För att en petition ska tas upp hos Malmö kommun krävs 100 underskrifter. Något som Thimar Innabs förslag nådde på bara en dag.
– Det är så klart kul att se att så många stöttar romerna och försöker göra deras situation bättre. Det finns en tydlig fientlighet mot romer inom vissa grupper med rasistiska åsikter så det kommer så klart vara mycket kritik mot den här hjälpen också, säger hon.
Thimar Innab har tidigare hjälpt hemlösa. Förra året skrev ETC Malmö om hur hon tog initiativ till Soppkök Malmö och arrangerade julfirande för hemlösa i staden. Engagemanget har fortsatt. Men enligt henne måste kommunen arbeta mer aktivt för att få uthyrare att hjälpa till.
– Kommunen sänder inte ut några positiva signaler som uppmuntrar till att hjälpa EU-migranter. Det har gjort att de som hyr ut lokaler inte vågar låna ut lokaler till sådan verksamhet. De är rädda att det ska bli problem med lagar och miljöförvaltningen, säger hon.
Carina Nilsson är kommunalråd i Malmö och hon ställer sig tveksam till petitionen, men har sagt att Sociala resursnämnden ska ta upp det som ett medborgarförslag i december.
– Jag ser problem med förslaget, vi har inte lagstöd att erbjuda övernattning alla nätter. Man har inte en automatisk rätt till ett lands sociala system som EU-medborgare, säger hon.
Men vad kommer hända med EU-migranterna över vintern då?
– Det är ju ändå rationella val som människor har gjort att komma hit och många har sagt att de tänker åka hem. De är kapabla att ta egna beslut. Vi kan inte ge den här typen av hjälp men det är ju ingen som hindrar frivilligorganisationer att hjälpa till.
Vintern börjar dra in över Malmö och redan nu har det kommit larmrapporter om att det börjar bli hälsofarligt att bo i tältlägren.
– Människor kommer att dö om ingen agerar nu. Kommunen har sagt att de fattar ett beslut den 19 december, vilket är ganska sent. Då hoppas jag att man fattar ett beslut som visar att man är positivt inställda till att ta hand om romer. För det kommer inte bli bättre, säger Thimar Innab.