Inga pilledutt-reformer – så ska S vinna tillbaka de unga
Dagens ETC
Socialdemokraterna har svikit de unga – och de unga har svikit socialdemokratin. Särskilt de unga arbetarmännen. Men partiledningen börjar långsamt fatta. Nu ska plånboken öppnas och välfärden lagas. SSU-ledaren Lisa Nåbo ser steg i rätt riktning när Socialdemokraterna ska anta sin nya politik inför 2030. Men inte när det gäller klimatet.
– Vi har lagt ut klimatfrågan på entreprenad till Miljöpartiet.
SSU ska värva medlemmar och Dagens ETC hakar på. Det ser lite lite motigt ut när sju otillräckligt påpälsade SSU:are står i blåsten utanför Kungsholmens västra gymnasium i Stockholm. Den vår som tycktes spira några dagar tidigare har gjort reträtt och intresset från ungdomarna som passerar är måttligt. När förbundssekreteraren Diyar Cicek vill prata om investeringar i nya bostäder, försöker någon dra den artigt lyssnade kompisen mot lunchen och en annan kollar sina naglar. En tredje säger sig visserligen kunna tänka sig bli medlem, men påpekar att skolan är mobilfri och att han inte kan följa uppmaningen att scanna den qr-kod som finns på de utdelade foldrarna.
Men Diyar Ciceks glada humör ger inte vika. Vinden må vara kall, men SSU har medvind.
– Förra året slog vi medlemsrekord, säger han.
Medlemsrekord?
– Jajamen. Inte på tjugo år har vi varit så här stora.
Men SSU har väl funnits sedan 1917?
– Med det perspektivet kommer vi aldrig slå rekord. På sjuttiotalet hade vi hundratusen. Det gäller att hela tiden jämföra med förutsättningarna.
En opinionsmätning från Indikator opinion tyder på att Socialdemokaterna går framåt bland väljare under 35. Från november till april har S ökat i gruppen från 24 till 33 procent, enligt mätningen.
20 000 medlemmar har de nu. Embla Löfqvist i SSU Stockholm, hör till förbundets veteraner med elva medlemsår på nacken. Hon hymlar inte med att det är ocoolt att vara sosse i mångas ögon. Mossigt, tråkigt. Samtidigt som många när en vrede mot det gamla maktpartiet. Ofta kommer den från höger, när avsaknad av framtidsutsikter och uppförsbacke på arbetsmarknaden skylls på invandring.
– Jag tror att vi är exakt lika arga, de och jag. Högern har varit bättre på att få fram ett budskap om vart man ska rikta ilskan.
Unga smygnazister
I värmen på ABF-husets kafé några kilometer därifrån sitter SSU-ordföranden Lisa Nåbo. Hon är hoppfull. På andra sidan gatan, på det Socialdemokratiska partihögkvarteret på Sveavägen 68, börjar polletten trilla ner. De unga har vänt socialdemokratin ryggen. Ska de övertygas krävs omprövning.
Men det som för fem år sedan handlade om smygliberalism, handlar nu snarare om smygnazism
– När jag klev in i den här rollen var krisinsikten noll. Då tyckte man att det gör väl ingenting om alla unga röstar på Centerpartiet, vi står oss med det vi har. Men det som för fem år sedan handlade om smygliberalism, handlar nu snarare om smygnazism. Det är systemhotande att unga inte tror på demokratin, säger Lisa Nåbo.
Lisa Nåbo utesluter inte en politisk framtid, men nu ser hon fram emot ett vardagligt liv med sin dotter. ”Jag vill bara ligga på en lekmatta och titta in i hennes ögon, inte tågpendla till riksdagen. Det låter skittråkigt just nu”, säger hon.
Bild:
Zanna Nordqvist
Hennes analys är klar: Dagens unga har inte upplevt hur politiken gör deras liv bättre. De får lov att satsa på sig själva.
– Om det är enklare att bygga en ekonomiskt trygg framtid genom att handla med aktier eller betta på fotboll än att gå till jobbet, då är det klart man väljer det. De som går byggprogrammet idag utbildas ut i arbetslöshet, de får varken anställning eller lärlingsplatser.
Bland förstagångsväljarna var M och SD nära egen majoritet 2022 med 48 procent av rösterna, enligt SVT:s vallokalundersökning. S hade blott 20 procent bland de yngsta väljarna.
Det är killarna som är problemet. Runt 70 procent av manliga förstagångsväljare röstade på ett av Tidöpartierna 2022, bland de kvinnliga vägde det jämnt mellan blocken.
Den goda nyheten är att det som kan locka killarna också är bra för tjejerna, enligt Lisa Nåbo.
– Jag ser inte att det skulle skrämma bort kvinnor att satsa på bra arbetsmarknadspolitik, infrastruktur eller bostadspolitik.
