Så lurades Skolinspektionen av Tellusbarn – anställda vittnar
Bild: Zanna Nordqvist / Tomas Oneborg/SvD/TT
Dagens ETC
Tellusbarns förskola Torget i Rinkeby får toppbetyg när Skolinspektionen granskar förskolor i utsatta områden. Men ägaren instruerade personalen in i minsta detalj inför besöket.
– Hon sa vad vi skulle säga om de ställde en fråga plötsligt. Och hur alla skulle sitta och göra saker med barnen på avdelningarna, berättar förskolläraren Leila.
Förra veckan kom ett pressmeddelande från Tellusgruppen. ”Tellusbarns förskola Torget i Rinkeby får fina omdömen i Skolinspektionens granskning av förskolor i socioekonomiskt utsatta områden.” inleds det.
En bild på en leende Narges Moshiri pryder meddelandet och hon beskrivs som Torgets rektor, grundare av Tellusbarn och vice styrelseordförande i Tellusgruppen.
– Tellusbarn satsar på förskolor i socialt utsatta områden. Utifrån vårt koncept ’nyckelförskolor’ bygger vi grunden i det svenska språket för barn som inte hör så mycket svenska i hemmet, säger Narges Moshiri i pressmeddelandet.
Började flytta om
Men förskolläraren Leila, som nyligen arbetade på förskolan, menar att det inte finns någonting alls bakom de fina orden.
– Den enda gången som jag hörde att ledningen pratade om språkträning och övning var innan Skolinspektionens besök. Många barn var där i flera år men kunde fortfarande inte säga enkla ord. Om du satsar på språk, varför kan då treåringar inte säga ”hej”, hejdå” och ”stopp”?
Undersökningen som Skolinspektionen nu utför handlar om hur bra förutsättningar huvudman och rektor ger för att bedriva bra undervisning på 30 förskolor i socioekonomiskt svaga områden runt om i landet.
Den 25 januari besökte Skolinspektionens tre utredare förskolan Torget. Veckorna innan rådde det enligt Leila febril aktivitet inne i förskolans lokaler.
– Narges började öppna en ny avdelning. Hon hade så många barn på de andra avdelningarna så hon hämtade några till den nya avdelningen. Varför? För att hon hade besök från Skolinspektionen.
Hon berättar att Narges Moshiri klagade på att Skolinspektionen bara vill hitta problem med fristående förskolor, att de inte gör någonting mot kommunala.
Inför mötet med Skolinspektionen hade hela förskolan arbetsplatsträff.
– Narges förklarade för oss hur vi ska förbereda oss inför mötet. Hur vi ska svara om de ställer en fråga plötsligt. Hon sa hur alla ska sitta och göra saker med barnen på avdelningarna. Det var bara vid det tillfället som hon har visat intresse för barnens aktiviteter.
Personer som täcker upp
Enligt Leila valde Narges Moshiri några personer som hon har stort förtroende för som hon skickade in i rummet för att prata med utredarna.
– Det var personer som hon litar på, som hon vet kommer täcka upp för henne.
Flera anställda har berättat för Dagens ETC om ett angivarsystem på Tellusbarns förskolor. De vittnar om att de anställda uppmanas spionera på sina kollegor och rapportera in och att flera av de anställda står nära ledningen.
– Narges säger att du snabbt kan göra karriär om du är lojal mot henne och verksamheten, säger Leila.
Det Narges Moshiri försöker dölja är en verksamhet där det snålas in på allt. Det är brist på böcker, läromaterial och leksaker.
– I sandlådan fanns det inte ens hinkar och spadar, säger Leila.
För Tellusbarn Torget blev slutbetyget från Skolinspektionen att ”huvudmannen i hög utsträckning arbetar aktivt med adekvata insatser för att stärka förutsättningarna för en undervisning av god kvalitet” och att ”rektorn i hög utsträckning skapar reella förutsättningar så att förskollärare kan leda och genomföra undervisning av god kvalitet”.
Men huvudmannen och rektorn är i det här fallet samma person – Narges Moshiri – som tillsammans med sin man Bijan Fahimi är grundare och ägare av hela koncernen Tellusgruppen. Även skolchefen Malin Hökeberg, som är med i undersökningen, sitter i styrelsen för Tellusgruppen och är aktieägare. Större delen av informationen som Skolinspektionen bygger sin granskning på kommer direkt från Tellusgruppens högsta ledning.
”Helt meningslöst”
Hans Dahlin, som är före detta förskoleinspektör i Stockholms stad, menar att det är problematiskt.
