Men frågan är vad det betyder sakpolitiskt. Den stora skillnaden verkar idag inte ligga i faktiska ståndpunkter, utan snarare en slags inställning till politiken. Ledarstil eller karisma skulle kanske någon skulle kalla det. Men valet av Nyamko Sabuni verkar till sist ha sitt ursprung i den interna kritiken mot att Liberalerna blivit ett stödparti åt en regering ledd av Socialdemokraterna.
Ska respektera januariavtalet
Nyamko Sabuni var en stark kritiker av decemberöverenskommelsen, och har förespråkat att ta stöd av Sverigedemokraterna för att kunna bilda en ny alliansregering. Men januariavtalet kommer att hålla, åtminstone ett tag till.
– Så länge Stefan Löfven levererar kommer vi att vara lojala med avtalet som gäller för denna mandatperiod, sa Nyamko Sabuni på landsmötet.
Carolin Dahlman, politisk redaktör på liberala Kristianstadsbladet, med en bakgrund i Moderaterna:
– Nyamko Sabuni var emot avtalet, men nu är det ingånget och då menar hon att man ska hedra det. Det betyder inte att hon uppskattar avtalet, men man kan inte ha en politik som är allt för spattig. Om de ska lämna avtalet så måste man ta det stegvis. Så länge regeringen håller sig till avtalet så kommer det hedras, men jag tror att Sabuni kommer att vara mycket mer observant för eventuella kontraktsbrott, säger hon.
Det blir inte heller en radikal omläggning av politiken med Nyamko Sabuni vid rodret. Snarare handlar det om hur man tar sig an problemen, menar Carolin Dahlman.
– Hon står för en handlingskraftig linje. Jag tror att även Erik Ullenhag ville verka för bättre integration, bättre villkor för företagen, gynna klassresor och så vidare. Men det som skiljer henne från honom är just hennes handlingskraft. Hon är tydlig och modig och orädd, säger Carolin Dahlman.
Kontroversiella ståndpunkter
Nyamko Sabuni var med och grundade Afrosvenskarnas riksförbund på 90-talet och tog sedan plats i riksdagen 2002 för dåvarande Folkpartiet. Hon utmärkte sig med en del kontroversiella ståndpunkter. Den mest kända var nog att hon ville tvinga flickor som misstänktes ha könsstympats att genomgå en gynekologisk undersökning.
Dåvarande partiledaren Lars Leijonborg var en av dem som tidigt lade märke till Nyamko Sabuni.
– Hon har en berättelse om att hon vågat stå för modiga saker, och sedan i efterhand fått rätt, sa han nyligen i en intervju i Sveriges Radio.
Migration och integration var tidigt Nyamko Sabunis frågor. Hon var med och tog fram Folkpartiets integrationsprogram där ett språkkrav för medborgarskap blev det mest kända förslaget. På den tiden kontroversiellt.
Efter att ha förlorat sin riksdagsplats 2006 tog hon istället plats i den nya alliansregeringen som integrationsminister, till mångas förvåning.
Hur enade är Liberalerna?
Sabuni har försökt framställa sig som en kandidat som utmanar etablissemanget i Liberalerna. Samtidigt backas hon upp av mäktiga personer i partiet. Det var partiveteranen Carl B Hamilton och några andra icke namngivna privatpersoner som betalade för en opinionsundersökning som först visade hennes stöd. Fler andra tungviktare stödde henne också, banden till Lars Leijonborg finns kvar.
Det viskades om att den öppna process som skulle ge en ny partiledare istället bidrog till splittring, att den drev isär falangerna. På det extra landsmöte där hon valdes var bilden en annan. Den bittra strid som hade utspelat sig på ledarsidor både till höger och vänster och i kommentarsfält var nu till synes som bortblåst. Både Erik Ullenhag och Johan Pehrson höll känsloladdade anföranden där de ömsom gav de andra kandidaterna hedersbetygelser och uppmanade partikamrater att sluta upp bakom den nya ledaren. Plötsligt såg partiet ut att vara enat, trots allt.
Men kanske var det för att de som inte vill enas inte längre var kvar. Avhoppen från partiet har avlöst varandra efter att det stod klart att Nyamko Sabuni skulle ta över. Före detta riksdagsledamöter ”känner inte igen sig” i partiet och kommunpolitiker har lämnat i vredesmod.
När Jan Björklund utmanades av Birgitta Ohlsson om partiledareposten varnade Nyamko Sabuni för att en ledare som backar från tidigare uttalanden för att vinna stöd av fler i partiet får ett svagt mandat att styra. Nu riskerar Nyamko Sabuni att få samma problem själv. Det tror Amanda Sokolnicki på liberala Dagens Nyheters ledarsida.
– Hon har gjort samma sak, fast på ett mer snubblande sätt. Där man först får ett ”tydligt besked” och sen får precis motsatt besked. Så det är svårt att veta vad hon är vald för. Och det är svårt att tolka vad medlemmarna har valt henne för. Hon har sagt olika saker, och jag tror att många har valt att lyssna på den del som de gillar mest, helt enkelt, eftersom hon var den mest karismatiska kandidaten, säger hon.
Amanda Sokolnicki tror att Nyamko Sabuni ändå kan bli framgångsrik som partiledare, men att det kan komma att bli för ett annat sorts parti än det Liberalerna varit tidigare.
– Hon kan inte få med sig alla de personer som har betraktat sig som en del av det partiet tidigare. Hon kommer att behöva gå sin egen väg. Jag tror inte att hon primärt är ute efter att hålla partiet samman, utan istället leta nya väljare, säger hon.