Miljöpartiet:
Nej. EU:s avtal med tredjeländer ska vägledas av mänskliga rättigheter, demokrati och utveckling, inte användas som påtryckningsmedel för att påverka hur länder hanterar migrationsfrågor. Att flytta ansvaret för asylprocessen till länder utanför EU utarmar asylrätten.
Socialdemokraterna:
Nej. Det är ytterst oklart hur ett beslut om att flytta asylprocessen till tredjeland skulle kunna vara förenligt med internationella konventioner och kraven på rättssäkerhet. Vi har precis antagit en historisk migrationspakt. Vi bör se till att den fungerar fullt ut först.
Centerpartiet:
Mer behöver göras för att förhindra att människor ger sig ut på farliga vägar för att söka asyl i EU. Samtidigt finns det redan mer än 1 miljon kvotflyktingar utanför EU som har akut skyddsbehov. Vi tycker att man i första hand ska hjälpa kvotflyktingarna och inte nu införa ytterligare parallella system.
Liberalerna:
Att flytta asylprocessen till andra länder bedömer Liberalerna inte som ett alternativ, men en tänkbar väg är att låta flyktingar i UNHCR:s flyktingläger söka asyl och få sin sak prövad utan att ta den farliga rutten till Europa. Det skulle även bidra till en mer jämställd migrationspolitik.
Kristdemokraterna:
Ja, Kristdemokraterna vill att huvudprincipen ska vara att man söker asyl och får sina skyddsskäl prövade utanför EU. Det skulle innebära färre splittrade familjer och en större trygghet. Då får vi möjligheter att hjälpa dem med störst skyddsbehov och människor slipper göra livsfarliga resor över Medelhavet.
Moderaterna:
Ja, majoriteten av dem som söker asyl i EU är ekonomiska migranter, utan rätt till skydd. Det behövs fler samarbeten med tredje land och frågan om att genomföra asylprocessen i tredje land behöver ses över, så att EU kan stänga dörren för ekonomisk migration. Center utanför Europa kan vara en del i en sådan politik, även om flera detaljer måste klargöras.
Sverigedemokraterna:
Ja. Det är orimligt att locka människor på farofyllda resor över Medelhavet, och försörja en industri av smugglare och människohandlare, samtidigt som de flesta som kommer till EU inte har asylskäl. Ordningen bör vara att EU-länderna betalar för att personer som behöver skydd får skydd, men utan att resa till EU.
EU har en minskande befolkning, ska EU underlätta för arbetskraftsinvandring?
Vänsterpartiet:
Ja. Många EU-länder står inför en akut brist på arbetskraft. Om EU ska klara kompetensförsörjningen behövs arbetskraftsinvandring från länder utanför EU, till yrken där det finns behov. De som kommer hit och jobbar ska omfattas av de löner och villkor som gäller inom EU.
Miljöpartiet:
Ja, EU behöver internationell kompetens. Idag råder det arbetskraftsbrist i både lågkvalificerade och högkvalificerade yrken. Arbetskraftsinvandring gör att företag kan rekrytera rätt kompetens, och därmed växa och konkurrera i en global ekonomi. På sikt skapar detta fler jobb i Sverige och EU.
Socialdemokraterna:
Arbetskraftsinvandring från tredje land är och ska vara en fråga för varje enskilt medlemsland att besluta om. EU ska i princip inte göra mer än vad man redan gör.
Centerpartiet:
Ja. Det finns en stor kompetensbrist inom EU inom många olika sektorer. Arbetskraftsinvandring är ett viktigt komplement till den inhemska arbetsmarknaden inom respektive EU-land.
Liberalerna:
Ja. Vi behöver attrahera både högkvalificerad arbetskraft och andra som det europeiska näringslivet behöver. Liberalerna vill utveckla EU:s ”blåkort” och underlätta för den som fått arbetstillstånd i ett land att jobba i hela EU utan ytterligare krångel.
Kristdemokraterna:
Vi måste prioritera de som är arbetssökande i Sverige och samtidigt hitta vägar för att säkerställa personalförsörjningen inom de bristyrken som finns. Däremot är det nödvändigt att fortsätta välkomna högkvalificerad arbetskraftsinvandring för att säkra kompetensen och tillväxten i svenska företag.
Moderaterna:
Kompetensbrist är ett hinder för tillväxt och växande företag. Därför behöver det finnas goda möjligheter att rekrytera experter och högkvalificerad arbetskraft till Europa. Samtidigt måste det vara upp till varje medlemsland att själv avgöra storleken på eventuell arbetskraftsinvandring.
Sverigedemokraterna:
Om arbetskraftsinvandring kan ske kontrollerat och har tydlig positiv effekt för samhället kan det vara av godo. Om det istället leder till lönedumpning, undanträngningseffekter och cementerar utanförskap och arbetslöshet, är det däremot av ondo. Alldeles oavsett bör medlemsstaterna själva få reglera sin arbetskraftsinvandringspolitik, utan inblandning från EU.
Medelhavet är fortfarande en dödlig rutt för många som försöker ta sig till Europa. Ska EU satsa mer pengar på räddningsaktioner?
Vänsterpartiet:
Ja. Det är vår medmänskliga plikt att hjälpa människor på flykt.
Miljöpartiet:
Ja. EU:s medlemsländer ska ta sitt ansvar för att eftersöka och rädda personer som befinner sig i sjönöd och samarbeta med hjälporganisationer för att rädda fler. Vi vill att EU antar en sjöräddningsstrategi och inleder en EU-finansierad sjöräddningsinsats på Medelhavet.
Socialdemokraterna:
För att bekämpa smugglarna mer effektivt krävs internationellt samarbete och ett stärkt polissamarbete. Samarbete med ursprungsländer och transitländer behövs också för att förhindra att människor utsätter sig själva för livsfara på smugglingsbåtarna.
Centerpartiet:
Ja. Det är i första hand viktigt att motverka att människor överhuvudtaget tar sig den farliga vägen över Medelhavet för att söka asyl i EU. Vi vill att också att EU tar fram en strategi för sök- och räddningsstrategi på Medelhavet.
Liberalerna:
Ja. Liberalerna vill att EU:s gränsskyddsmyndighet Frontex kraftigt byggs ut och tar över ansvaret för hela den yttre gränskontrollen - här ingår att kunna rädda fler människor i sjönöd. Samtidigt behövs samarbete med EU:s grannländer för att stoppa den livsfarliga människosmugglingen över Medelhavet.
Kristdemokraterna:
Så länge människor dör på Medelhavet måste EU tillse att det finns ett aktivt och kompakt räddningsarbete. Mot bakgrund av att situationen fortsatt är svår, och att människor kontinuerligt fortsätter att drunkna, finns det ett uppenbart behov av att öka dessa insatser.
Moderaterna:
Det är ett internationellt åtagande för medlemsländerna att rädda liv till havs. Till stor del drivs de dödliga resorna över Medelhavet till EU av hänsynslösa smugglare. Det måste få ett slut. Därför behöver EU-samarbetet fokusera på att få på plats bland annat effektivare samarbete med länder i EU:s närområde.
Sverigedemokraterna:
Genom att migranter får söka och eventuellt beviljas asyl utanför EU försvinner incitamenten att resa över Medelhavet på detta sätt.