Miljöpartiet:
I nuläget behöver EU:s medlemsländer och EU stärka sin försvarskapacitet på grund av det säkerhetspolitiska läget. Vi vill inte se en gemensam armé utan samarbetet ska ske på mellanstatlig nivå. Vi vill stärka civilförsvaret och se ett stärkt samarbete på cyberförsvarsområdet.
Socialdemokraterna:
Vi vill inte bygga upp parallella försvarsstrukturer gentemot Nato genom en EU-armé. Det är viktigt att EU och Nato, som har olika kompetenser, ökar sitt samarbete och samverkar för att öka Europas säkerhet. De nationella cyberförsvaren måste samverka.
Centerpartiet:
Det behövs ett EU med starkare säkerhetspolitiskt samarbete, med skydd för kritisk infrastruktur och ett stärkt cyberförsvar. EU behöver också fördjupa sitt försvarspolitiska samarbete, samt arbeta mer koordinerat i Nato, men vi ska inte dubblera Nato:s arbete.
Liberalerna:
Nato ansvarar för det militära försvaret av Europa, men EU bör bygga upp en gemensam försvarspolitik med fokus på produktion och upphandling av försvarsmateriel. Vi vill att EU samordnar försvaret mot cyberattacker och desinformation, och att EU på sikt bygger upp ett gemensamt cyberförsvar.
Kristdemokraterna:
Vi säger nej till en EU-armé, men ja till EU som en starkare försvarsaktör. Vi vill att EU inrättar en egen försvarskommissionär och ett gemensamt cyberförsvar samt påbörjar reformer som förstärker och effektiviserar försvarsmateriels- och ammunitionsproduktion samt ökar unionens försvarsmobilitet.
Moderaterna:
EU är och bör inte bli en militär allians. Däremot kan EU utgöra ett viktigt komplement till Nato genom att fördjupa det europeiska försvarssamarbetet, till exempel genom bättre gemensam planering, produktion och upphandling av försvarsmateriel, så att den europeiska försvarsindustrin kan skala upp sin produktion.
Sverigedemokraterna:
Nej, vi anser inte att EU bör ha ett dedikerat försvar i en EU-armé. EU kan verka för operativt samarbete inom det civila försvaret och kring logistik, men det militära försvaret ska förbli en nationell angelägenhet.
Rysslands anfallskrig mot Ukraina förändrade det europeiska säkerhetsläget. Hur ska EU stötta Ukraina i kriget?
Vänsterpartiet:
Ukraina måste få de vapen man behöver för att försvara sig, liksom humanitärt stöd. Vi vill pausa vapenexport från EU till andra länder så att den kan gå till Ukraina istället. Importen av rysk fossilgas måste stoppas. EU ska stödja återuppbyggnaden av ett fritt Ukraina och ge skydd åt de som vägrar lyda Putins order.
Miljöpartiet:
EU och medlemsländerna ska fortsätta stötta Ukraina humanitärt, ekonomiskt och militärt i kampen mot Ryssland, så länge det behövs. EU och medlemsländerna måste omedelbart stoppa all import av energi från Ryssland, en import som göder Putins krigsmaskineri.
Socialdemokraterna:
Ukraina ska stödjas på det sätt som krävs och så länge det krävs. Europas länder måste göra mer än tidigare för att stötta Ukraina. Vi socialdemokrater går till val på att öka EU:s humanitära, ekonomiska, politiska och militära stöd till Ukraina.
Centerpartiet:
Mer behöver göras för att stödja Ukraina ekonomiskt och militärt. EU behöver ta till alla verktyg som finns. Det krävs gemensam upphandling av vapen, stärkta sanktioner mot Ryssland och så bör varje EU-land åta sig att lägga minst en procent av BNP på stöd till Ukraina så länge kriget pågår.
Liberalerna:
EU:s militära stöd måste öka och vi vill se gemensamma uppköp av vapen. Varje medlemsland ska åläggas att bidra med minst 0,5 procent av BNP i stöd till Ukraina. Ryska statstillgångar ska beslagtas och kanaliseras till återuppbyggnad av Ukraina. Tullfrihet ska gälla för alla ukrainska exportvaror.
Kristdemokraterna:
EU ska stödja Ukraina inom samtliga domäner. Ammunition utgör en av krigets knäckfrågor, och härvid krävs reformer som pressar ner priser och leveranstider. KD vill därtill att europeiska investeringsbanken får ett temporärt undantag för att kunna låna ut pengar till militära produkter för Ukraina.
Moderaterna:
Så länge som det krävs. Budskapet till Ukraina och till Putin är att vi inte bara står fast i vårt stöd, utan också driver på för att stärka det. Vi stödjer Ukraina också för att vår egen säkerhet, våra värderingar och vår frihet står på spel. Rysslands anfallskrig mot Ukraina utmanar hela den europeiska säkerhetsordningen.
Sverigedemokraterna:
EU behöver stödja Ukraina med vad som krävs för att vinna kriget. Då krävs att avdela och använda de medel som finns tillgängliga. Det handlar om ökad gemensam ammunitionsupphandling och tillverkning där mer kan exporteras till Ukraina, bistå Ukraina i reformarbetet mot EU-medlemskap och sanktionera Ryssland ännu hårdare och på fler områden.
Ska EU ta initiativ till att stärka vapenproduktionen inom unionens gränser?
Vänsterpartiet:
Nej. Däremot vill vi pausa vapenexport från EU till andra länder så att den kan gå till Ukraina istället.
Miljöpartiet:
Ja, EU behöver stötta Ukraina i deras försvar. För att kunna göra det behöver EU-länderna öka och effektivisera sin vapen- och ammunitionsproduktion. Men det är otroligt viktigt att ha en effektiv kontroll över vart vapen som produceras exporteras och att vapen inte hamnar i orätta händer.
Socialdemokraterna:
Vi anser att EU måste öka produktionen av ammunition till Ukraina genom att använda outnyttjade medel i EU:s budget, använda avkastningen av de frysta ryska centralbankstillgångarna samt använda tillgångarna som säkerhet för lån till Ukraina. Unionen måste ta ett större ansvar för sin egen säkerhet.
Centerpartiet:
Ja. EU behöver snabbt skala upp produktionen av vapen och ammunition om vi ska klara att leverera det militära stöd till Ukraina som vi har utlovat.
Liberalerna:
EU-länderna måste växla upp produktionen av försvarsmateriel för att stötta Ukraina och för att stärka den egna försvarskapaciteten. Vi vill se gemensamma EU-upphandlingar av försvarsmateriel. Europeiska investeringsbanken (EIB) ska få rätt att finansiera investeringar i försvarsindustri.
Kristdemokraterna:
Ja. Det är tydligt att Europas försvarsindustri är både fragmentiserad och eftersatt. EU ska härvid facilitera och effektivisera produktionen. Det tillfälliga Ukrainainitiativet EDIRPA, som underlättar gemensamma förfaranden, bör tjäna som bas för permanenta och välutvecklade regelverk.
Moderaterna:
Ja, EU:s försvarssamarbete behöver utvecklas ytterligare, inte minst det försvarsindustriella samarbetet. Vi vill bland annat bygga vidare på de initiativ som tagits om gemensamma försvarsupphandlingar och produktion av artilleriammunition.
Sverigedemokraterna:
Ja, förutsatt att upphandlingarna i större utsträckning fördelas rättvist mellan medlemsländerna. Sverige ska inte vara en nettobetalare om det har negativ påverkan på vår inhemska försvarsindustri.