Ytterligare 31 civila har dött i attacker från den saudiskledda koalitionen i Jemen. Den nyheten kom tidigare i veckan. Liknande rapporter hör nästan till vardagen numera. Under de fem år som kriget pågått har miljoner barn och familjer tvingats på flykt från bombattacker och flyganfall. Epidemier sprids samtidigt som sjukhusen är stängda eller överbelagda. Det är svårt för mat att nå in i landet och många marknader är sönderbombade vilket lett till att undernäring är ett av de mest akuta problemen, enligt UNHCR – som bedömer att 22,2 miljoner människor behöver stöd från hjälporganisationer för att överleva.
De som fäller bomberna över Jemen är en koalition av länder som leds av Saudiarabien och som stöds militärt av bland annat USA. I koalitionen ingår bland annat Förenade arabemiraten, Kuwait och Jordanien. Länder som Sverige har har försörjt med krigsmateriel.
TV4 har under en längre tid särskilt granskat exporten till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Med hjälp av satellitbilder och dataanalytiker har de dels kunnat kartlägga hur svenska vapen används i kriget, dels kunnat visa hur svensktillverkat krigsmateriel används för att stoppa mat och andra förnödenheter från att nå Jemens civilbefolkning – vilket strider mot folkrätten. Bilderna visar att radarsystem, fartyg och kanoner kommer från bland annat Ericsson Microwave System som är en del av Saab. Saab har också sålt sitt flygburna övervakningssystem Global Eye till Förenade arabemiraten och i november kunde Reuters avslöja att Saab fått tillstånd att leverera ytterligare två sådana plan till landet. Enligt vapenexperterna på det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri är Global Eye "byggt för att göra det lättare att föra krig." Leveranserna ska ske nu under våren, berättade Saabs dåvarande vd Håkan Buskhe i höstas för Defense News.
Den svenska vapenexportlagen grundar sig på de regler som finns inom FN och EU och innebär att exporttillstånd ska nekas om det finns risk för att vapnen kan användas vid krigsförbrytelser och människorättskränkningar. Tydligen har den bedömningen inte gjorts i detta fall. Varför inte? "Med anledning av utrikessekretess kan jag tyvärr inte kommentera", svarar Karl Evertsson, Chef för Krigsmaterielgruppen på Inspektionen av strategiska produkter (ISP). I höstas stoppade myndigheten dock all utförsel av krigsmateriel till Turkiet, efter att landet invaderat norra Syrien. ISP hänvisade då till ”en helhetsbedömning” och ”uttalanden från regeringen, och riksdagen som ställer sig bakom att Sverige ska verka för ett vapenembargo inom ramen för EU.”
Det verkar alltså vara möjligt för politikerna att göra ställningstaganden som påverkar myndigheten. Regeringspartierna var också snabba med att ta åt sig äran i Turkiet-fallet. Högst svansföring i frågan har nog Miljöparitet haft. ”Tack vare att Miljöpartiet stått upp för att Sverige inte ska exportera vapen till odemokratiska stater och länder i krig stoppas nu vapenexporten till Turkiet.”, skrev partiet på Instagram den 15 oktober. Men när det gäller andra ISP-beslut anser de sig inte lika ansvariga. När ETC tidigare i år ställde en fråga angående exporten till länderna som deltar i Jemen-kriget svarade Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi: ”Nu ligger inte de besluten som regeringsbeslut. Där ligger problemet i att det är ISP som tar de besluten.”
När riksdag, regering och myndigheten är passiva, finns det då något annat sätt att stoppa utförseln? Ja, vapenproducenterna kan själva ta ställning. Saab-koncern, som står för mer än 40 procent av den svenska vapenexporten, kan leva upp till de principer de redan säger sig värna. Saab utger sig för att följa FN:s principer om Global Compact, där det framgår att alla former av våld ska motverkas. Saab säger sig också värna ”hållbar utveckling” och hänvisar då till FN:s globala mål – där det framgår att allt våld ska upphöra. Den 1 april håller Saab sin årliga bolagsstämma. Till den har Svenska Freds, som äger en aktie i bolaget, lämnat in ett förslag om ”att Saab i enlighet med agenda 2030 mål 16 om att motverka alla former av våld och dödligt våld, upphör med all försäljning och leverans av krigsmateriel till krigförande länder.” Det borde inte vara för mycket begärt att en majoritet av ägarna röstar för en sådan motion, när det handlar om leveranser av krigsmateriel till länder som är direkt ansvariga för det som FN bedömer vara en av de värsta humanitära katastroferna i världen.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.