Fjäsk för medelklassmorsor
Riktigt skralt var valresultatet bland unga arbetare. Bara 23 procent av LO-medlemmar under 30 röstade på S, bland unga akademiker i Saco fick partiet 36 procent. För ett arbetarparti måste alla varningsklockor ringa, enligt Lisa Nåbo.
– I vilket land som helst där unga arbetare tappar tilltron till demokratin är det en grogrund för kaos. Det som har gjort Sverige starkt i hundra år är att både undersköterskan och bankdirektören känt att samhället finns där för dem. Nu när ingen av dem tycker det utan satsar på sig själva och inte ser på behovet av det gemensamma, då blir det farligt för oss alla.
Lisa Nåbo skämtar om att den fyra månader gamla dottern Lottie kan vara döpt efter den lotteriskandal SSU var en del av. "Det kan ha påverkat undermedvetet”, säger hon.
Bild:
Zanna Nordqvist
S ska vinna alla, inklusive de övre medelklassmorsorna i Bromma. Den ambitionen har stått i vägen för en politik som står på arbetarnas sida, enligt Lisa Nåbo.
– Det är bra tankar, men när man har haft en snål budget och ska börja fördela ut kronorna, då har det drabbat dem som vi finns till för egentligen.
När jag började prata om att vi skulle lånefinansiera och lyfte tanken att ramverket inte är Guds gåva till mänskligheten blev man nästintill utkastad från möten
Att vända utvecklingen kräver mer än ”pilledutt-reformer”, enligt Lisa Nåbo. Därför har hon tjatat hål i huvudet på partiledningen: Låna till investeringar. Till slut har hon fått som hon vill – åtminstone lite grand. Socialdemokraternas linje är att göra avsteg från det finanspolitiska ramverket och låna minst 250 miljarder under tio år för att bygga upp totalförsvaret.
Man kan ana revansch i Lisa Nåbos röst. Dagens socialdemokrati domineras av en generation som präglats av 90-talets budgetsanering.
– När jag började prata om att vi skulle lånefinansiera och lyfte tanken att ramverket inte är Guds gåva till mänskligheten blev man nästintill utkastad från möten. ”Sitt ner nu så att inte Göran Persson kommer och knackar på dörren”.
Nästa fajt blir vad som ska räknas till totalförsvaret och vad som därmed är okej att låna till, enligt Lisa Nåbo.
– Är det bara nya regementen och Malmbanan? Eller är det också sjukvård och skola och att vi har ett vatten- och avloppssystem som funkar. Vi tycker att totalförsvaret är hela samhället.
60-talister på räkmacka
Att skuldsätta staten är osolidariskt mot nästa generation, har det hetat. Lisa Nåbo fnyser åt argumentet. Hon tycker att det är de äldre generationerna, vars reallöner stadigt stigit och bostäder ökat i värde, som varit osolidariska. De har lämnat över ett samhällsbygge man inte satsat ordentligt på under trettio års tid.
– 60-talisterna pratar om att det var så jäkla tufft på 90-talet. Det var femhundra procents ränta och bla, bla. Men då kunde de köpa någon tvåa i Vasastan i privatiseringshetsen för 200 000 som är värd tjugo miljoner nu. De har gjort en resa som är helt otänkbar för dagens unga som undrar hur mycket de behöver skuldsätta sig för att ha råd att flytta hemifrån.
De lån som både S och regeringen nu accepterar räcker inte till den massiva upprustning av försvaret som väntar. För att klara de löpande utgifterna vill S-ledningen ”se över” skattesystemet. SSU vill klämma i ordentligt. En ”Wallenbergskatt” på de allra rikastes utdelningar, ränteintäkter och kapitalvinster kan vara ett bidrag, återinförd fastighetsskatt ett annat.
– Sverige har blivit till ett skatteparadis för redan väldigt rika människor.
Reinfeldtregeringens sänkta kapitalskatter, som Kristersson tagit vid, har vidgat klyftan mellan dagens unga och de äldre generationer som haft gynnsammare förutsättningar, enligt Lisa Nåbo.
– Man beskattas hårdare för inarbetade pengar än för ärvda. Antonia Ax:son Johnson kan ärva ett företagsimperium och sedan leva utan att vara med och bidra på det sätt som någon som arbetar i en av hennes butiker. Det tycker många unga är extremt orättvist.
Lisa Nåbo är besviken på Socialdemokraternas hantering av klimatfrågan. Förslaget om en investeringsbank som ska kunna bidra till omställningen ger hon däremot tummen upp.
Bild: Zanna Nordqvist
Hur mycket skatt som ska in ska bestämmas av behoven. De är stora. Lisa Nåbo pekar på LO:s rapport från 2023 som säger att staten till följd av den åldrande befolkningen behöver skjuta till över 50 miljarder årligen i statsbidrag till kommuner och regioner fram till 2027, bara för att upprätthålla dagens kvalitet i välfärden. Och ambitionen måste vara högre än så, tycker SSU.
