Nu har de allra flesta svenskar fått hem broschyren Om krisen eller kriget kommer. I den ger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap råd som kan visa sig livsviktiga om en stor samhällskris väller över landet. Bland annat kan man läsa om skyddsrum, om vad som gäller för husdjur, vad en packlista bör innehålla inför en hastig flykt och hur och var man ska uträtta sina behov om avloppsnätet kollapsar.
Dagens ETC har gett sig ut på stan och frågat medborgarna om de läst häftet – och hur god deras beredskap är.
Max Järpsten har inte hunnit läsa broschyren. Daniel Mooney säger däremot att han är redo.
Bild: Johan Carlberg
Sara Vestin, 51, innesäljare, Sundsvall
– Jag har inte öppnat den och är inte förberedd. Vi har inga konserver eller vattendunkar. Man tänker att det inte rör oss. Det händer därborta, men det känns ju som om det kommer närmare, men jag vet inte om det påverkar oss.
Cecilia Forsberg, 34, innesäljare, Härnösand
– Jag har inte hunnit. Man läser ju mindre nyheter också för det är så tragiskt. Jag har mina egna bekymmer som jag kan påverka, men jag kan inte påverka annat som händer. Ser man bara tragiska saker blir man ju deprimerad till slut.
Tomas Bellander, 58, it-konsult, Gävle
– Den var mycket mer krigsorienterad den här gången, det verkar rimligt. Jag har inte förberett mig så bra. Nu lär jag fylla vattendunkarna, sätta in PET-flaskor i frysen och fylla på med gasol. Det jag har nu räcker inte en vecka.
Max Järpsten, 17, gymnasieelev, Stenungsund
– Jag har inte hunnit läsa den. Kanske att jag läser den om jag har tid över. Familjen är förberedd. Vi har sjukt mycket konserver hemma, så jag överlever i två veckor i alla fall beroende på hur hungrig man är.
Daniel Mooney, 17, gymnasieelev, Svanesund
– Jag är förberedd. Vi har en källare hemma. Stockholm ligger nog mer risigt till än hos oss på öarna.
– Jag har bläddrat lite men jag ska läsa den noga nu när jag ser den. Det händer så mycket nu. Det är kablar som klipps så det märks att ryssen kommer närmre.
Hur förberedd är du?
– Eftersom jag jag jobbar med fastigheter vet jag om skyddsrummen. Vi har stormkök och en vevradio. Sen har vi börjat bunkra vatten, men mat har vi kvar. Min pojkvän är före detta militär så vi pratar mycket om det.
Tommy Homan, 68, pensionär, Blekinge
– De bör revidera den. Miljöaspekten kommer att vara det stora. När folkvandringen kommer igång kommer inte kulorna att räcka. De som har gjort den borde ha gjort ett besök i Ukraina eller i forna Jugoslavien, inte skriva att vi ska odla kryddor. Det är trams.
Linnéa Larsson, 18, gymnasieelev, Boden
– Vi kanske inte är överdrivet förberedda men jag vet vad man ska göra. Det är viktigt att ha burkmat hemma och vattendunkar och en radio som går på batteri om elen försvinner.
– Jag känner mig ändå trygg, men man funderar ju om något skulle hända i och med Amerikavalet och kriget i Ukraina eller om Putin skulle göra något drastiskt som att gå efter alla som gått med i Nato.
Amadeus Fryklöf, 22, student, Uppsala
– Jag gjorde lumpen för två år sedan så jag var inte förvånad när broschyren kom och känner mig inte särskilt rädd. Sen har jag hört mer från andra. Min mormor var väldigt taggad på att prata om den och bolla med mig om att bunkra vatten.
Hanan Guidari, 49, tågvärd, Sundsvall
– Jag har öppnat den och läst den. Jag tänker lite grann på vad jag ska packa ner och var man ska med sina nära och kära om man tvingas fly.