Så påverkar medier åsikter om invandring: ”Känslorna styr”
Enligt Nora Theorin så har traditionella nyhetsmedier inte haft en större påverkan på läsares inställning till migration. Alternativmedier däremot har påverkat sina läsare till att bli mer negativt inställda.
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
Nora Theorin undersöker hur mediernas rapportering slår igenom i vad deras konsumenter tycker om invandring.”Det är relevant för journalister att förstå sin egen roll i hur bevakningen av invandring påverkar attityder.”
I avhandlingen ”Us versus them and the role of the media” har Nora Theorin, som är doktor i journalistik, medier och kommunikation, undersökt vilken roll medier spelar för människors attityder gällande migration. Hon har undersökt om det finns gemensamma mönster och mekanismer i sex europeiska länder: Sverige, Polen, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Ungern.
– Många studier tittar på psykologiska effekter på individnivå, men inte lika många tittar på samhällsnivå, säger Nora Theorin.
Vad är skillnaderna gällande mediers påverkan på attityder i Sverige jämfört med andra länder?
– Jag hoppades se gemensamma mönster, men det jag hittade var tvärtom. Det fanns få gemensamma mönster, kontexterna i de olika länderna tycks spela stor roll.
Känslor blir styrande
Enligt Nora Theorin så tycks traditionella nyhetsmedier inte haft en större påverkan på konsumenter/läsares inställning till migration under de åren undersökningen genomfördes (2014–2016). Däremot tycks alternativmedier ha påverkat sina läsare. Som exempel nämner hon numer nedlagda Avpixlat, som enligt avhandlingen påverkat sina läsare till att få mer negativa känslor gentemot migration.
Är det känslo- eller faktaargument som skapar dessa negativa känslor?
– Resultatet blev att känslor var en större förklaringsfaktor till människors attityder. Eller att känslor aktiverar föreställningar man redan har. Som om man redan har negativa föreställningar är man mer benägen att också ha mer negativa känslor.
Finns det någon skillnad i rapporteringen om invandrare, beroende på var de kommer ifrån?
– Ja, det gör det verkligen. Det visar mycket forskning. Invandrare utanför EU, från Mellanöstern och Afrika, gestaltas mer negativt. Dessa grupper sammankopplas oftare till ett kulturellt hot, eller en säkerhetsrisk – medan invandrare från europeiska länder förekommer i fler positiva inslag.
– Dessutom är rapporteringen i allmänhet mer fokuserad på flyktinginvandring, vilket är oproportionerligt i jämförelse med hur det ser ut rent statistiskt.
”Oproportionerligt negativ”
Nora Theorin säger att medier ett ansvar för hur invandrare och flyktingar gestaltas.
– Jag ska egentligen inte uttala mig om detta i egenskap av forskare, men kan samtidigt säga att det är relevant för journalister att förstå sin egen roll i hur bevakningen av invandring påverkar attityder. Den är i dagsläget oproportionerligt negativ, dessutom är invandrare och flyktingar sällan själva källor eller aktörer i nyhetsbevakningen. Utifrån ett demokratiskt perspektiv är det viktigt att läsare får alla förutsättningar för att kunna ta ställning i viktiga samhällsfrågor, man ska kunna ta del av både för- och nackdelar i båda argument.
Samtidigt som traditionella medier inte tycks ha en större påverkan på människors attityder sticker alternativmedier ut.
– Man brukar ju tala om en selektionseffekt, att människor idag i större utsträckning väljer medier utefter de attityder de redan har. Vilket gör att det finns ett ömsesidigt förstärkande samband. Invandringskritiska alternativmedier som Avpixlat bidrar till negativa åsikter om invandring, medan en tidning som Dagens ETC som står närmre traditionella medier bidrar till positiva attityder, något som märks genom läsare.
Anser du att mediehusen i allmänhet tar detta på tillräckligt stort allvar, det vill säga att deras rapportering påverkar allmänheten?
– Journalister har ett intresse och många tar det så klart på allvar. Men när jag själv tar del av media, används metaforer som ”våg” och ”strömmar” som associeras till kriser, då kan jag ifrågasätta om de alltid reflekterar över konsekvenserna.