Klimatinvesteringar, stärkt trygghet och strid mot vinstdriven välfärd. Det är huvudnummer i förslaget till valplattform Vänsterpartiets tillförordnade partisekreterare Hanna Gedin presenterade på torsdagseftermiddagen. Nästa helg ska den stötas och blötas av 200 ombud på den digital partikongressen.
En livlig debatt är att vänta, inte minst om klimatpolitiken. Partiets fokus på omställning av industrin och transportsektorn som ska ge såväl minskade utsläpp som fler jobb och en växande ekonomi, har väckt kritik. I ett stort antal motioner efterfrågas ett bredare grepp och politik mot exempelvis minskad köttätande och flygande. Partiledningens förslag kritiseras också för att vara allt för positivt till ekonomisk tillväxt. Men Hanna Gedin anser att partiet prioriterar att få ner de stora utsläppen som man snabbt kan påverka med politiska beslut. Dessutom är det lättare att få gehör för ett positivt budskap om jobb i hela landet, menar hon.
– Jag tror inte att man blir särskilt framgångsrik i valrörelsen om man går ut och säger: ”Vi lägger ner era jobb”. Istället är vi beredda med massiva investeringar för att den här omställningen ska gå mycket snabbare än den gör, säger Hanna Gedin.
Under Nooshi Dadgostar tid som partiledare har Vänsterpartiet lagt om den ekonomiska politiken och betonar i högre grad att ekonomin ska växa, mycket just genom klimatinvesteringar. Mindre tonvikt än tidigare läggs på fördelningen av resurser. Den strategin ligger fast även efter en mandatperiod där såväl pandemin som skattesänkningar ökat de ekonomiska klyftorna.
– För att verkligen få genomslag för vår politik måste vi växa som parti. Då handlar det om att att också satsa på industri, jobb och infrastruktur, säger Hanna Gedin.
Samtidigt betonar Hanna Gedin att jämlikhetsfrågor fortfarande är en central del av politiken. Ett exempel är kraven på att förbättra för de med lägst pensioner. Här vill partiet följa upp de pensionstillägg man under våren hoppas få genom riksdagen tillsammans med S med ytterligare förslag om höjda pensioner. Sverige har högst andel fattigpensionärer i Norden, framhåller Hanna Gedin.
– Det är en skam att man inte åtgärdat det, det handlar om politiska beslut.
Det borde gå dåligt för Vänsterpartiet. Historiskt har partiet nämligen haft svårt när Socialdemokraterna varit framgångsrika i opinionen. Men trots S uppsving efter att Magdalena Andersson tog över som partiledare håller V ställningarna runt tio procent i mätningarna. Och den tillförordnade partisekreteraren Hanna Gedin andas optimism. Sommarens vunna strid mot marknadshyror ses som en vändpunkt. Självaste nyliberalismen är på fallrepet, menar Gedin.
– Det blir allt mer uppenbart för allt fler att privatiseringshysterin inte håller. Vi ser lärare som demonstrerar mot marknadsskolan, där finns en helt annan ton i debatten. Vi såg under pandemin vad som hände med den sönderprivatiserade vården och omsorgen där ingen kunde samarbeta med någon, vilket i slutändan ledde till dödsfall, säger hon.