SD fällde avgörandet och valde att släppa fram det borgerliga förslaget att sälja ut allmännyttans lägenheter i Göteborg och ombilda dem till bostadsrätter. Men sista ordet kan visa sig inte vara sagt än. Stadens kommunala bostadskoncern Framtiden och dess dotterbolag – de allmännyttiga bostadsbolagen – styrs även de av politiskt tillsatta styrelser som måste godkänna eventuella ombildningar.
– Om man ska vara riktigt ärlig så får ju inte vi igenom någon ombildning i något annat område än de utsatta med den majoritet som finns idag. Tittar man på vår styrelse och i de olika dotterbolagen så är det ungefär samma sak. I de utsatta områdena är det vi, Demokraterna och Miljöpartiet. Då är S och V i minoritet. I övriga områden är det S, V och MP, och då är de i majoritet. Det handlar bara om ett mandat, säger Kjell Björkquist (L) ordförande Framtiden.
”Vi” betyder här allianspartierna Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet.
Tidigare överenskommelse
När det handlar om att ombilda i Göteborgs utsatta områden har de borgerliga partierna med sig Miljöpartiet enligt en tidigare överenskommelse. Men MP är inte beredda att gå längre än så.
– Överenskommelsen i utsatta områden har vi varit överens om länge, och den står vi för. Men inget annat. Om vi har möjlighet att påverka ombildningar i andra områden så kommer vi inte gå med på det, säger Karin Pleijel, kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet.
Nytt ägardirektiv komplicerar
De borgerliga partierna har även fått igenom ett nytt ägardirektiv för Framtiden, vilket gör frågan än mer komplicerad. I den nya versionen står det att bolaget ska ”intensifiera” arbetet med att få till en blandad bebyggelse i staden, främst genom ombildningar. Kort sagt kan det bli så att bolagens direktiv kan ställas mot vad dess styrelse röstar.
– Direktiven kommer ju obstruera mot vad den politiska majoriteten vill. Då vet jag inte riktigt hur det landar. Det kan bli så att styrelsen får en plump i protokollet av revisionen. Jag tror att framtiden får utvisa hur detta ska gå, säger Karin Pleijel.
Fritt att ombilda
Så i stadens utsatta områden står det fritt att ombilda, om hyresgästerna vill, kan och har råd. I övriga områden är det mer oklart hur det kan gå. Framtiden har inte fått några ytterligare direktiv av kommunstyrelsen kring hur de ska agera än.
– Det viktigaste för oss är ju de utsatta områdena, de vi kallar för utvecklingsområden. Det är där vi vill ha blandade bostadsformer. Vi, eller jag i alla fall, kommer inte att säga nej till att ombilda i andra delar av staden. Men vi får först se om det kommer in intressenter, säger Kjell Björkquist.