Så slussar SD stora belopp till den konservativa studentgruppen
Dagens ETC
Konservativa förbundet presenterar sig som en oberoende, konservativ rörelse för Sveriges studenter. Men det stämmer inte. Dagens ETC:s granskning visar hur pengar slussas vidare från Sverigedemokraterna in i det konflikttyngda förbundet med förgreningar runt om i landet.
Dagens ETC har tidigare kunnat berätta om hur föreningen som skulle samla konservativa studenter präglas av interna strider, och om hur Sverigedemokraterna stöttat Konservativa förbundet med kontorsplatser, möteslokaler och resurser.
Striderna har fortsatt under våren och medlemmar som Dagens ETC har varit i kontakt med säger att det stormar rejält inför förbundsstämman som ska hållas i slutet av mars.
Konservativa förbundet tjänar knappt några egna pengar. Istället finansieras föreningen via så kallade "verksamhetsbidrag" på stora ovillkorade summor. Totalt har man tagit emot över 360 000 kronor för 2021 och 2022, enligt dokument som Dagens ETC har tagit del av.
De största utgifterna man haft är 47 000 kronor för två styrelsekonferenser, en på ett slott med övernattning, och 71 000 för det jubileumsevenemang som hölls på Karolinska Institutet hösten 2021. Totalt uppgår förbundets kostnader för år 2021 till 244 778 kronor.
Men i ett utkast av den ekonomiska berättelsen som Dagens ETC tagit del av finns det också en fordran på 23 545 kronor som förbundet har hos förbundsordförande Julian Kroon. Den avser "ospecificerade kostnader och utbetalningar".
Kassör straffades efter kritik
I början av mars startas en chattgrupp med ett 20-tal medlemmar och före detta medlemmar i Konservativa förbundet. Syftet med chatten, som Dagens ETC har tagit del av, är att sprida och dela information och kritik inför förbundsstämman som ska hållas 25-26 mars i Uppsala.
Det första inlägget görs av en person med insyn i förbundets ekonomiska redovisning. Han anklagar Julian Kroon för att ha hanterat förbundets ekonomi på ett felaktigt sätt, och för att bland annat ha åkt taxi för förbundets pengar utan att det redovisats på ett korrekt sätt. Kvitton ska ha lämnats in sent eller inte alls.
Enligt chattskaparen har förbundets nuvarande kassör påtalat bristerna — och då straffats med att plockas bort från valberedningens förslag till ny styrelse. Kassören ska också ha blivit utelåst från bokföringsprogrammet Fortknox i samband med detta. Dagens ETC har sökt förbundets kassör.
”Skärp dig, du ljuger”
Flera användare i chatten stämmer in i kritiken medan andra antingen lämnar gruppen eller svarar mer försiktigt. En användare bjuder in Julian Kroon, som svarar i ett längre meddelande. Om kritikerna skriver Kroon att “man har aktivt valt att söka konflikt istället för samförstånd, vilket de grundlösa påstående i den här chatten vittnar om”. Chattskaparen svarar: “Men skärp dig Julian. Du ljuger.”
Julian Kroon vill inte ställa upp på en intervju, men är tydlig med att han tillbakavisar anklagelserna. I ett sms till Dagens ETC svarar han att alla utgifter har haft ett syfte och kan styrkas med kvitton. Han säger att “den påstådda fordran var inkorrekt då samtliga kvitton inkommit” och att den nu har strukits från den ekonomiska berättelsen inför stämman. Julian Kroon väljer sedan att inte svara på alla Dagens ETC:s frågor.
SD-politiker i valberedning
Förbundets lekmannarevisor Niels Groenewegen säger att han är medveten om att att det har uppstått en personkonflikt och att han har granskat förbundets ekonomi och räkenskaper utan anmärkning. Just nu består förbundets nationella valberedning bara av en person, SD-politikern Jonatan Lindgren från Bollnäs. Han säger att han inte vill “medverka i något medialt kring detta”.
Jonatan Lindgren har flera uppdrag för Sverigedemokraterna och Ungsvenskarna och i november 2021 rapporterade Expo om att han via sitt öppna Twitterkonto bland annat spridit myten om ett folkmord på vita.
Godtyckliga uteslutningar
En återkommande kritik mot hur Konservativa förbundet styrs är att medlemmar upplever att uteslutningar hanteras slarvigt och oprofessionellt. Dagens ETC har pratat med flera medlemmar som upplever att de blev uteslutna för att de stack ut eller sågs som oönskade. Tidigare har en student sagt att man från förbundets håll inte bara ville ses som “töntiga killar”.
Avraham Alsberg gick med i Konservativa Förbundet 2019 och uteslöts under hösten 2021. Han upplever att uteslutningen skedde godtyckligt och riktar kritik mot hanteringen av ärendet.
– En dag i höstas märkte jag att jag inte längre var med i Facebookgruppen som finns för alla medlemmar. Jag tänkte att det var något tekniskt fel.
Avraham Alsberg hade inte fått något formellt meddelande eller besked om uteslutning. Att han var utesluten fick han reda på först långt senare, under en pubkväll för medlemmar.
– Det kom som en chock. Att få höra ”är inte du utesluten?” av föreningens ordförande i Stockholm. Jag har fortfarande inte fått något mejl med besked eller underlag, och jag har inte fått möjligheten att yttra mig.
Han säger till Dagens ETC att han inte tänker driva frågan vidare, även om hanteringen var undermålig. När Dagens ETC ringer Arvid Torstensson, ordförande för Konservativa förbundet i Stockholm, lägger han på luren under samtalet och går därefter inte att nå.
Pengar från SD-stiftelse
Verksamhetsbidragen som Konservativa förbundet har tagit emot kommer från Insamlingsstiftelsen för svensk konservatism, ISK, den stiftelse som är huvudman för och driver tankesmedjan Oikos. Insamlingsstiftelsen och Oikos delar styrelse: Mattias Karlsson, en av Karlssons närmsta medarbetare Andreas Palmlöv, och Arvid Hallén, idag programansvarig på Oikos. När stiftelsen registreras hos länsstyrelsen i mars 2020 listas Mattias Karlssons adress för kontakt som "Sveriges riksdag".
Stiftelsens officiella postadress är en postbox där två andra organisationer är registrerade: sverigedemokraternas mediebolag Samtid & framtid AB och Oikos AB.
Donationer till en insamlingsstiftelse är inte offentliga. I ett mejl till länsstyrelsen år 2020 skriver Andreas Palmlöv att insamlingsstiftelsen vill samla in pengar från "vårt nätverk bestående av konservativa politiska profiler och organisationer i Sverige såväl som inom det politiska nätverket bundet till partigruppen European conservatives and reformists (ECR) i Europaparlamentet".
När ISK söker donationer skriver man bland annat att en gåva till stiftelsen "möjliggör främjandet av utbildningsverksamheter för en ny generation konservativa samhällsledare". Pengarna ska gå till "andra konservativa organisationer" i form av konferenser, seminarier och idéutveckling.
Utan verksamhetsbidragen från ISK hade Konservativa förbundet nästan helt saknat intäkter. Genom upplägget med en insynsskyddad insamlingsstiftelse kan Sverigedemokraterna finansiera till synes oberoende projekt som Konservativa förbundet utan att det går att koppla direkt till partiets arbete.