Partiet vill förbjuda ämnet PFAS i kläder och textilier, sänka momsen på second hand-varor, införa ett lagstadgat krav på utsläppsredovisning på alla klädesplagg och förbjuda import av varor från kinesiska shoppingplattformar som Shein och Temu.
– Det är jättebra förslag. Sänkt moms på begagnat är något som jag propagerat för i flera år. Sedan kan jag spontant känna att det är en kappvändning, säger Sara Olsson som driver bloggen Hållbara Sara.
– Det första de valde att göra efter förra valet var att höja momsen på reparationer – som kanske är det absolut mest hållbara vi kan göra för att se till att vi kan ha de kläder vi har i garderoben mycket längre.
Romina Pourmokhtari förklarar för Aftonbladet att effekten av sänkt moms på reparationer har gynnat personer på Östermalm som ”går och syr upp sin kostym”.
Enligt Sara Olsson har höjningen varit katastrofal.
– I Luleå där jag bor har de enda sömmerskorna som fanns lokalt i stan fått stänga, och nu vill Liberalerna framstå inför valet som att de inte alls har monterat ner klimatpolitiken.
Tveksam till importförbud
Vad gäller förbud mot import av varor från fast fashion-jättar som Shein och Temu är hon mer tveksam.
– Frankrike har också varit inne på det. Man kan nog begränsa importen utifrån produktsäkerhet, miljöbelastning, arbetsvillkor och mänskliga rättigheter, men som EU-land måste man ju kunna motivera det. Spontant låter det svårt, resonerar Sara Olsson.
Frankrikes nationalförsamling röstade tidigare i år istället igenom ett förslag på en annan typ av lagstiftning: Klädkedjor som producerar och distribuerar ett visst antal kläder under en given tidsperiod ska betala en straffavgift på upp till 10 euro per produkt.
Företag som erbjuder onlineförsäljning ska bli skyldiga att på sin webbplats informera om modets miljöpåverkan – och fast fashion-företag som Shein och Temu ska inte få göra någon reklam alls.
– De kommer att bli ett föregångsland i EU, och jag tror nog att det är mer den väg som man kan gå även om jag personligen tycker att importen borde ha varit förbjudet för länge sedan.
Förslaget ska nu röstas igenom i senaten innan det blir lagstiftning.
”Fattiga behöver inte Shein och Temu”
Shein har varnat för att det skulle ”försämra köpkraften hos franska kunder under en tid när de redan känner effekterna av höga levnadskostnader”.
Sara Olsson tycker att den diskussionen är relevant.
– Ska man göra som i Frankrike är det jätteviktigt att det möts upp med till exempel sänkt moms på begagnat och kanske andra typer av stöd också som till exempel avdrag för hyror för second hand-butiker, säger hon.
– För det är viktigt att omställningen blir rättvis även för de som inte har lika mycket. Fattiga behöver inte Shein och Temu – de behöver ju någon form av omställningspolitik. Barnbidrag med mera och löner man kan leva på.
Hon tillägger att det på EU-nivå också pågår ett viktigt arbete och syftar på EU:s strategi för hållbara och cirkulära textilier. Den gör gällande att textilprodukter som släpps ut på den inre marknaden år 2030 ska ha lång livslängd och vara cirkulära.
Strategin är kopplad till över 15 lagar som antingen ska tas fram eller uppdateras.
– Det kommer att göra det tufft för företag som Shein och Temu om det implementeras på rätt sätt, säger Sara Olsson.