Men det har tydligen inte varit nog. Vid sidan om har han tjänat två miljoner kronor på privat försäljning av sju bostadsrätter och en fastighet. Enligt Skatteverket använde stjärnmäklaren sina ”erfarenheter som mäklare” och eftersom han aldrig flyttade in utan köpte ”bostäderna i spekulationssyfte” åkte han på en rejäl upptaxering.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Han fick också en varning av fastighetsmäklarinspektionen eftersom att mäklarlagen inte tillåter privata bostadsaffärer. Varningen upphävdes senare på grund av brist på bevis men en annan mäklare på samma firma fick sin legitimation indragen på grund av bulvanhandel. En tredje mäklare på byrån har anmälts för spekulationsköp till fastighetsmäklarinspektionen.
En av landets största bostadsspekulanter är en 42-årig man som driver ett bostadsutvecklingsföretag i Stockholm. Under fem års tid har han sålt 22 privata bostadsrätter och två fastigheter och gjort 12 miljoner i vinst.
Han har framför allt bokat upp sig på nyproducerade lägenheter och sålt dem vidare innan hela köpesumman behövt betalas. Flera av lägenheter ägde han endast några månaders tid men värdeökningen under produktionstiden var så hög att han ändå gjorde stora vinster.
Med sin fru och fyra släktingar har 42-åringen blivit mångmiljonärer på över 70 spekulationsköp de senaste åren. Men i kontakterna med Skatteverket förnekar han spekulationssyfte och påstår att vinsterna beror på ”den galna bostadsmarknaden i Stockholm”. Mannen har också, i strid med reglerna, använt rot-avdrag för att höja värdet på lägenheter som han inte varit bosatt i.
– Jag har inte gjort något olagligt. Jag hade vid det tillfället inte kännedom om någon annan slags beskattning, säger 42-åringen när Dagens ETC når honom.
Han säger sig ha betalat tilllbaka rot-avdraget och att han skattat bort det mesta av vinsten från bostadsaffärerna.
– Det är säkert 70 till 80 procent i skatt.
Men enligt uppgifter från Skatteverket har han under 2008 till 2016 totalt tjänat 19 miljoner kronor, där ingår även andra inkomster. När alla skatter är betalda har han ändå fått behålla 9 miljoner kronor.
Spekulerade i sina egna projekt
Flera nyckelpersoner i Stockholms bostadsbransch är också privata storspekulanter. En 62-årig grundare till en stor fastighetskoncern har tillsammans med sina närstående spekulationsköpt 23 lägenheter i bolagets egna projekt.
Han tjänade personligen tre miljoner kronor i vinst vid försäljningen av fyra bostadsrätterna i projektet. En 48-årig direktör för ett annat bostadsbolag i Stockholm tjänade 2,9 miljoner kronor på privata spekulationsaffärer. Båda två har blivit upptaxerade av Skatteverket eftersom att privata lägenhetsaffärer taxeras som inkomst av tjänst.
Dagens ETC:s granskning visar att det har funnits en allians mellan bostadsspekulanter, mäklare och byggbolag som tjänat miljarder på att tillsammans trissa upp priserna.
– Tidigare tjänade alla på att tala tyst om spekulationerna. Men bostadsbolagen kände väl till hur många som köpte och sedan sålde vidare före inflytt, säger en mäklare med över tio års erfarenhet av Stockholms bostadsmarknad.
Färre spekulanter
Fenomenet har pågått under hela 2000-talet men nådde sin topp under åren 2012 till 2016. Sedan prisfallet i höstas börjar nu spekulationshysterin avta, uppger mäklare som Dagens ETC talar med.
Experter tvistar om spekulationerna ska ses som ett symptom på en urspårad marknad eller om de i sig har varit drivande i prisruschen. Fastighetsprofessor Hans Lind vill inte använda ordet allians men håller med om att det funnits en intressegemenskap.
– Det finns helt klart oseriösa aktörer på bostadsmarknaden som dragit nytta av sammanfallande intressen. Men de verkar i periferin.
Samtidigt understryker Hans Lind att det saknas fakta om hur stor andel som varit spekulationsköp. Bostadsutvecklaren ALM Equity uppger att de haft 40 procent spekulanter i sina projekt.
En erfaren Stockholmsmäklare säger att minst hälften av alla nyproducerade lägenheter köptes av spekulanter som såldes vidare innan inflyttning. Och Marcus Olson Ehn, vd vid Notar Nyproduktion, hävdade nyligen i SvD att andelen spekulationsköp kan vara så hög som 70 till 80 procent.
Kan påverka säljtryck
Finansinspektionens chef Erik Thedéen medger att han tidigare underskattat problemet och att han nu funnit ”anekdotiska tecken” på att spekulationsköp kan ha påverkat marknaden.
– När priserna går ner och dessa spekulanter blir tvungna att sälja till ett lägre pris kan det skapa ett större säljtryck. Men hur stor påverkan går inte att säga utan att veta omfattningen. Nästa steg är att mäklarna och byggbranschen tar sitt ansvar och undersöker hur stort problemet är.
Det har varit möjligt att i stor skala endast betala en handpenning och sedan sälja lägenheten vidare direkt med vinst, är inte det ett systemfel med stora risker?
– Jag tycker man inte man ska köpa lägenheter med vinstsyfte, det är osunt. Det är dock utanför min myndighets ansvarsområde men jag tar mitt ansvar genom att tala om detta offentligt.