Men denna dag lyser solen och den tragiken känns helt overklig. Många insatta vittnar också om att Gårdsten annars är en stadsdel med många positiva förändringar. Salma Nazzal är en viktig person i sammanhanget.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Ge förtroendet
Hon är projektledare på Gårdstensbyrån som drivs av Gårdstensbostäder. Genom byrån har över 2000 personer fått arbete. När bostadsbolaget gjort någon upphandling har de ställt kravet att arbetslösa ungdomar från stadsdelen ska få anställning eller lärlingsplats.
Just nu har hon 125 ungdomar som sommarjobbar - plockar skräp, klipper gräs, målar, delar ut lappar.
− Vi måste sysselsätta dem istället för att de bara sitter på torget eller framför datorn. Samhället måste vara mer aktivt, säger Salma Nazzal och gestikulerar.
Det ger ungdomarna erfarenhet och kan öppna upp dörren mot samhället - som de ofta har tappat förtroendet för.
Seglarskola
Andra projekt Salma startat är en seglarskola ihop med GKSS och Rotary. De har två nybörjarkurser varje år och en fortsättningskurs.
− Ungdomarna härifrån får se en annan värld och får kompisar från andra stadsdelar. Det är ett jättestort integrationsprojekt även om vi inte talar om integration.
Sedan finns det en musikstudio i området och det ordnas varje år en skidresa till Ulricehamn för Gårdstensungdomarna. Salma är också ordförande i fritidsklubben Diamanten som är för de unga mellan tio och tolv år.
− Vi upptäckte att det inte fanns nåt att göra för dem efter skolan. Här kan de både läsa läxor och spela spel och annat.
Men det är inte bara ungdomarna Salma jobbar med. För kvinnorna har hon dragit igång träffar med kost, hälsa och träning i fokus. Man samarbetar bland annat med Göteborgsvarvet.
− Jag måste tänka brett - vårt uppdrag är att utveckla hela Gårdsten.
Lång resa
Salmas egen, långa, resa för att komma in det svenska samhället är det som gett henne det starka engagemanget. Hon är född och uppvuxen i Irak, men blev tvungen att fly när hon var klar med sin högskoleutbildning i elektronik. Det var under kriget mellan Irak och Iran. Salma hamnade i Prag där hon läste radioteknik och träffade en annan irakisk student som är hennes man sedan dess.
De landade sedan i Sydjemen där Salma var fysiklärare i fyra år. Men så blev det krig även där och familjen, som nu hade två små barn, ville hitta en tryggare plats.
− Till slut hamnade vi i Sverige. Detta var 1991 och då var det ju lite kris här.
Hon fick se flera delar av Sverige när de flyttades runt på olika flyktingmottagningar - Oxelösund, Flen, Kålmården, Motala,Trelleborg - innan de hamnade i Gårdsten. Och för Salma kan man nog tala om krisår - sju år tog det innan hon fick sitt första jobb, trots sin höga utbildning. De åren, med all kontakt med socialtjänsten, vill hon inte ha tillbaka.
− Det är de värsta åren i mitt liv.
Under noll
Hon berättar hur hon kände sig som noll och intet när hon kom hit. "Man är till och med under noll - ingen känner dig, du är bara en svartskalle och du kan inga regler. Din kunskap betyder ingenting."
Salma minns hur hon under den här tiden blev skickad på en kurs av en handläggare på arbetsförmedlingen. En kurs för analfabeter, helt meningslös för Salma. Men gick hon inte den skulle hennes bidrag dras in, hotade handläggaren.
− Nu för ett tag sedan, när jag var på en jobbmässa och presenterade mitt arbete i Gårdsten, träffade jag på den där handläggaren, berättar Salma.
"Du har varit min handläggare en gång", sa Salma till mannen.
"Hoppas jag inte gjorde något dumt", svarade han.
"Jo det gjorde du," sa hon.
Salma berättade historien för honom och mannen blev pionröd, slog händerna för ansiktet och ville nog helst sjunka genom jorden.
− Kanske lärde han sig något, hoppas Salma. Det viktiga är att se människan du har mitt emot dig.
"Mitt" land
I dag känner hon sig svensk, hon är delaktig i samhället. "Sverige är mitt land". 1998 fick hon sitt första jobb, som lärarassistent under ett år. Året efter fick hon jobbet på Gårdstensbyrån och här hittade hon rätt. Här är hon numera välkänd av de flesta - så välkänd att Salma kände att hon behövde flytta från Gårdsten för ett tag sedan. Hon fick aldrig vara ifred.
− Jag upptäckte att jag kunde snäsa av folk ibland, och det är ju inte bra.
Numera bor hon i Vättlefjäll. Men arbetet i Gårdsten är lika viktigt för henne som tidigare.
− Jag kan sitta här och jobba till tio på kvällarna ibland.
Ett stort problem är att så många människor här inte känner att de är en del av Göteborg. Det handlar mycket om att förändra attityder, menar Salma.
− De behöver få känslan av tillhörighet, att dörren öppnas. Små projekt kan vara ett steg i den riktningen: "Jag bor i Angered, det är en del av Göteborg, som är en del av Sverige". Det krävs att vi jobbar med människors liv varje dag, säger Salma engagerat.
Stolt över pris
Det är detta brinnande engagemang som också Göteborgs stad uppmärksammat och belönat.
− Jag fick ett brev i våras där det stod nåt om förtjänsttecken. Jag fattade inte vad det var så jag la det åt sidan först, berättar Salma.
Men snart fattade hon och blev mäkta stolt. En av de andra prominenta personerna som fick utmärkelsen samtidigt var Sven Wollter.
− Mina arbetskamrater var avundsjuka för att jag skulle få träffa honom, skrattar Salma och visar glatt upp en bild på sig själv med den välkände skådespelaren.
Men i Gårdsten är det nog frågan om vem som är mest känd.