Så ser facken på maktskiftet: ”Medlemmar är väldigt oroliga”
Bild: Henrik Montgomery/TT
Dagens ETC
En dryg vecka efter valet har Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna påbörjat arbetet med att bilda en ny regering.
Dagens ETC har frågat några av Sveriges fackförbund och centralorganisationer hur de ser på ett maktskifte i svensk politik.
Alexander Jacobsson
Sineva Ribeiro
Ordförande i Vårdförbundet
Vad skulle ett maktskifte betyda för era medlemmar?
– Oavsett vilken sida som bildar regering är det viktigt att frågor som rör hälso- och sjukvård tas på allvar. De är bland de viktigaste frågorna hos befolkningen. Vi har en oerhörd kompetensbrist och därför drabbas patienterna. Man måste våga satsa på sjukvården. Och se till att alla får den vård de behöver.
Tycker du era frågor fick ta plats i debatten?
– Nej. Vi har kollegor som jobbat sexdagarsveckor väldigt länge. Och det är inte så att det inte finns personal, utan de lämnar regionerna som arbetsgivare, för villkoren är så dåliga. Vårdskadorna har ökat i sommar, vi har haft en hel del dödsfall både på barn och andra under den här perioden. Och trots allt detta får vården alldeles för lite plats i debatten. Man behöver lösa kompetensförsörjning, arbetsamiljöfrågan, och ge bättre villkor som gör att man inte blir sjuk och att man orkar ett helt yrkesliv.
Hur ser du på att SD får inflytande?
– Det finns medlemmar som är väldigt oroliga. De har legitimation, som vilar på etiska grunder, och koder som vi måste följa. Det handlar om att vi inte får neka vård, och att inte lämna någon utanför. Och nu kan det bli diskussioner om vem som ska få vård i Sverige, det oroas många för. Om det kommer skapa problem är svårt att veta nu.
Göran Arrius
Ordförande i Saco
Vad kommer ett maktskifte betyda för era medlemmar?
– Vi har funnits i 75 år och sett regeringar med olika färg komma och gå. Men när det gäller vilka frågor som är viktiga för våra medlemmar så är den gröna omställningen inom klimatet en viktig fråga. Kvalitén i högre utbildning är viktigt för oss. Men då behöver även kvalitén inom hela utbildningskedjan var hög. Sedan är arbetsmiljö, forskning och utveckling på jobbet också viktiga frågor för medlemmarna. Och även hälso- och sjukvårdsfrågor är viktiga. Sedan får vi se hur dessa frågor kommer att hanteras av en ny regering.
Tycker du att era frågor fick ta plats i debatten?
– Jag tycker att frågor som rör klimatet och omställningen fick lite utrymme. Jag tycker sjukvårdsfrågor också fick lite utrymme. De har nästan helt lyst med sin frånvaro.
Vilken fråga blir extra viktig för ny regering?
– Om Sverige ska vara en konkurrenskraftig nation så behöver man arbeta med en grön omställning som bygger på att vi har en välutbildad befolkning. Vi har duktiga medlemmar som kan ta vid i den gröna omställningen och det är viktigt att den genomförs på ett schysst sätt för alla medborgare i landet. Sedan tycker jag att politiken måste bli bättre på att lyssna på våra medlemmar, som sitter på stora kunskaper, när de lägger fram sina förslag.
Johan Lindholm
Ordförande i Byggnads
Vad skulle ett maktskifte betyda för era medlemmar?
– Det kommer bli tuffare för löntagare och arbetare i det här landet. Man kommer direkt in på sänkt a-kassa, det skulle vara ett direkt slag i magen på alla, om det börjar kohandlas med den frågan. Strejk- och konflikträtten har de också var varit inne på att peta i. Skyddsombuden är en annan fråga. De vill de byta ut mot tjänstemän. Vi har höga dödstal och problem med arbetsskador. Att då bara dyka upp ibland och göra vissa kontroller kommer bli livsfarligt. Sedan tog vi strid för tillträdesrätten, det vill säga komma in på arbetsplatser som vi inte har medlemmar. Den rätten har man också sagt att man ska riva upp och förändra.
Tycker du era frågor fick ta plats i debatten?
– Nej, jag tycker det är för mycket hugg och slag. Jag tycker det är för mycket personfokus, i stället för att prata sakpolitik.
Hur ser du på att SD får inflytande?
– Alltså, de är en del av en högerallians. Och de ingår i den oron som jag nyss nämnt. Men det är helheten jag pratar om. Löntagare ropar efter mer trygghet men riskerar att istället få mindre. Mitt jobb och skyldighet är att se till att det inte händer.
Ulrika Hyllert
Ordförande i Journalistförbundet
Vad kommer ett maktskifte betyda för journalistiken?
– Public service är en fråga som M, KD och SD varit relativt tydliga i. Det finns flera förslag som handlar om ökad kontroll och därmed inskränker oberoendet vilket är allvarligt. Vi tycker det är viktigt med ett brett och starkt public service av demokratiska skäl. Blir det stora nedskärningar och detaljreglering är det väldigt dåligt av flera skäl. I mina ögon bygger förslagen på illa underbyggda åsikter och en bristande förståelse för redaktionell och övrig verksamhet inom PS-bolagen. Det är svårt att förutsäga exakt innan partierna kommit överens, men risken för minskade anslag är stor.
Vad skulle nedskärningar i public service innebära?
