I 18 av 21 regioner erbjuds alla invånare en tredje vaccindos.
Bild: Johan Nilsson/TT
Dagens ETC
Från inte ens två av tio i Stockholm till nästan fyra av tio i Dalarna. Så mycket skiljer sig vaccinationstäckningen för tredje dosen mellan Sveriges regioner. Och så finns regioner som ännu inte börjat erbjuda påfyllning för yngre.”De olika datumen säger inte så mycket om hur regionerna ligger till”, menar ansvarig vaccinsamardnare Magnus Johansson, Region Sörmland.
Omikronvarianten sköljer över Sverige och antalet patienter som intensivvårdas för covid-19 var förra veckan det högsta sedan mitten av juni. Totalt i söndags låg 117 personer på olika intensivvårdsavdelningar runt om i landet, en ökning med 17 procent sedan föregående vecka, enligt Svenska intensivvårdsregistret
Att vaccinering gör skillnad står utom tvekan. Nästan sex av tio inlagda för intensivvård är sedan tidigare helt ovaccinerade. Och snittålder för de inlagda vaccinerade är 71 år, medan snittålder för inlagda ovaccinerade är 51 år.
En tredje vaccindos rekommenderas därför av Folkhälsomyndigheten sedan 24 november förra året och i 18 av 21 regioner erbjuds invånarna redan en sådan. Senast på bollen är Region Kronoberg, som rullade ut tredje dosen igår måndag, och Region Västerbotten, som rullar ut den idag.
Sex månader från andra dos
Men i tre regioner får de allra yngsta vuxna ge sig till tåls ännu en eller ett gäng veckor. I till exempel Västernorrland och Västra Götaland planeras en tredje dos till alla över 18 år först från och med nästa vecka, medan yngre vuxna i Sörmland tvingas vänta till mitten av februari på att få sin tredje spruta.
Enligt Magnus Johansson, ansvarig för vaccinationsprogrammet i Sörmland, ska tidpunkten februari inte tolkas som att de egentligen ligger efter övriga Sverige.
– Folkhälsomyndigheten har tydliga rekommendationer på när olika grupper ska släppas på och det är det vi följer. Vi tar alltså hänsyn till när sex månader har gått sedan de olika åldersgrupperna fått en andra dos, vilket avgör när tredje dosen tidigast kan ges, säger han och påminner om att samma sexmånadersgräns gäller även i regioner som redan erbjuder en tredje dos till alla över 18, vilket betyder att olika datum för denna tredje dos inte säger så mycket om hur regionerna ligger till.
– Med det sagt kommer vi sannolikt att kunna komma ut tidigare med dos tre, det beror på trycket på bokningen. Vi ska såklart inte stå där med tomma tider. Så fort vi har lediga sådana släpper vi på.
Omikron sprider sig snabbt nu. Kan utvecklingen påverka det datum ni satt?
– Varianten ökar snabbt här i Sörmland på samma sätt som i andra regioner, men enda sättet att accelerera dos tre är om Folkhälsomyndigheten beslutar att korta intervallet mellan dos två och tre. Vissa länder i Europa har kortat den till 4,5 månader. Men det finns ju också nackdelar med att ge dosen för tidigt. Vi vet till exempel inte hur lång tid immuniteten sitter kvar. Det blir en avvägning mellan att ta dosen så snart som möjligt och att vänta för att ge ett så långvarigt skydd som möjligt.
Apropå omikrons snabba spridning tror Magnus Johansson att många i regionen kommer att smittas, men också att tidigare vaccindoser kommer att ge ett bra skydd mot sjukdom.
– Men det är klart att om vi får en massiv spridning så kommer det att påverka sjukvården, till exempel om medarbetare inte kan vara på plats.
Efterfrågan har bromsat
Riktigt lika länge som i Sörmland ska inte invånarna i Region Västernorrland behöva vänta på tredje dosen, men de är ändå bland de sista att få chansen att trimma immunförsvaret när bokningarna för alla över 18 år öppnar den 10 januari.
– Vi har prioriterat de äldsta först samt alla i riskgrupper. Det har varit sådan efterfrågan så kapaciteten har inte räckt till mer här hos oss. Vi började också vaccinera i skolorna rätt sent så vaccinatörstillgången har gått till det, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i regionen.
I skrivande stund har ett omikronfall upptäckts i länet och fler är med största sannolikhet att vänta. Men även om smittan skulle rusa tror inte Hans Boman att det skulle påverka beslutet att erbjuda alla en tredje dos före den 10 januari.
– Nej, det är ju bara några dagar kvar så vi kommer inte att dra igång något i förtid. Omikron verkar ju vara mer smittsam så vi räknar med en ökning av fallen. Vad det exakt kan få för påverkan på hälso- och sjukvården och på iva kan jag däremot inte svara på.