BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Att hitta kvinnor som säljer sex på nätet visade sig vara lätt. Alldeles för lätt. För att hitta sexköparna krävdes mera arbete, även om det inte var speciellt svårt att hitta några av de forum där de sinsemellan diskuterar och betygssätter prostituerade de har varit i kontakt med. Mattias Magnestrand upplever den enorma sexmarknaden som ett problem långt över den lokala polisens resurser.
– Tyvärr jobbar vi i Norrköping bara mot mittspektrat, mot det enkla, de som har annonser. Men de som prostituerar sig är ju långt fler än dem. Här finns allt från svenska tjejer och killar med självskadebeteende till tjejer som blir hitsmugglade och inlåsta, säger Mattias Magnestrand.
Arbete i överflöd
Enligt honom finns det arbete i överflöd bara genom att arbeta mot det han kallar mittspektrat. Även länsstyrelsen uppger att antalet eskortannonser som riktar sig till män som vill köpa sex av kvinnor har ökat från några hundra till tusentals under 10-talet. Trots det finns det inte någon polisiär prostitutionsgrupp i Östergötland. Vilket det finns i de flesta andra regioner.
– Det skulle helt klart behövas en prostitutionsgrupp även i vår region. Det handlar om att samla kunskap och öka samarbetet med organisationer som jobbar med detta. Framför allt för att kunna hjälpa kvinnorna mer, säger Mattias Magnestrand.
De kvinnor som inte är svenska har ofta dåliga erfarenheter av polisen från sina hemländer. Vissa riskerar att bli utvisade.
– De är ofta här på sexturné och stannar bara några dagar i varje stad. De är helt slut både fysiskt och psykiskt. Till dem är det enda vi kan erbjuda 30 dagars vila före utvisning, säger Mattias Magnestrand.
Är det en svensk kvinna det handlar om kan polisen inte göra så mycket mer än att skriva en så kallad orosanmälan till socialtjänsten.
– De här kvinnorna är till 90 procent offer. I de allra flesta fall så finns det någon som driver det här bakom. De gör det inte av fri vilja. Det är inte de här kvinnorna som är problemet utan det är vi män som ser till att det finns en marknad, säger Mattias Magnestrand.
En del av Norrköpingspolisens arbete mot prostitution går ut på ökat samarbete med stadens hotell.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Mycket handlar om att få hotellen att förstå att det är ett samhällsproblem och inte ett hotellproblem. Att de ska samarbeta med varandra och att de ska våga avboka och ställa krav på bokningssajter och ta kontakt med oss när det behövs, berättar Mattias Magnestrand.
Han upplever att samarbetet har fallit väl ut. Redan har några hotell ringt när de har varit misstänksamma och den misstänkta sexköparen har kunnat gripas.
På Scandic nord och Scandic city i Norrköping, där Mikael Åhrberg är hotelldirektör, har samtliga anställda genomgått en utbildning i hur de ska agera vid misstänkta fall av prostitution. Mycket av utbildningen handlar om att få personalen att våga agera.
– För det kan ju bli snopet någon gång, om det visar sig att det var ett verkligt par. Men hellre det, säger Mikael Åhrberg.
Hotellen i kedjan har även en etablerad kontakt på prostitutionsgruppen i Stockholm, som de kan ringa till om de till exempel är misstänksamma och vill ha en slagning på en person.
Klart behov av grupp
Mikael Åhrberg tycker att det finns ett klart behov av en prostitutionsgrupp i regionen.
– Det här är ju en typ av handel som växer och det är klart att det skulle behövas någon som jobbar med detta. Ju svårare vi gör det för brottslingarna att fortsätta sitt arbete, ju mindre bekvämt blir det, säger han.
Robert Wallén, polisområdeschef för Östergötland, tror däremot inte att regionens arbete mot prostitution är avhängigt av en prostitutionsgrupp.
– Formen är inte det viktigaste. Det handlar om att hitta arbetsformer och säkra att man har kompetens och resurser för att kunna jobba mot den här typen av brottslighet, säger han.
Helt nöjd med polisens insats går det dock inte att vara så länge brotten fortsätter att pågå, menar han.
– Jag tycker att det här är ett område som vi kan utveckla vårt arbete inom. Och det är ett område som vi ska prioritera högt. Men till slut är det en politisk fråga hur mycket resurser polisen ska få, säger Robert Wallén.