– Jag vill inte uppge någon summa, men det är inte så mycket som 20 miljoner i alla fall, säger en av de förra ägarna till Dagens ETC, och poängterar att de säljer av hälsoskäl och inte för att tjäna pengar.
Inte heller Aleris vill avslöja summan.
– Även om de bara har fått 10 miljoner för bolaget är det en skandal, men jag tror att de fått mycket mer, säger journalisten Kent Werne, som länge granskat privatiseringar.
Skatteverkets granskning från 2013 visade att verksamheten var värd 7 miljoner vid avknoppningstillfället. Idag kan bolaget vara värt mellan 10 och 20 miljoner, bedömer Stefan Sjögren, docent i företagsekonomi vid Göteborgs universitet.
– Jag utgår från att bolaget gör en stabil vinst på mellan 1,7 och 2 miljoner per år. Även om regeringen inför ett totalt vinststopp om tre år är bolaget ändå värt mellan 4–6 miljoner, säger Stefan Sjögren.
Privatiseringsvåg
Före avknoppningen var de två ägarna anställda av Stockholms stad som chefer med delat ansvar för kommunens hemtjänst i Rågsved och Hagsätra. 2007 drev kommunstyrelsens ordförande, moderaten Kristina Axén Olin, igenom Stockholms avknoppningspolicy.
Alliansstyret inledde en omfattande privatiseringsvåg där kommunens anställda fick ta över offentlig verksamhet. De båda hemtjänstcheferna såg en öppning och bildade aktiebolaget Vantörs hemtjänst AB. I april 2008 fick de ta över verksamheten från kommunen, och personalen och de äldre flyttades över till det nya bolaget.
Men Stockholms stad tog aldrig in några anbud från andra aktörer och gjorde heller aldrig någon värdering av verksamheten. De nya ägarna betalade endast för inventarierna: några begagnade mobiltelefoner, bord, stolar, en mikrovågsugn och en tvättmaskin.
– Det är hål i huvudet att bara ta betalt för inventarierna. Kundkretsen utgjorde bolagets verkliga värde, säger Kent Werne.
Vinst på fyra miljoner
De köpte alltså verksamheten för 69 500 kronor, men efter bara nio månader hade företaget gjort en vinst på 4 miljoner kronor.
– De tjänade in köpesumman på knappt två veckor, säger miljöpartisten Jonas Eklund.
Han var en av flera oppositionspolitiker som protesterade mot allianspolitikernas avknoppningar. När de visade sig strida mot kommunallagen stoppades de våren 2008. Regeringsrätten slog fast att försäljningen av Vantörs hemtjänst var olaglig eftersom verksamheten inte hade sålts till marknadspris.
Efter domen betalade ägarna 2,5 miljoner till kommunen. Men årsredovisningen för 2013 visar att ägarna plockade ut 4,4 miljoner i aktieutdelning för att betala extrakostnader.
– Kommunens förhandlingsläge var inte något vidare, när man först reade ut det snorbilligt och i efterhand försökte kräva köparna på mer pengar. Men även 2,5 miljoner var ett kraftigt underpris, säger Jonas Eklund.
"Ilskan borde riktas mot politikerna"
Att bolaget nu köps upp av vårdjätten Aleris är i linje med hur tidigare avknoppningar gått till. Jonas Eklund tycker att det är meningslöst att bli arg på cheferna som fick köpa verksamheten.
– Stockholmarna borde framför allt rikta sin ilska mot de moderata politiker som styrt Stockholms stad och gjort absurt dåliga affärer.
Trots att avknoppningarna visat sig vara olagliga har inga ansvariga politiker åtalats.
– Det verkar vara svårt att ställa enskilda till svars eftersom så många var inblandade i besluten. Polisens riksenhet mot korruption tvingades lägga ner utredningen om Vantörs hemtjänst, säger Jonas Eklund.
"Ideologiskt motiverad utförsäljning"
Den stora frågan är varför kommunpolitikerna från början sålde ut verksamheten till ett sådant lågt pris. Enligt Kent Werne handlade det aldrig om att få in pengar till kommunen.
– Det var en ideologiskt motiverad utförsäljning. Med ett lite högre pris hade de kunnat sälja till riskkapitalbolagen, men det hade inte varit populärt bland väljarna. Istället säljer de till underpris till den egna personalen utan några krav eller förbud mot vidareförsäljning. Det visar att syftet var att sälja ut, och att de inte bryr sig om vem som äger verksamheten.
Anställda inom Enskede Årsta Vantörs stadsdelsförvaltning är upprörda över miljonaffären.
– Det är fräckt. Man ska inte kunna tjäna så här stora pengar på äldre och sjuka. Jag jobbar i en verksamhet som har väldigt knappa resurser. Att politiker då nästan skänker bort en verksamhet på det här sättet, det får jag inte att gå ihop. De här miljonerna hade kunnat behållas och stanna inom verksamheten för de äldre, där de verkligen, verkligen behövs, säger en anställd till Dagens ETC.
Fotnot: Skatteverket har eftertaxerat ägarna med 1,7 miljoner vardera. Cheferna överklagade och har ännu inte betalat någon skuld. Nu väntar parterna på att behandling i Högsta förvaltningsdomstolen (tidigare Regeringsrätten).