– Det kommer bli mindre journalistik. Det kan leda till fler samarbeten mellan nyhetsredaktioner och det gynnar inte någon. Vi behöver fler självständiga redaktioner. Det finns tydlig forskning som visar att ett brett oberoende public service i den form vi har idag bidrar till informerade människor som kan delta i samhällsdebatten. Forskningen visar också att det ger en bra förutsättning för kommersiella medier, och inte tvärtom. Ytterst för våra medlemmar blir det färre arbetstillfällen.
Inom andra frågor. Hur kommer ett maktskifte påverka?
– När det gäller mediestödet finns det en bred förankring i de olika partierna. Det tycker vi är bra att vi får ett reformerat mediestöd. Där ser vi ingen skillnad oavsett vilken regering det blir. Nollmomsen tycker vi är bra, men som ett komplement till mediestödet. Och här se vi ett större stöd utifrån hur en ny regering kan se ut.
Johanna Jaara Åstrand
Ordförande i Lärarförbundet
Vad skulle ett maktskifte betyda för era medlemmar?
– Oavsett vem som styr är behoven den samma. Och vi ser att vi har väljarnas stöd, oavsett parti sätter väljarna skolfrågan som en av de viktigaste frågorna. Vi tycker staten ska tar över huvudansvaret för finansieringen så vi får en likvärdig skola. Och att man tar tag i lärarförsörjningen så att alla barn och elever möts av legitimerade lärare.
Tycker du era frågor fick ta plats i debatten?
– Nej, det kan jag inte påstå. Det som har debatterats är vinstförbud, ordningskontrakt, språktester, adhd-testning. Det är inte de frågor vi behöver krafttag i. Utan den viktigaste frågan är den som står i lagen, att skolan ska vara likvärdig och kompensatorisk och det är den inte idag. Där behöver vi beslut och politiska reformer. Man ägnar sig mer åt plakatpolitik än att diskutera de stora frågorna.
Hur ser ni på att SD får inflytande?
– SD står långt från vår värdegrund, men Sverige är en demokrati och valresultatet speglar befolkningens åsikter. Oavsett vem som styr så behövs det samarbeten över blockgränserna som leder till en långsiktig och stabil politik som gör skolan rättvis för alla elever och tar hänsyn till lärares behov.
Dan Mattsson
Valledare för LO
Vad skulle ett maktskifte betyda för era medlemmar?
– Det får framtiden utvisa. Vi är inte ett politiskt parti utan vi är tydliga med hur politiken ska föra på olika sätt. Det arbetet stoppas inte för att blir en annan regering. Vi behöver slå vakt om den svenska modellen där vi som part har en stark ställning på svensk arbetsmarknad och det är en sak som alla regeringar behöver förhålla sig till. Våra medlemmar behöver ekonomisk trygghet. Vi vet att sjukförsäkringen spelar stor roll. Det är oroande att M går till val på att återinföra stupstocken och högst oklart vad som händer med a-kassan. Men också bevara parternas ställning på arbetsmarknaden. Då har vi inte råd med stora skattesänkningar för de redan välbeställda utan vi behöver få riktade lättnader, inte minst i elfrågan.
Tycker du era frågor fick ta plats i valdebatten?
– Den politiska dagordningen sätts av vad väljarna tycker är viktigt. Vi ser ju att brottslighet har tagit stor plats. Brottslighet och kriminalitet påverkar våra medlemmar på ett påtagligt sätt och skapar en väldigt stor oro. Sedan är det minst lika viktigt att stärka det förebyggande arbetet genom att stärka hela välfärden, där menar vi att socialdemokratin har hela svaret.
Hur ser ni på att SD får inflytande?
– Vi ser att SD går fram i stora delar av landet, och att det finns en stor klyfta mellan stad och land. Jag tror alla behöver fundera av det innebär i förlängningen. Och vi behöver vara tydliga med vad vi står för.
Malin Ragnegård
Ordförande i Kommunal
Vad skulle ett maktskifte betyda för era medlemmar?
– Vi vet ju att så fort de borgerliga partierna kommer till makten så vill de genomföra stora skattesänkningar. Medlemmarna i Kommunal som jobbar i skattefinansierad välfärd vet vad det innebär. När det kommer in mindre skatter till verksamheten blir det mindre pengar till att anställa fler kollegor och förbättra arbetsvillkor, arbetsmiljö och höja löner. Vi behöver få kontroll över välfärden så att marknadsstyrningen inte kan plocka ut pengar och stoppa dem i privata fickor. Sedan är det a-kassan, sjukförsäkringen och att man vill införa stupstocken. Och den frågan som vi drivit hårt är karensavdraget. Men på högersidan vill man bevara som det är eller till och med utöka med ytterligare karensdag.
Tycker du era frågor fick ta plats i debatten?
– Nej, där är vi väldigt besvikna faktiskt. Frågor som rör vård, skola, äldreomsorg har knappt fått ta någon plats i valdebatten. Debatten har blivit till att skapa oro och rädsla hos folk istället för att ingiva hopp att vi faktiskt kan göra något bättre. Vi behöver få ett samhälle som håller ihop, som jobbar för jämlikhet och en tryggare värld.
Hur ser ni på att SD får inflytande?
– Vi vet att SD:s politik inte gynnar medlemmarna i Kommunal och det syns ju nu när det vill regera med ett högerkonservativt regeringsalternativ. Och de smutskastar också människor som kommer från andra länder när vi vet att välfärden inte skulle fungera en endaste dag, utan alla dessa människor som jobbar i välfärden.