Statsminister Stefan Löfvens ord på presskonferensen igår kväll beskriver ett Stockholm som inte gav vika för terrorismen och hatet, utan tvärtom reste sig upp gemensamt och visade solidaritet med varandra.
Nästan omedelbart efter terrordådet när en förövare med lastbil dödade minst fyra personer under vansinnesfärden längs Drottninggatan på fredagseftermiddagen började samhället agera.
Samtidigt som bussar, tunnelbana och pendeltåg ställdes in och många affärer och restauranger i staden valde att stänga så började stockholmare erbjuda varandra hjälp. På sociala medier samlades folk under #OpenStockholm där vanliga medborgare erbjöd varandra bilskjuts, sovplatser, mat eller bara en stunds omtanke och medmänsklighet.
Skjutsade varandra
Ola Löfgren var en av tusentals stockholmare som hjälpte till under kvällen.
– Jag körde en kollega på jobbet på Södermalm till Solna för att hon hade barn som skulle hämtas på förskolan. Då passade jag på att skriva ett inlägg på Facebook och fråga om någon behövde åka med tillbaka från Solna och söderut.
Fem personer nappade på erbjudandet.
– Jag kände ingen av dem, det var folk som är bekantas bekanta som hittade inlägget, berättar han.
Eftersom kollektivtrafiken var helt stängd i Stockholm fram till 20-tiden på fredagskvällen var det väldigt trångt på bilvägarna.
– Det var helt tjockt överallt. Samtidigt var det otroligt många som erbjöd skjuts. Tillgången var mycket större än efterfrågan, kändes det som. Det var fint, säger Ola Löfgren.
Wayne Seretis var en av många människor som satt fast på Arlanda under fredagskvällen, på väg hem från en utlandsresa.
– All kollektivtrafik var inställd och taxikön var 100 meter lång, berättar han.
Tack vare ett inlägg på Facebook fick han bilskjuts med en främmande kvinna.
– Hon blev hämtad av sin man och deras lilla dotter. Jag fick åka med till Kista och tog bussen därifrån hem.
Människor fick stöd
Författaren och journalisten Alexandra Pascalidou var en av många som erbjöd hjälp under #OpenStockholm. ”Om någon fastnat i Rinkeby kan ni gå hem till min mamma. Hon har säkert soppa och fårostpaj”, skrev hon på Twitter.
Skivbolaget Sony Music erbjöd viloplats för behövande i sitt kontor i city, liksom flera skolor som Södra Latin och Observatiorielundens skola. Även kommunen, hjälporganisationer och näringslivet var snabba att agera. Bara ett par timmar efter lastbilsattacken öppnade Stockholm stad upp lokaler i varje stadsdel där folk som inte kunde ta sig hem kunde få övernatta, äta en bit mat eller bara ladda mobilen och vila en stund. Även flera kyrkor öppnade upp för att ta emot människor.
”Eftersom polisen avråder från att vistas i Stockholms innerstad är också Kungsholms kyrka öppen”, skrev ärkebiskop Antje Jackelén på Twitter bara en dryg timme efter attacken på Drottninggatan.
Röda Korset ställde upp provisoriska stödcentrum i city och vid Mariatorget, med kaffe, frukt och medmänsklig service. Flera andra hjälporganisationer gjorde liknande insatser.
På Best Western-hotellet Kom på Döbelnsgatan, nära brottsplatsen, bjöds det på fika i matsalen och de rum som inte var bokade erbjöds gratis till människor som drabbats på något sätt.
– Det var ett 20-tal personer som fick sova hos oss. Några barnfamiljer och andra som bodde i lägenheter eller på hotell innanför avspärrningarna och inte kunde komma hem, berättar Corinna Björk, kommunikationsansvarig på hotellet.