– Valberedningen anser att Nyamko Sabuni har det stöd och de kvalifikationer som krävs för att lyfta och skapa ny kraft inom vårt parti. Hon är kompetent, politiskt erfaren men har samtidigt också kunskap av hur näringslivet fungerar, en viktig egenskap för en liberal ledare, sa Olle Schmidt, valberedningens ordförande.
Samtidigt hade 19 av 21 länsförbund ställt sig bakom Nyamko Sabuni, som också vunnit majoriteten av medlemsomröstningarna.
Ullenhag gav upp
Mindre än ett dygn senare gav Erik Ullenhag upp, den sista kvarvarande konkurrenten efter att Johan Pehrson redan gjort sitt.
”Mitt syfte var hela tiden att ena partiet, men i ett läge där många verkar vilja ha en annan politisk inriktning än den jag söker mandat för, är risken att splittringen ökar om jag fortsätter min kandidatur”, skrev Erik Ullenhag på Aftonbladets debattsida.
Kontroversiell opinionsundersökning
Processen har inte varit utan kontroverser.
Nyamko Sabuni gjorde en uppmärksammad intervju med Expressen, där hon sa att ”mångkultur är inte något att eftersträva”, för att sedan krishantera genom att ta avstånd från själva artikeln men försvara sina egna citat.
Nu senast kunde Eskilstuna-Kuriren på ledarplats avslöja hennes kopplingar till lobbybranschen, och att hennes kampanj kunnat finansiera en opinionsundersökning som kan ha påverkat både länsförbund och medlemmar.
”Den visade försprång för Sabuni, i ett läge där bara hon kampanjade och där det var okänt vilka motkandidaterna skulle bli. En sådan undersökning för att suggerera intryck av framgång är ett typiskt trix bland påverkansföretag som inte berättar vilka som betalar dem för vad”, heter det i den osignerade ledaren.
Senare framkom åtminstone ett namn i Dagens Opinion.
– Det var jag och några andra privatpersoner, som inte vill bli uppringda av journalister, säger liberale veteranen Carl B Hamilton, som varit en skarp kritiker av att partiet skulle gå in i januariöverenskommelsen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.
”Låt oss återkomma”
– Det har varit en transparent process som jag tror har varit bra för vårt parti, säger Nyamko Sabuni i sitt tal direkt efter utnämningen.
Hon menar att det stundtals varit hårt tonläge under senaste veckorna, men att det nu är dags att samarbeta framåt, och att ge medlemmarna mer självklara kanaler att kunna påverka.
– Vi tillsammans formulerar tillsammans politiken för ett bättre Sverige.
Vad händer med januariavtalet?
– Så länge Stefan Löfven levererar kommer vi att vara lojala med avtalet som gäller för denna mandatperiod.
Möjligheterna att förnya allianssamarbetet?
Där vill inte Nyamko Sabuni ge besked. Det hela ska först förankras internt.
– Låt oss återkomma inför valet 2022.