– Vi har redan nu en bra verksamhet inom det här området. Vi anser att vi tillhör eliten i Sverige när det gäller detta. Det är inte så att vi bygger upp en ny verksamhet, men samtidigt innebär det att vi måste göra en satsning om en del av endometriosvården ska koncentreras till Sahlgrenska, säger han.
Christina Liffner, ordförande för Endometriosföreningen, tycker att beslutet om att koncentrera vården till fem sjukhus är bra. Hon tror att det kommer att göra skillnad för patienterna.
– Det är en fördel om specialister samlas framförallt så att man får rutin och erfarenhet. Ett sådant centra kommer att dra till sig duktiga läkare och andra professioner som behövs och det gynnar naturligtvis närområdet, säger hon.
Varje år görs omkring 1 500 operationer i Sverige på patienter med endometrios. Sjukdomen innebär att livmoderslemhinnan växer utanför livmodern och i de fall det är aktuellt att operera handlar det ofta om titthålsoperationer för att rensa bort endometrios. De flesta operationer kan utföras på patienternas hemsjukhus, men Socialstyrelsen anser att drygt 250 av de operationer som görs årligen bör göras på sjukhus med nationell högspecialiserad vård.
Vill bevara fertilitet
Det handlar om svåra och mycket tekniskt komplicerade ingrepp som är i nivå med avancerad tumörkirurgi. Men också om enklare operationer som ändå bör utföras på expertsjukhus för att värna om att patienterna ska kunna bli gravida i framtiden om de vill.
Nyligen beslutade myndigheten att operationerna ska utföras vid fem sjukhus i landet. De fem sjukhusen utses efter att de regioner som är intresserade skickat in sina ansökningar i oktober.
Vill bevara fertilitet
I dag utförs de särskilt avancerade operationerna på uppemot 30 kliniker i landet. Lars Grip säger att Sahlgrenska kan ta emot flera patienter för avancerade operationer, men om sjukhuset skulle få uppdraget kan det innebära att andra typer av operationer får flytta till sjukhus i regionen.
– Vi kan inte ha en enkelriktad väg in till Sahlgrenska om vi tar oss an ett nationellt uppdrag, säger Lars Grip.
Exakt vilka konsekvenser det skulle bli för Sahlgrenska och för regionerna utreds i samband med att ansökan tas fram.
De senaste åren har kännedomen om endometrios ökat enormt både bland vårdpersonal och vanliga människor. Nu hoppas Christina Liffner att beslutet att koncentrera de svåra operationerna leder till ännu bättre kunskap om sjukdomen.
– Och när hemlasaretten inte längre behöver ta de svåraste fallen som tar mycket tid så kan man få mer tid för de fallen som inte är fullt så svåra. Vi ser bara positivt på att den specialiserade vården koncentreras, säger hon.