– Skolchefen ska hjälpa huvudmannen att bedriva kvalitetsarbete. Om då skolchef, rektor och huvudman i princip är helt sammanblandade då tappar det ju sin funktion. Då blir det helt meningslöst, säger han.
Även två förskollärare och två barnskötare intervjuades av Skolinspektionen och berättade att barn i nyckelförskolor får delta i kulturutbud i närområdet minst en gång i månaden. En av förskollärarna berättar att de ofta går till biblioteket. Men enligt Leila fick förskollärarna på Torget inte ens köpa in böcker åt barnen. Och när hon tog barnen till biblioteket i Rinkeby blev det tydligt att förskolan aldrig var där.
– Bibliotekarien blev väldigt förvånad och sa att det var längesedan jag hörde något från er. Vad har hänt med er?
I rapporten säger de anställda och ledningen att personalomsättningen är låg. Narges Moshiri säger i intervjun att bara en pedagog flyttat. Men enligt tidigare anställda är personalomsättningen skyhög. Det visar även platsannonserna från förskolan. Dessutom råkar barnskötarna avslöja sig i intervjun med Skolinspektionen och säger att ingen arbetat längre på förskolan än fyra år.
Det finns en specialpedagog på företaget Tellusbarn, men henne såg Leila bara två gånger. En gång var hon där och observerade och den andra gången var inför intervjun med Skolinspektionen då hon fick hjälpa till och instruera de andra i vad de skulle säga under intervjuerna.
Förtvivlade föräldrar
Enligt Leilas bedömning var flera barn på avdelningen i behov av särskilt stöd. Många föräldrar var förtvivlade för att deras barn hade problem och hade blivit lovade en specialpedagog. Men ledningen skyllde på kommunen trots att de får extra bidrag för att ge de här barnen tillgång till en specialpedagog.
I intervjun med Skolinspektionen säger Narges Moshiri att personaltätheten är högre på Tellusbarn Torget än på andra förskolor och Skolinspektionen frågar om det har att göra med den socioekonomiska resursfördelningen som kommunen använder sig av. Narges Moshiri svarar: ”Det är väldigt betydelsefullt och utöver det kan vi som huvudman omfördela resurser och förstärka ytterligare om vi ser att det finns behov av det”.
Men de anställda berättar att de extra pengar som förskolan får från kommunen aldrig syns ute i verksamheten och att bemanningen är låg med få utbildade förskollärare.
När jag berättar för Leila om Skolinspektionens beröm i rapporten suckar hon bara.
– Jag kommer ihåg att Narges sa att om de godkänner vår verksamhet så kommer hon festa. Och nu festar hon.
Bara intervjuerna
Ansvarig för granskningen av förutsättningarna för undervisningen på förskolor i socioekonomiskt svaga områden är Anna Sundman Marknäs från Skolinspektionen.
Hon berättar att granskningen är baserad på informationen som kommer fram i intervjuerna. Ingen kontroll har gjorts av att det de intervjuade säger stämmer.
– Sättet för oss att kontrollera det är samstämmigheten. Att vi gör intervjuer med flera olika grupper.
Hon betonar också att det här inte är en tillsyn som Skolinspektionen har gjort utan en kvalitetsgranskning. Tillsynsansvaret ligger hos kommunen.
– Vi får inte vara inne och titta på sånt som har med tillsyn att göra, för då bryter vi mot lagen.
Vad har det för betydelse att rektorn och huvudmannen är samma person i det här fallet? Narges Moshiri är ägare och vice styrelseordförande för koncernen. Och skolchefen sitter också med i styrelsen.
– Här försöker vi vara tydliga när vi gör de olika intervjuerna. Nu är det i egenskap av det här som intervjuar dig. Och det här kan ju faktiskt inträffa även i kommunala förskolor. Då har vi varit med om att rektorn också är verksamhetschef i ett område till exempel.
Hur tillförlitlig blir den här granskningen om den bara bygger på de här personernas uppgifter?
– Vi måste utgå från att människor talar sanning. Och för att få en fullständig bild har vi valt att intervjua även barnskötare och förskollärare så att man får bilder från olika håll i organisationen.
Kan de anställda påverkas av att deras chef kommer se vad de svarar?
– Vi försöker verkligen se till att det inte går att identifiera enskilda personer. Jag har ställt frågan till de utredare som höll intervjun. Och det är bara en upplevelse men de upplevde att de talade fritt.
Fotnot: Namnet Leila är fingerat. Dagens ETC har upprepade gånger sökt Tellusgruppen och Narges Moshiri.