Den kanal som Dagens ETC infiltrerat på Discord är privat och det krävs en inbjudan för att gå med. Sophie Josephson säger att det blivit vanligare att bilder sprids även på helt öppna forum som Instagram och Snapchat.
– Det är framför allt unga personer som delar material med varandra, både brottsoffer och förövare är barn. Och de unga vi pratar med beskriver att det är högre status att lyckas få vissa flickors bilder och filmer, medan andra flickors bilder är mer lättillgängliga. Det är en väldigt cynisk och misogyn miljö där filmer och bilder delas, säger hon.
”Naturlig del”
Ecpat gör varje år en undersökning om barns utsatthet på nätet. Nästa kommer i januari och enligt Sophie Josephson vet de allra flesta barn om att konton som hänger ut unga existerar. Många besöker dem, både flickor och pojkar. Ungefär hälften av flickorna mellan tio och 17 år har delat en nakenbild av sig själva.
– De gör det av massa olika skäl. Det kan vara under hot och press. Men de flesta har skett i relationer som i grunden varit positiva och där du ska kunna känna trygghet, säger hon.
Den synen har ju inte barn och unga alls. För dem är det en naturlig del i utforskandet. Det är en skillnad i synen på det här som är helt enorm.
Samtidigt vet de allra flesta vuxna inte om att det finns konton i sociala medier där tjejer hängs ut, säger hon. Det finns också en stor skillnad i hur vuxenvärlden och de unga ser på att skicka nakenbilder.
Dagens ETC:s Max V Karlsson förklarar de återkommande begreppen ur granskningen.
För några år sedan gjorde Ecpat en undersökning bland föräldrar som visade att 75 procent aldrig tycker att det är okej att barn under 18 år skickar nakenbilder av sig själva till någon annan, oavsett sammanhang.
– Den synen har ju inte barn och unga alls. För dem är det en naturlig del i utforskandet. Det är en skillnad i synen på det här som är helt enorm. Om du har den inställningen som vuxen, att det alltid är fel att skicka en nakenbild. Hur kommer du då bemöta ditt barn som blir utsatt? säger hon.
Du behöver förstå att barnets utforskande av sin sexualitet sker lika mycket på nätet som utanför.
”Svårt att prata om”
Ecpat har en tjänst dit föräldrar kan höra av sig. Många av dem som kontaktar organisationen vill ha hjälp att kontrollera vad barnen gör i sociala medier. Men det är helt fel väg, menar Sophie Josephson.
– I de flesta fall handlar det inte om att det är dåliga föräldrar. Det handlar om att det här är väldigt svårt att prata om och föräldrarna känner en oro kring vad som händer, så man försöker hitta snabba lösningar. Men det finns inga snabba lösningar. Alla relationer bygger ju på tillit och om den finns så kommer barnet att komma till dig som förälder när någonting händer. Om vi har relationer som präglas av att försöka spåra eller kontrollera varandra, kan det leda till att barnet inte väljer att berätta för att de är rädda för att straffas för att de brutit en regel.
Hur ska man som vuxen prata med barn om det här då?
– När du som vuxen pratar om sexualitet och utforskande, så behöver du förstå att barnets utforskande av sin sexualitet sker lika mycket på nätet som utanför. Så samtalet behöver handla om allt sex och samtycke, även på nätet, där nakenbilder är en viktig del i utforskandet av sexualiteten, säger hon.