BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det känns som att vi antifascister vann. Det tar ett tag att smälta att vi för fösta gången på väldigt många år har lyckats stoppa en nazistmarsch från att gå. Det är sjukt ovanligt att det händer, säger Mattias, märkbart nöjd.
– De kom inte ens in i centrala Göteborg, så man kan säga att de misslyckades ganska fatalt med sina ambitioner, fyller Anna i med ett leende.
Folkmassan var avgörande
Även om demonstrationerna överlag var lugna och fredliga blev det visst tumult vid Liseberg under eftermiddagen. Bland annat sitter en 17-åring häktad för att ha kastat sten mot polisen.
Vad tycker ni om oroligheterna som skedde nere vid Liseberg?
– Jag tycker det är tråkigt att det blev så mycket fokus på det. Det var några minuter som det var oroligt, av en sex timmars lång dag med 10 000-tals demonstranter, säger Anna.
Efter demonstrationen har det pågått en debatt om varför NMR inte lyckades genomföra sin marsch. Men både Anna och Mattias är övertygade om att det var den stora folkmassan på plats som var anledningen.
– Det är också lärdomen av andra gånger när man lyckats stoppa en nazistmarsch. Det är oftast för att det är så extremt mycket människor som är ute och demonstrerar då. Det är först när man lyckas få ut så mycket människor att det inte går att kontrollera som det blir omöjligt att genomföra nazistmarscherna, säger Mattias.
Anna tror också att den stora mobiliseringen gjorde att NMR tappade humöret, vilket skulle kunna förklara deras strategiska misstag.
– Den massiva mobiliseringen mot NMR skapade någon typ av frustration från deras sida. Vilket gjorde att de fattade extremt dumma beslut. De ville överbevisa oss andra men det lyckades de inte alls med det, säger hon.
Mycket positiv energi
Innan demonstrationen var många oroliga för att det skulle bli oroligt, och vissa menade att GAF var en våldsam gruppering. Men att det ändå kom så pass mycket folk till Heden, någon officiell siffra finns inte men uppskattningarna i olika medier varierar mellan 10 000 och 20 000 personer, tillskriver de ett lyckat samarbete med flera grupper i förarbetet.
– Jag tror att det har varit väldigt gynnsamt att stora delar av arbetarrörelsen och vänstern slöt upp och hade samma intresse. Vi har också, i hög grad, följt gemensamma bestämmelser och byggt upp ett förtroende mellan varandra. Det har haft en positiv effekt på hur mycket vi kunnat mobiliseras, säger Mattias.
Anna tror också att det var tack vare den stora uppslutningen från början som gjorde att många vågade sig ner till demonstrationen.
– Vi var så många som trodde så mycket på den här demonstrationen att det fanns många människor som kunde bidra med en annan bild. Jag läste någon som skrev att de hade ont i magen innan de kommer ner till Heden men att det släppte när hon såg demonstrationen för det var så mycket positiv energi som gjorde att det inte gick att vara nervös längre, säger Anna.
Blandas ihop med AFA
Många har blandat ihop GAF och AFA (Antifascistiska Aktion), som är kända som en militant gruppering som var tongivande i den antifascistiska rörelsen på 90- och tidigt 2000-tal. Det är ett av argumenten som framfördes av de som var emot att man skulle gå ner till Heden. Men de två språkrören ger inte mycket för kritiken att valet av namn skrämmer bort personer.
– För oss är det viktigt att normalisera begreppet antifascism och jag tycker att den termen har börjat användas betydligt mer positivt den senaste tiden än vad den gjort tidigare. Kan vi vara ett led i det så är det bra.
Vill ”skala upp”
Mattias menar att den fredliga demonstration var en viktigare uppvisning av vad GAF är än vad debattartiklar eller intervjuer kan ge.
– Jag skulle säga att demonstrationen visar att handlingar är viktigare än ord. Att vi var 10 000 fredliga demonstranter på en manifestation av GAF väger tyngre än allt som vi eller andra kan säga.
Efter demonstrationen så blickar nu GAF framåt. De kommer dels fortsätta med vad de kallar basarbete, som innebär opinionsbildning via affischering och flygblad. Men de vill också, som de själv säger, ”skala upp” sitt arbete.
– Vi tror att förra helgens framgång gör att vi driva saker längre. Vi tror att många människor, som inte är vi, också vill det. Vi kommer erbjuda möjligheter för folk att kunna aktivera sig i de här frågorna framöver och vi jobbar på sätt att hitta en form för det, säger Mattias.
Ska vara beredda
NMR har hotat med att ändra strategi, och inte längre söka tillstånd för sina demonstrationer, efter förra lördagens misslyckande. I likhet med polischef Erik Nord menar GAF att det inte är ett uttalande som man behöver lägga för stor vikt vid.
– Om de inte ansöker om tillstånd får de ju inget polisbeskydd och då kan de ju inte gå ut med det på sin hemsida. Då blir de ju inte så många som demonstrerar så hela resonemanget blir lite märkligt, säger Anna.
Men NMR brukar ofta göra mindre, spontana, aktioner som flygbladsutdelningar. Det vill GAF vara beredda på framöver och kommer försöka bygga upp ett nätverk som snabbt kan mobiliseras om det uppstår en sådan situation.
– Det måste byggas upp strukturer som kan hantera de spontana grejerna också.