– Vi har haft en hög kostnadsutveckling för personalen det sista kvartalet förra året och i början av 2018. Anledningen är att det inom vissa områden blivit lättare att få tag på personal. Då har man tagit chansen men anställt lite för många, säger Johnny Bröndt (M), ordförande i Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse.
Handlingsplanen innebär att vissa verksamhetsområden bara får anlita bemanningsföretag om det finns stora vinster i produktion och ekonomi, och bara om områdeschefen beviljat det. Andra avdelningar har anställningsstopp för vissa yrkesgrupper och alla nyanställningar måste prövas av områdeschefen. Det kommer inte heller att betalas ut några extra ersättningar förutom övertidsersättning.
– Det är såklart inte roligt när man inte kan expandera som man vill. Vi ska ha ett extra styrelsemöte på måndag och då kommer vi att besluta om hur vi ska minska personalökningen. Det är i första hand inte att personal ska bort utan att vi inte ska ta in mer personal, förutom inom vissa bristområden, säger Johnny Bröndt.
Oklara konsekvenser
Han tycker att det är för tidigt att säga vilka konsekvenser de ekonomiska åtstramningarna kommer att få för patienterna och personalen, men han tror inte att det kommer märkas av så mycket. Men Anne Karin Höglund, avdelningsordförande för Vårdförbundet, är övertygad om att anställningsstoppet kommer påverka verksamheten.
– Arbetsgivaren kan såklart göra så om de vill, men i så fall måste de stänga ner avdelningar. Våra medlemmar jobbar redan för mycket som det är och de kan inte springa dubbelt så fort, säger hon.
Hon har också fått rapporter om att årets pågående lönerevision är låg för de anställda inom Västra Götalandsregionen och befarar att många sjuksköterskor kommer att söka sig till kommunerna som erbjuder högre löner. Enligt henne funderar många av deras medlemmar på att säga upp sig.
– Medlemmar har ringt in och är förtvivlade och arga. Om man kombinerar uppsägningar med anställningsstopp så måste man dra ner på verksamheten och då blir det inställda operationer och längre köer för att få vård, säger Anne Karin Höglund.
Hoppas att besparing kan gå snabbt
Handlingsplanen innebär att Sahlgrenska ska spara totalt 280 miljoner kronor under två års tid men Johnny Bröndt hoppas att det kan gå snabbare.
– Målet är att ekonomin ska vara i balans redan vid årskiftet. Jag har goda förhoppningar att vi ska klara det, säger han.