Med tanke på att den totala vapenexporten från svenska vapenföretag de senaste åren uppgått till ett årligt värde på 15-20 miljarder kronor sticker ordersumman onekligen ut. Men vilken köpare det skulle kunna handla om är svårt att säga.
– Den upprustningstrend vi ser framför allt i Europa gör att det finns många potentiella kunder, säger Linda Åkerström, policychef och sakkunnig i vapenexportfrågor på Svenska freds.
Saab och icke-demokratier
Kring detta är dock Saab knäpptyst.
”På grund av branschens karaktär och omständigheter som rör kunden samt nationella säkerhetsintressen kommer ingen ytterligare information om denna beställning eller kunden att offentliggöras. Vi kommer alltså inte att offentliggöra något ytterligare längre fram gällande denna order”, förklarar företaget i ett mejlsvar till Dagens ETC.
Att från Saabs sida nämna att det är ”ett land i väst” som lagt den stora ordern får Linda Åkerström att spekulera i om det med tanke på bolagets historia handlar om något slags gardering.
2018 skärptes nämligen reglerna för vapenexport så att det sedan dess inte ska gå att exportera vapen till odemokratiska länder. Men i praktiken har exporten fortsatt. Ett exempel är Saabs försäljning av stridsledningssystemet Globaleye till Förenade arabemiraten. 2021 uppdagades att systemet användes i kriget i Jemen där Förenade arabemiraten står på den saudiledda koalitionens sida.
Linda Åkerström tror helt enkelt att Saab vill klargöra att det inte finns något konstigt med denna affär.
– Jag tror att de skriver "ett land i västvärlden" för att de vill undvika att fokus riktas mot företagets mycket problematiska handelsrelationer med odemokratiska stater och diktaturer i till exempel Mellanöstern, såsom Förenade Arabemiraten, Saudiarabien med flera, säger hon.
Understöd och övervakning
I sitt korta pressmeddelande om affären skriver Saab att ordern rör försvarssystem och materiel inom produktkategorierna ”dynamics” och ”surveillance”.
Det förstnämnda inkluderar bland annat understödsvapen, missilsystem, torpeder och militära och civila obemannade undervattensfarkoster.
Det senare rör olika slags övervakningssystem.
– Inom surveillance/övervakning produceras bland annat radarsystem och militära kommunikationssystem, system för stridsledning och elektronisk krigföring. Det mest kända systemet inom detta område är radar- och stridsledningssystemet Globaleye som exporterats till Förenade Arabemiraten, säger Linda Åkerström.