– Vi vet att det har förekommit och undrade därför vad som gällde, hur vi skulle göra om det händer, säger Harry Peronius.
Som DN tidigare har berättat menar valnämnden i Stockholms stad att ingen person ska nekas att rösta. I en broschyr de har tagit fram står det bland annat att: ”Stockholms stad tar avstånd från all form av rasism och diskriminering men det innebär inte att en väljare kan nekas att rösta, eller att en röstmottagare kan uppmana sina kollegor att inte ta emot röster.”
Det var också det beskedet Harry Peronius fick under mötet. Ingen ska förhindras att rösta.
– Jag blev jätteupprörd, för det handlar ju inte om att förhindra någon ifrån att rösta, utan om att en väljare inte ska få kräva vem som ska ta emot rösten. Att till och med en myndighet accepterar en sådan här gryende rasism är alarmerande, säger han.
Harry Pernonius säger att han, som ordförande i ett valdistrikt, inte kommer att följa valnämndens bestämmelser. En person ska inte kunna välja bort en viss röstmottagare, menar han.
– Vice ordförande i vårt distrikt är från Etiopien. Om han skulle bli utsatt för en person som vägrar lämna sin röst till honom bara därför, skulle jag aldrig kunna acceptera det genom att hänvisa personen till någon annan, säger han.
I lördags, några dagar efter föreläsningen och efter att DN publicerat en artikel där han kritiserat valnämndens beslut, blev han uppringd av en person på valnämndens kansli.
– Vi diskuterade frågan igen, men jag gav mig inte. Då får jag veta att de överväger att inte låta mig fortsätta jobba som röstmottagare.
Därefter har Harry Peronius inte hört något mer. Eva Debels, kanslichef för valnämndens kansli i Stockholm, vill heller inte kommentera Harry Peronius framtid. Hon säger dock att det först på fredag står klart vilka som ska arbeta under söndagens val.
– Röstmottagarna förordnas på fredag. Det görs av valnämnden och är inte klart än. För det mesta brukar de som fått besked om att de ska jobba också göra det, och i annat fall meddelas man efter valnämndens möte.
Hur kommer det sig att ni har beslutat att man ska kunna välja bort en viss röstmottagare?
– Röstmottagning är myndighetsutövning. Du kan aldrig neka någon att ta emot en röst. Uppgiften du har som röstmottagare är att se till att den här personen kan rösta. Jämför med att söka ekonomiskt bistånd, det kan du inte neka någon att göra även om den skulle uttrycka sig sexistiskt tillexempel.
Så om någon kommer in i en vallokal och agerar rasistiskt, är röstmottagarens uppgift att hänvisa till en annan röstmottagare?
– Om någon uttrycker sig rasistiskt mot en person så är det olagligt och straffbart. Då är vår uppmaning att anteckna i protokollet vad som sägs och av vem, och sedan hjälper vi i Stockholms stad till att göra en polisanmälan.
Men man ska ändå få rösta?
– Ja, att rösta är en rättighet du har enligt grundlagen.
Sent på tisdagens eftermiddag fick Harry Peronius besked:
– Jag fick nyss ett mejl att jag får sparken med omedelbar verkan, säger han.