– Många behandlades illa. Efter att jag hade gjort en anmälan till facket fick jag sparken. Jag skulle söka nytt jobb, men orkade knappt ta mig till affären. Läkare och psykoterapeut konstaterade att jag drabbats av utmattningssyndrom. Jag blev sjukskriven, men efter 180 dagar blev jag utförsäkrad. Jag överklagade men beslutet kvarstod trots läkarintyg som visade att min arbetsförmåga var 100-procentigt nedsatt.
Dagens ETC har tidigare berättat om hans fall. Han tar emot beskedet om att 180-dagarsgränsen kan mjukas upp med tveksamhet.
– Det här med att man blir totalt sviken av samhället när man mår som absolut sämst, det är sånt som sätter sig. Att man efter 25 års slit och skattebetalande blir behandlad som en påse sopor. Förtroendet för samhället kommer aldrig tillbaka för mig. Att regeringen lägger fram det här nu känns bara som tidigt valfläsk, för att de är rädda att förlora väljare i nästa val.
– Det finns ju fortfarande en bortre gräns! Vad händer med dem som blir kroniskt sjuka? Det enda rimliga vore individuella prövningar i varje enskilt fall, och att Försäkringskassan lär sig att lita på läkarvetenskapen, fortsätter han.
Oklart för arbetslösa
Lisbeth Forsberg, ordförande för föreningen Solrosuppropet – som grundades av de utförsäkrade själva som en reaktion på den bortre gränsen i sjukförsäkringen – tycker det låter som att regeringens föreslagna förändring medför stora förbättringar för dem som har en tillsvidareanställning men att det återstår detaljer att reda ut.
– Kommer det stå att man måste kunna bevisa att man kan gå tillbaka till sina vanliga arbetsuppgifter efter 365 dagar, eller kommer det stå att det ska vara sannolikt? Det här är ju en helt avgörande fråga, säger hon.
En annan fråga som återstår att besvara är hur det blir med de som är arbetslösa, samt de som har osäkra anställningar.
– Hur blir det för dem som går på vikariat, ska de även fortsättningsvis nekas att kunna bli långtidssjukskrivna? Det är verkligen en brasklapp, samtidigt är jag glad att det inte bara läggs fram ett tillfälligt undantag, som KD och M velat. En sjukförsäkring som fungerar behöver inga undantag på grund av en pandemi, den ska fungera ändå. Allt annat är bara populism.
Dras med flera diagnoser
Katarina Risshall, som tidigare varit utredare på Försäkringskassan, dras med flera diagnoser, däribland ME, fibromyalgi samt kroniska inflammationer i axlar, handleder och höfter. Något som har konstaterats av flera läkare – ändå har Försäkringskassan gett henne avslag på fortsatt sjukpenning eftersom deras utredare konstaterat att det saknas ”objektiva fynd” som styrker att hennes arbetsförmåga är nedsatt till mer än 25 procent.
Till Dagens ETC skriver hon i ett mejl: ”Jag tycker att förslaget är en klar förbättring, men egentligen är det ändå same same. Så länge inte Försäkringskassans handläggare har medicinsk kompetens kommer deras bedömningar inte att bli annorlunda när det gäller till exempel kroniska sjukdomar som ME (myalgisk encefalomyelit) och andra komplexa tillstånd. Ändringen som bör ske är att läkarens bedömning, undersökning och utredning ska gälla. Allt annat är bara ett spel för gallerierna”.