2005 skedde en stor brand i tunnelbanan vid Rinkeby. Den giftiga brandröken gjorde att tolv personer fick föras till sjukhus. Sedan dess har det funnits planer på att göra tunnelbanan säkrare för brandrök. Men arbetet har dröjt och 2019 beslutade Storstockholms brandförsvar om ett föreläggande som innebär att regionen får straffavgifter om de inte sätter igång med arbetet. I tisdags tog Trafiknämnden ett beslut om att åtgärda bristerna för en summa av 851 miljoner kronor.
”Kan bli otäckt”
Främst handlar det om de stationer som ligger under jord saknar brandavskiljare – väggar som går att stänga så att brandrök inte sprids mellan plattform och utrymningsvägar. Utan sådana är det svårt att tömma tunnelbanestationerna på ett säkert sätt.
– Det kan bli otäckt om det börjar brinna i tåg. Det kan bli kraftig rök som inte alltid har någon annan väg att ta än entréerna in och ut till plattformarna. Fast du flyr i trappen kan den giftiga brandröken komma ifatt dig. Det är verkligen allvarligt, säger Anders Dahlberg på Storstockholms brandförsvar, som är ansvarig för föreläggandet.
Anna Sehlin (V) tycker att det tagit alldeles för lång tid innan beslutet tagits.
– Skulle det nu hända någonting innan de här åtgärderna är genomförda så är det fruktansvärt. Vi har haft tur att det inte hänt mer saker i tunnelbanan under den här tiden.
Stoppades av ekonomiska skäl
2008 inleddes ett arbete för att införa brandavskiljare. Men på grund av ekonomiska skäl valde majoriteten i regionen att stoppa projektet.
– Våra revisorer i regionen har återkommande sagt att det här är något som regionen måste åtgärda. Det handlar om säkerheten för våra resenärer och en säkerhet för räddningstjänsten när de ska in i en eventuell brand, säger Anna Sehlin.
Även Socialdemokraterna i Region Stockholm har kritiserat bristerna:
– Vi har sedan länge krävt en handlingsplan för brandsäkerheten, men majoriteten har sagt nej. De inför ökad biljettkontroll och åtgärder mot plankning och slår sig för bröstet, men borde ägna mer tid och kraft åt säkerhetsaspekterna, sade Jens Sjöström (S) regionråd i opposition, till Mitti-tidningarna 2019.
Claes Keisu, pressansvarig på Trafikförvaltningen, säger att arbetet tagit så lång tid för att det är tekniskt komplicerat och att pengarna inte funnits i Trafikförvaltningens budget.
– Vi började installera brandavskiljare 2010 men den budget som var då räckte inte så projektet avbröts 2011.
Dagens ETC har sökt Moderaterna som varit ansvariga för Trafiknämnden under den gångna mandatperioden.