BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Minst två av de 13 attefallsbostäder som byggts i Göteborg ingår i ett sådant upplägg, visar vår granskning.
Ett av fallen rör en villa, som såldes för ungefär 7,5 miljoner kronor i juli förra året. I oktober såldes fastigheten vidare till en bostadsrättsförening för samma summa.
Sedan dess har villan byggts om till två lägenheter, varav den ena såldes tidigare i år för 5 miljoner kronor. Den andra lägenheten låg ute till försäljning för drygt 5 miljoner kronor, men det är oklart vad slutpriset blev. Ett attefallshus som byggts i trädgården gick för 1,8 miljoner.
De personer som först köpte huset sitter i styrelsen för den nybildade bostadsrättsföreningen. Ingen av dem är skriven på adressen.
Den andra villan såldes för 8,4 miljoner i maj i år, och såldes vidare för samma pris till en nybildad bostadsrättsförening bara två dagar senare.
Attefallshuset i trädgården såldes strax därpå som bostadsrätt för drygt 2 miljoner kronor. En av husets lägenheter låg i juni ute till försäljning för cirka 3,5 miljoner kronor, med för oss okänt slutpris. Det är oklart om den andra lägenheten ännu sålts.
De personer som ägde fastigheten i två dagar sitter i föreningens styrelse. Ingen av dem är folkbokförd på adressen.
Martin Storm, chef för stadsbyggnadskontorets planavdelning, har inte tidigare hört talas om knepet. Han säger att det visserligen inte strider mot plan- och bygglagen, men väl mot intentionerna med attefallsreformen.
– Min bild är inte att det här var syftet, utan att man skulle kunna bygga ett enklare litet hus på tomten för till exempel generationsboende, säger Martin Storm.
Var tänkt som komplement
SvD har rapporterat om ett liknande upplägg, men då handlade det om att fastighetsutvecklingsbolag bygger nya bostadsrättsområden med parhus med attefallshus i trädgården.
Boverkets jurist Anna Hedbäck Paulsson sa då, i likhet med Martin Storm på stadsbyggnadskontoret, att det inte var så lagen var tänkt att användas.
– Intentionerna i plan- och bygglagen var att attefallshus ska vara bygglovsfritt komplement till befintliga en- eller tvåbostadshus. Så jag är förvånad över att man använder det i nyproduktion och för att bilda bostadsrättsföreningar, säger Anna Hedbäck Paulsson till SvD.
Fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S) säger att det visserligen är bra att nya bostäder byggs, men att det är tråkigt att människor använder det som ett sätt att berika sig själva.
– Det är upp till var och en att göra så här, från kommunens sida kan vi inte stoppa det. Men det känns inte rätt och riktigt att någon tjänar storkovan på bostadsbristen, säger han.
ETC Göteborg har sökt personerna bakom de två bostadsrättsföreningarna, utan resultat.