– Det kommer att vara skitdyrt att se till att vi får en skola som fungerar, en tandvård värd namnet och att våra sjuksköterskor inte bränner ut sig.
”Jag misslyckades”
Lisa Nåbo skulle se till att få klimatet högre upp på partiets agenda. Det var ett av hennes löften till medlemmarna när hon valdes. Hon har misslyckats, konstaterar hon. Akuta, mer påtagliga kriser och krig har kommit i vägen.
– Det är jättesvårt att prata om att klimatsäkra våra städer när bomber faller över Ukraina och Gaza. Men vi i SSU har slutat säga att det handlar om solidaritet för kommande generationer. Det handlar om vår generation, det är vår överlevnad.
Borde inte ni som ungdomsförbund lägga allt annat åt sidan och säga att det är det här som är vår existentiella fråga?
– Nej, vi är inte ett sådant ungdomsförbund som har en enda fråga. Vi är där unga är. Våra medlemmar tycker också att saker som händer här och nu är viktigt för dem. Det är viktigt att lösa klimatfrågan, men det är också jätteviktigt att unga får en schysst lön på jobbet. Vi ska inte bara rädda planeten, utan också se till att den är värd att räddas.
Vilka svar har S till unga som ser framför sig att de kommer vara vuxna i ett samhälle som kollapsat i följd av klimatkrisen?
– Bra fråga. Ett problem har varit att vi har lagt ut klimatfrågan på entreprenad till Miljöpartiet. Jag tror att man har en stor kunskapsresa att göra.
Men nu sitter Ebba Busch och säger ”nej det är jag som ska bestämma”. Herregud, bort med dem!
Att snegla mot Danmark är populärt hos dagens socialdemokratiska partiledning. Då gäller det kriminal- och integrationspolitik. Lisa Nåbo vill ta inspiration av klimatpolitiken.
– De gjorde en tydlig koppling mellan klimatinvesteringar i industrin och att kunna konkurrera under många år framöver.
Idag talas mycket om vikten av acceptans för klimatåtgärder. Men under socialdemokratins storhetstid togs många beslut som inte klappade väljarna medhårs, men som byggde ett bättre samhälle på sikt, enligt Lisa Nåbo.
– Alla kanske inte jublade när momsen infördes, men den har varit med och finansierat välfärden. Nu behöver vi utgå från vad det är vi behöver få gjort.
Kör ut dom
Sänk riksdagsspärren så åker ett gäng småpartier ur, önskar Lisa Nåbo. Då kommer mer bli gjort, även sådant som inte möter omedelbara applåder. Inte minst i energipolitiken.
– Hade man låst in Socialdemokraterna och Moderaterna i ett rum och sagt ”nu får ni inte komma ut innan vi har en bra energipolitik” tror jag att man hade kommit överens. Men nu sitter Ebba Busch och säger ”nej det är jag som ska bestämma”. Herregud, bort med dem!
Att få saker gjorda är en förutsättning för att vinna tillbaka de ungas förtroende, anser Lisa Nåbo. Men att regera tillsammans med Moderaterna tror hon inte på. Hon var ny i politiken när decemberöverenskommelsen slöts. Den rev KD upp och Sara Skyttedal skålade i champagne. Sedan gick Socialdemokraterna med på slopad värnskatt och uppluckrat anställningsskydd i Januariavtalet. Innan Liberalerna drog och Centerpartiet lät S och MP:s budget falla.
– Allt det där har lärt mig att aldrig lita på en liberal. De kanske största snedsteg Socialdemokraterna har gjort är att tro att Centerpartiet och Liberalerna kommer ge något tillbaka.
Lisa Nåbo tror att det finns en rödgrön majoritet inom räckhåll, utan det krisande Centerpartiet. De hänger löst kring fyraprocentsprärren, noterar hon. Liksom L och KD.
– Som det ser ut nu i opinionen kan de där tre skitpartierna trilla ur. Det är jättekul.
När hon var ny medlem för elva år sedan uppfattades det som coolt att vara vänster och feminist, enligt Embla Löfqvist. Det har förändrats. "Jag har märkt att många medlemmar är lite försiktiga, 'ska vi verkligen säga att vi är vänster?
I kölden utanför gymnasieskolan har SSU haffat tjugo nya medlemmar. Embla Löfqvist har lånat en mössa från förbundets pressekreterare och hoppas på en socialdemokratisk vår.
– Jag vill att vi tar tillbaka snacket från högerns spelplan där vi är och pratar om hårdare straff. Jag vill att vi pratar vanliga människor och välfärd istället, det som påverkar oss unga på riktigt.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.