4125 kronor.
Handels förbundsordförande Susanna Gideonsson bekräftar att osäkra anställningar inte bara drabbar de visstidsanställda. I handeln liksom inom Kommunals verksamheter blir samma problem tydliga när scheman ska läggas och nya läras upp.
– Den fasta personalen mår också dåligt av för många visstidsanställningar. De måste ta hela huvudansvaret för verksamheten eftersom det finns så lite samlad erfarenhet på arbetsplatsen. Samtidigt måste du konkurrera med kollegorna om arbetstider.
Hälsoläget är sämre för visstidsanställda än för fast anställda visar ett flertal undersökningar, och de går oftare än de fast anställda sjuka till jobbet. I en studie som Kommunal gjorde nyligen uppgav hela 46 procent av de visstidsanställda som gick till jobbet sjuka att de gjorde det för att inte förlora jobbet. Men en undersökning från företaget Medibank visar att en person som går till jobbet med en smittsam infektion i kroppen det kan kosta arbetsgivaren mångdubbelt mer än att den anställda stannar hemma med sjukersättning.
Risken för olycksfall i arbetet, som också innebär merkostnader för ett företag, är dessutom större för bemanningsanställda, visade Arbetsmiljöverket i en rapport förra året.
– De är ännu mer utsatta för kravet på att prestera. Gör de inte det blir de av med jobbet, förklarar Martin Johansson, truckförare i Uppsala, för tidningen Arbetarskydd, när han skulle förklara varför så många fler olyckor sker för hans bemanningsanställda kollegor i branschen.
– Det är stressen. Även om utbildningarna har blivit bättre och det finns regler så är det vanligt att reglerna frångås för att man ska hinna med.
Tidigare studier visar att produktivitet, lojalitet och själva arbetsinsatsen kan påverkas negativt, åtminstone på längre sikt, trots att personalen känner att den behöver vara till lags och jobba hårt. Känslan av att vara lågt värderad påverkar också hälsan, vilket kan medföra stora samhällskostnader.
Också personer med mer trygga anställningar påverkas när klimatet på en arbetsplats präglas av otrygghet, visar psykologiforskaren Lena Låstad i en nyutgiven avhandling.
– Otryggheten är inte bara en personlig situation, utan också en mer suggestiv upplevelse som påverkar hela arbetsplatsen. Om en del av kollegorna på arbetsplatsen upplever att deras anställningsvillkor är osäkra så påverkar det också de andra.
– Våra resultat visar att det leder till att personalen upplever ökad press och att de får svårare att hitta en balans mellan arbete och fritid, antagligen därför att fritiden upptas av tankar på arbetet. Eller i vissa fall för att de jobbar över mer.
Som psykolog har Lena Låstad tagit ett bredare grepp om otryggheten. Hon har inte skiljt på olika typer av anställningsformer utan alla som upplever att deras anställning på något vis kan vara hotad finns med.
– Det kan lika gärna handla om att ett annat kontor i verksamheten har fått lägga ner, att någon del har outsourcats, eller att det går dåligt för branschen.
Resultatet av att personalen känner sig otrygg kan bli att de blir tystare och att alla försöker få tag på så mycket information som möjligt om vilka förändringar som är på gång och vad chefer planerar och att det tar upp mycket av deras tankeverksamhet både på jobbet och hemma.
– Det kan också vara så att man håller inne med den information som man har gentemot kollegorna.
Hur påverkar det produktivitet och kreativitet?
– Tidigare studier tyder på att produktiviteten kortsiktigt kan bli högre, men oftast inte på längre sikt. Kreativiteten har vi inte undersökt, men det är ganska lätt att föreställa sig att man inte blir så kreativ på en otrygg arbetsplats.
Läs vidare på nästa sida: Så många går på otrygga jobb
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 1231480870
Läs också: På samma plats i åtta år – utan fast anställning och ”Som en blöt filt över hela branschen”
Så många går på otrygga jobb
Över 618 000 personer, eller 15 procent av arbetskraften, var otryggt anställda 2014. Minst 39 000 hade fått sina visstidsanställningar staplade. I statistiken gick det också att se hur många som var visstidsanställda i olika grupper:
- Kvinnor: 17%
- Män: 13%
- Unga 16-24 år: 52%
- Arbetare: 20%
Högst andel
- Kultur nöje fritid: 45%
- Hotell: 44%
- Restaurang: 43%
Forskning om otrygga anställningar
En kunskapsöversikt från Forte (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd), visar att jämfört med personer med fast anställning hade de tillfälligt anställda 25 procents ökad risk att drabbas av psykologiska störningar som trötthet, lättare depression, sömnsvårigheter, huvudvärk. De hade också ökad risk för fysisk ohälsa som nack-, skulder- och ryggbesvär och ökad risk för arbetsskada.
En avhandling från Göteborgs universitet visar att många tim- och behovsanställda lever i en ständig jakt på timmar och att det påverkar sömnen och hälsan. De får ofta låna pengar för att klara sig. Många saknar också det kollektiva stödet och kan bli utstötta på arbetsplatsen.
De som förespråkar mer visstidsanställningar hänvisar ofta till att de kan fungera som ett steg in på arbetsmarknaden för arbetslösa. Men en studie av norska forskaren Jørgen Svalund visar tvärtom att den som är anställd på visstid i Sverige och Finland löper större risk att bli arbetslös än den som har samma anställningsform i Norge eller Danmark - där det inte finns lika många möjligheter att visstidsanställa.
Konsekvensen av lösare reglering kring otrygga anställningar är istället en tudelad arbetsmarknad där den som lyckats få ett fast jobb absolut inte vågar flytta på sig medan de utan fast jobb saknar trygghet.
ENKÄT: Hur ser du på regeringens förslag om att begränsa staplade visstidsanställningar?
Susanna Gideonsson, förbundsordförande i Handels:
– Det är ett litet myrsteg i rätt riktning, men det är inte tillfredsställande. Det som är bra är att det inte längre kommer att vara ett ärende för EU-kommissionen. Det är också en viktig markering om att regeringen har sett problemet och vill göra rätt.
Johan Ingelskog, enhetschef arbetsplats- och avtalsenheten på Kommunal:
– Kommunal har länge arbetat för att allmän visstid ska strykas ur LAS. Vi ser regerings förslag som en delseger och ett steg i rätt riktning för att minska missbruk av visstidsanställningar. Men Kommunal anser att regeringen hade kunnat gå längre i sitt förslag och ta bort allmän visstid helt.
Jimmie Söndergaard, förbundsjurist på Hotell och restauranganställdas förbund:
– Det är ett lovvärt försök, bra att man inte kan gå för länge på visstidsanställningar. Det kan leda till oro och tysta arbetsplatser. För oss är en del tillfälliga anställningsformer det redan reglerade i kollektivavtalet och det finns en stor förståelse för att det måste vara så.
Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert, svenskt Näringsliv:
– Vi beklagar att regeringen vill genomföra den här begränsningen. Det är inte motiverat, och jag delar inte uppfattningen att lagen skulle strida mot EU:s direktiv. Mot den bakgrunden är det bra att förslaget inte är mer genomgripande än såhär.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.