Miljöpartiet:
Nej, men vi behöver ett paradigmskifte. Fasa ut direktstöden som gynnar de stora markägarna och stötta de små och medelstora, hållbara jordbruken. För klimatet, miljön och vår gemensamma motståndskraft i kristider måste EU:s bönder få det stöd som är nödvändigt för den gröna omställningen.
Socialdemokraterna:
Generellt tycker vi att en mindre del av EU:s totala budget borde gå till jordbruksstöd. Stöden måste utformas för att säkra en ökad, hållbar livsmedelsproduktion som är lönsam, och inte förfördelar våra svenska lantbrukare.
Centerpartiet:
Snarare än storleken på jordbruksbudgeten, vill vi reformera hur den används. Centerpartiet står bakom den storlek som dagens budgetpost för jordbrukspolitiken har.
Liberalerna:
Ja. Liberalerna vill skrota dagens jordbruksstöd då merparten av alla klimatskadliga subventioner går till jordbruket. Vi vill kraftigt minska utgifterna för jordbrukspolitiken, att allt produktionsstöd tas bort och att enbart stöd till omställning av jordbruk och landsbygdsutveckling finns kvar.
Kristdemokraterna:
Det är motiverat att EU lägger resurser på jordbruksnäringen för att stötta lönsamheten. Detta är viktigt inte minst av beredskapsskäl. Vi har inte en specifik nivå på hur stor andel av budgeten som ska gå till jordbruket men det är viktigt att säkerställa effektivitet och träffsäkerhet.
Moderaterna:
Vi är skeptiska till att en stor andel av EU:s budget går till jordbruket. EU har flera viktiga uppgifter att ta sig an de kommande åren, såsom stödet till Ukraina och bekämpandet av den organiserade brottsligheten. EU:s budget bör bättre återspegla det.
Sverigedemokraterna:
Nej, inte just nu, jordbrukssektorn behöver stärkas så nu är det inte möjligt att minska jordbruksstödet men på sikt vill vi se mer lönsamma jordbruk som inte är lika beroende av stöd i grunden utan att stöd kan användas mer för att uppmuntra de som väljer till exempel mer miljövänliga produktionssätt.
EU:s strategi för en mer hållbar matproduktion innehåller ett mål om att minska användningen av bekämpningsmedel med 50 procent till 2030. Det röstades ner av parlamentet. Ska lagen antas under nästa mandatperiod?
Vänsterpartiet:
Ja. En tredjedel av det som skördas för livsmedel är beroende av insekter som pollinerar. Men mängden insekter minskar kraftigt. För att stärka livsmedelsförsörjningen långsiktigt och skydda den biologiska mångfalden behöver miljöskadliga bekämpningsmedel minska.
Miljöpartiet:
Ja, det är vår målsättning. Användningen av giftiga bekämpningsmedel i jordbruket måste minska drastiskt i hela EU. Vi vill se bindande mål för att minska användningen av bekämpningsmedel inom EU samt förbjuda glyfosat och andra bekämpningsmedel med stor
Socialdemokraterna:
Vi stöttar ambitionen att säkerställa en hållbar användning av växtskyddsmedel i EU. Regelverket bör innehålla flexibilitet för medlemsstaterna och ta hänsyn till tidigare framsteg i att minska användningen av växtskyddsmedel, samt undvika detaljreglering.
Centerpartiet:
Ja, men det är också viktigt att det undantag som Centerpartiet såg till att driva igenom - om att de länder som redan gått före och sänkt sin användning med ännu mer - ska undantas från dessa nya krav.
Liberalerna:
Ja. Liberalerna anser att EU behöver en ny och modern lagstiftning för växtskyddsmedel. Vi vill att mer träffsäkra växtskyddsmedel utvecklas som är verkningsfulla och sedan snabbt bryts ner. Då behöver reglerna ändras så att det blir möjligt att bedriva forskning kring nya växtskyddsmedel.
Kristdemokraterna:
Vi vill inte se bindande mål på EU-nivå. Arbetet pågår redan på nationell nivå och där vill vi att det ska fortsätta. Det är viktigt att poängtera att Sverige redan har gjort stora minskningar. Detta är frågor som bäst avgörs på nationell nivå.
Moderaterna:
Växtskyddsmedel är viktiga för att hjälpa jordbrukare att säkra hälsosamma och produktiva grödor, när de används ansvarsfullt. Vi är för åtgärder som främjar en hållbar användning av växtskyddsmedel, men de ska bygga på vetenskap. Sverige använder redan i dag minst inom EU, eftersom vi använder det på ett säkert och beprövat sätt.
Sverigedemokraterna:
Nej, vi ser inte att detta är realistiskt, jordbruket behöver inte fler regleringar, utan färre. Omvärldsläget gör det angeläget att öka primärproduktionen, fler regler kommer att minska produktionen
1,6 miljarder djur transporteras i EU varje år. EU-kommissionen har föreslagit en ny lag som ska begränsa transporttiderna, ge djuren mer utrymme och rätt till mat och paus. Är det ett bra förslag?
Vänsterpartiet:
Nej, kommissionen borde föreslagit skarpare regler för att stärka djurskyddet. Det behövs mer ambitiösa åtgärder som bland annat förbud mot export av levande djur utanför unionen.
Miljöpartiet:
Ja, det är ett bra förslag att förbättra villkoren - men inte tillräckligt! Åtta timmar ska vara absolut maxgräns för alla djurtransporter inom EU, förbjud export av levande djur till länder utanför EU där gällande regler inte följs, transportera kött istället för långa transporter av levande djur.
Socialdemokraterna:
Vi har länge drivit på för en starkare djurskyddslagstiftning i EU. Inte bara för djurens bästa utan även för våra svenska lantbrukares bästa som just nu konkurrerar på en marknad med orättvisa villkor.
Centerpartiet:
Ja, det är jätteviktigt att vi reglerar djurtransport och djurvälfärd hårdare i EU.
Liberalerna:
Ja. Liberalerna vill att djurskyddet stärks. Djurtransporterna ska begränsas. Transporter av kött är att föredra framför transporter av levande djur. Möjligheten att använda mobila och mindre slakterier bör förbättras. Det ska finnas en tidsgräns vid djurtransporter för varje djurart.
Kristdemokraterna:
Djurtransporter, särskilt transport av slaktdjur, riskerar att förorsaka djur onödigt lidande och vi bör stäva efter att transporterna ska vara så korta som det är realistiskt möjligt.
Moderaterna:
De nuvarande EU-reglerna för djurtransporter är 20 år gamla. Det är hög tid att uppdatera dessa. Det är nödvändigt för att förbättra djurvälfärden såväl som för att säkerställa schysst konkurrens på den inre marknaden, eftersom svenska regler är striktare än EU:s regelverk.
Sverigedemokraterna:
Det är positivt, inte minst för svenska bönder som drabbas på den inre marknaden då Sverige har högre djurskyddskrav, att resten av EU nu får ökade krav avseende djurtransporter. Vi är positiva till att resten av EU får ett starkare djurskydd.