Men när eleverna från Textil och design kliver av lastbilen och ut i livet så försvinner samtidigt halva utbildningen från Örebro. I höst kommer inga nya elever att fylla tomrummet efter studenterna. Och de som går kvar i årskurs två och tre är bara tio stycken totalt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det är tråkigt eftersom det är en så bra utbildning. Vi har fått lära oss allt vi behöver här, säger Alex Söderkvist som är en av årets studenter.
Hennes klasskompis Louise Ekblom berättar att de har lärt sig massor om material och miljö under utbildningen. Nu tänker hon vidareutbilda sig inom grafisk design på en skola i Spanien.
– Jag vill fortsätta att vara kreativ, och jag känner att den här utbildningen har varit en bra grund för att gå vidare, säger hon.
Hittade utbildningen av en slump
När de gick i högstadiet var det aldrig någon som tipsade om att de kunde söka till Textil och design och att de fick reda på att utbildningen fanns var en slump.
– Jag tror föräldrar och syokonsulenter är oroliga för att man inte ska kunna läsa vidare om man väljer praktiska program. Därför berättar de inte om att sådana utbildningar finns, säger Louise Ekblom.
Alex Söderkvist håller med.
– Fast jag fick höra från min syslöjdslärare att den här möjligheten fanns, säger hon.
Burarat Karsson tar bort några av sina skapelser från klassrummet. Hon har haft roliga år här, nu planerar hon att läsa mer engelska och sedan börja importera kläder. På sikt kanske designa egna också.
– Det påverkar samhället att sådana här utbildningar är på väg att försvinna. Numera är unga inte intresserade av att sy. Vissa tycker det är svårt, men man måste lära sig om man ska kunna fixa och laga saker, säger hon.
Kan bli tufft att hitta anställda
Samtidigt som intresset minskar bland elever och allt fler orter lägger ner sina textilutbildningar så finns en annan trend, den om hållbarhet. Regeringen valde nyligen att sänka momsen för reparationer av kläder och skor för att stimulera fler till att laga trasiga skor och kläder i stället för att köpa nytt. Om förändringen leder till fler arbetstillfällen vet vi inte i dag. Men om efterfrågan ökar på människor som kan sy så kommer branschen att få tufft att hitta anställda.
– Redesigntrenden är stor just nu och svensktillverkat efterfrågas alltmer. Det här skulle blivande elever kunna vara en del av. Om de hade hört talas om oss och om de vågade söka, säger Pauline Stenström, lärare på programmet.
Än lever hon på hoppet. Hon drömmer om att många ska söka till utbildningen 2018 så att utbildningen kan få finnas kvar.
– Vi får ta ett år i taget. Jag hoppas att det här inte är slutet varken för oss eller för andra design- och textilutbildningar nationellt. Det vore fruktansvärt tråkigt, säger hon.