Nu är nomineringarna inne till årets lärargala. I år sänds den i Sjuan den 10 november. Lärargalans jury utser en lärare från varje län som på något sätt utmärkt sig. De blir sedan finalister till priserna; årets gymnasielärare, årets högstadielärare, årets mellanstadielärare och särskilda pris som ”årets eldsjäl” och ”årets ledare”.
Inspirationen till galan kommer från tennisen, berättar Beata Kull i annonsen.
– Min dröm är att man på samma sätt som man sitter för att titta på en sportgala, så ska man sitta bänkad för att se vem som är Sveriges bästa lärare, säger hon.
”Kan inte tävla i pedagogik”
Men alla lärare vill inte klä upp sig och gå på Lärargalan i höst. Alexander Skytte är idrottslärare i Järfälla utanför Stockholm och ser stora problem med galan.
– Det är ett sätt att lyfta sådana som går i den utvecklingen som man själv vill. Vi kommer aldrig se en lärare som jobbar med en textbok och håller glosförhör som vinner på Lärargalan. De som gör det vardagliga jobbet lyfts aldrig. Man kan inte tävla i pedagogik. Det går inte att säga vem som är bäst i Sverige. Att ha en stor lärargala där man bjuder in en massa kändisar blir väldigt konstigt.
Björn Dahlman, som är högstadielärare på Ekerö utanför Stockholm, tycker att Lärargalan målar upp en förvrängd bild av skolan.
– Lärargalan låtsas att en fantastisk lärare är lösningen på skolans alla problem. Läraren som individ ska förbättra sig för att förbättra skolan. Det är i kontexten som det blir så fel. Skolan är en verksamhet i kris och så ska man lyfta årets förnyare eller årets eldsjäl. När det i stället handlar om ständiga nedskärningar i kommunerna, konkurrens om eleverna och om pengar som försvinner till utländska riskkapitalister.
En av sponsorerna för lärargalan är Mellby gård, som är huvudägare till börsnoterade skolkoncernen Academedia.
– Alltid när man lyfter systemkritik om den svenska skolan kontrar de med att det ska vara kvalitet och en bra lärare kan förändra allt. Därför är det så klart ingen slump att Mellby gård tycker att Lärargalan är kanon, säger Björn Dahlman.
35 000 följare på Instagram
Göteborgsrektorn och skoldebattören Linnéa Lindquist har ofta lyft problemen med den så kallade marknadsskolan. Hon tycker Lärargalan är en del av problemet.
– De här handlar väldigt mycket om att branschifiera skolan vilket jag tycker är oroväckande. Det blir så tydligt att skolan inte längre är en seriös utbildningsinstitution. Galan är en del i hela kommersialiseringen av skolan.
Linnéa Lindquist tycker att en viss typ av lärare gynnas. 2017 vann influeraren Rickard Nordström, även kallad Magister Nordström, ett av galans priser. Han är en före detta säljare som tog med sina knep från affärsvärlden till klassrummet. Han har 35 000 följare på Instagram och involverar ofta sina elever i olika dansrutiner – och reklam.
– Han kränger dammsugare, slipsar och allt möjligt. Han får sina elever att göra reklamfilmer. Folk tycker att det här är häftigt men vi jobbar med utbildning – det måste vara seriöst, säger Linnéa Lindquist.
Även Björn Dahlman pekar på att Lärargalan belönar en viss typ av personer.
– Skolan blir en arena för entreprenörskap och individuella varumärken. I den Lärargalans jury sitter det ju inte ens lärare utan folk från andra branscher. Vad vet en pr-människa om vad ett lärarjobb är idag?
”Facket apar med”
Linnéa Lindquist, Björn Dahlman och Alexander Skytte ställer sig alla frågande till varför Lärarnas riksförbund är med och sponsrar galan.
– Man betalar inte medlemsavgift för att de ska stå på galor och vara käcka. Det är ett problem att facket apar med i den här charaden. De tappar fokus på det uppdrag de har av medlemmarna och borde lägga sin tid på att skapa bättre arbetsvillkor, säger Linnéa Lindquist.
Björn Dahlman håller med.
– Jag har aldrig fått någon förklaring till varför de tycker att Lärargalan är ett bra evenemang att sätta sitt varumärke på. Mellby gård och Lärarnas riksförbund i ett härligt samarbete, säger han ironiskt.
Helena Linge, som är förbundssekreterare på Lärarnas riksförbund, svarar via mejl att det finns olika åsikter bland medlemmarna om galan. Men hon tycker att det är bra att vara med.
– Utmärkelser och priser skapar en positiv bild av läraryrket för allmänheten och bidrar till att göra det lättare att opinionsbilda för att detta yrke också måste värderas rättmätigt i lönenivåer och andra förutsättningar och villkor.
Academedias ägare är också sponsor. Finns det något problematiskt med det?
– Lärarnas Riksförbund är en av Lärargalans huvudparters 2021. Vilka som varit huvudparters genom åren har varierat och det är inget vi haft inverkan på.
Lärargalan har en väldigt liten förankring i lärarkåren. De som sitter i styrelsen har i stället kopplingar till näringslivet. Vad anser du om det?
– Det är viktigt att ha med lärarperspektivet i ett pris för lärare. Lärare vet vad som krävs för att leverera god undervisning. Vi finns som huvudpartner med i juryn och bidrar därmed till att det finns lärare med.