Det nya rödgröna styret i Stockholmsregionen vill strypa ersättningarna till nätläkarbolag som Kry och Doktor.se, som tagit emot hundratals miljoner kronor för digitala vårdbesök.
– Vi stänger kryphålet, för att få loss mer pengar till riktigt sjuka patienter, säger Jonas Lindberg (V).
Efter 16 år med borgerligt styre blev det maktskifte i Region Stockholm i höstens val. S, MP och C styr nu, med V som stödparti.
En av frågorna som V fått igenom i det 44-punktprogram som samarbetet mellan de fyra partierna bygger på handlar om ersättningarna till digitala vårdbolag.
”Regionen kommer under mandatperioden ta bort särskilda fördelar för nätläkare som har etablerat sig i regionen”, står det i punkt 18 i samarbetsavtalet.
– Det vi gör är att vi täpper till de ventiler som de här bolagen har haft. Att de fått lika mycket pengar för digitala besök som för fysiska, och att de fått en särskild ersättning när de tagit emot patienter från andra vårdcentraler. Vi stänger till det kryphålet för att få loss mer pengar till våra vårdcentraler som behöver fasta läkare, har områdesansvar och som jobbar med riktigt sjuka patienter, säger Jonas Lindberg, oppositionsregionråd för Vänsterpartiet, till Dagens ETC.
Stora konsekvenser för företagen
Förslaget lär medföra stora ekonomiska konsekvenser för nätläkarbolag som Kry och Doktor.se som sedan januari 2021 haft en ersättningsmodell som gett dem rätt till dels grundersättningen på 110 kronor per besök och dels ett tillägg på 300 kronor i så kallad ”inomlänsersättning”.
Denna har varit unikt för Region Stockholm och betalats ut när patienterna varit olistade eller listade på en annan vårdcentral i regionen, oberoende om besöket varit digitalt eller fysiskt.
Det nya regionstyret och V vill nu alltså sluta betala extra för digitala besök hos länets vårdcentraler.
– Nätläkarbolagen tar väldigt mycket pengar och gör sjukvård av sånt som inte är sjukvård. De riktar sig till friska patienter, att man ska få söka för i princip allting, när sjukvårdens prioriteringsordning tydligt är att de som har störst behov ska få resurserna. De tar väldigt mycket pengar från att möjliggöra satsningar på det som är viktiga. Det handlar om runt 300-400 miljoner kronor årligen. En ganska rejäl summa pengar som rullar iväg, säger Jonas Lindberg.
Andraharmisslyckats
Flera tidigare regioner, däribland Västra Götaland och Gotland, har de senaste två åren försökt begränsa ersättningarna till nätläkare, men inte lyckats. – Där har det handlat om utomlänsersättningen, den har man inte möjlighet att besluta om regionalt, därför är det viktigt att vi driver frågan centralt i SKR också. Att alla regioner ska sluta betala för utomlänsvård. Om det blir en annan majoritet i SKR än i riksdagen nu så finns det ju saker som talar för att det ska gå att genomföra, säger Jonas Lindberg, som betonar att punkterna i samarbetsavtalet mellan V och S-C-MP-styret står fast. – Ja, det är en löftesförklaring. Det är ett villkor för att vi ska stå utanför styret och ändå se till att de kan få i genom sin budget, att alla de här 44 punkterna genomförs. De fördelar vi ser för de här nätläkarbolagen ska bort.
Ansvarigt primärvårdsregionråd Christine Lorne (C) skriver i ett SMS till Dagens ETC de i första hand vill att ”människor ska få hjälp på sin vårdcentral och att ett videobesök ska ersättas på samma sätt som ett telefonsamtal”, samt att ”kostnaderna för digital utomlänsvård behöver ses över”.