Det går inte heller att hindra att läkemedel som potensmedel, diabetesläkemedel för bantning eller tillväxthormoner till kroppsbyggare skrivs ut på ett sätt som belastar läkemedelsförmånerna – och kostnaden hamnar på skattebetalarna.
– Vi har gjort vissa beräkningar för ett antal läkemedel. Då handlar det till exempel om mjukgörande salvor, där rör det sig om 80 miljoner kronor som felaktigt betalas per år. Och det här diabetesläkemedlet, där rör det sig om 20 miljoner på två månader. Och vi har i en tidigare granskning av förskrivningar av migränläkemedel och andra läkemedel upptäckt att 120 miljoner gått ut felaktigt.
Det säger Gabriella Sjögren-Lindquist, projektledare för Riksrevisionens nya granskning av myndigheternas möjligheter att upptäcka om mediciner skrivs ut på fel grunder. Och den konstaterar att det brister rejält i tillsynen.
– Nu har jag bara nämnt tre typer av läkemedel. Skulle man titta på alla hundratals läkemedel som finns så skulle den sammanlagda summan som betalas ut felaktigt landa på ett betydligt större belopp.
Sålde narkotikarecept
I en tidigare artikel i Dagens ETC har Ekobrottsmyndigheten lyft problemen med läkare och vårdgivare som missbrukar förskrivningsrätten. Ett känt fall är den så kallade Södermalmsläkaren som sålde recept på narkotika till patienter, bland andra missbrukare, som vände sig till honom.
I rättegången mot honom hävdade åklagaren och regionen — som gjorde en polisanmälan när de upptäckte att läkarens mottagning skrev ut misstänkte mycket narkotikaklassade läkemedel — att han vid åtminstone 4 329 tillfällen tagit betalt för recept på narkotikapreparat.
Nu vill Riksrevisionen att sekretessen ska brytas mellan Ivo och E-hälsomyndigheten. Som det är i dag, säger Gabriella Sjögren-Lindquist, är Ivo beroende av tips från apoteken, som har anmälningsplikt, för att kunna utreda läkare som kan tänkas skriva ut läkemedel i kriminella syften. Det anser hon är ett trubbigt tillvägagångssätt.
– Om apoteken ser något misstänkt, som att det förskrivs för mycket narkotika eller för mycket tillväxthormon, då hör de av sig till Ivo som inleder en tillsyn. Men då finns det en väldigt stor risk att det sker en massa förskrivningar som aldrig når fram till myndigheten, säger Gabriella Sjögren-Lindquist och fortsätter:
– Om de i stället hade tillgång till E-hälsomyndighetens register över alla förskrivningar som görs så skulle de med en knapptryckning kunna räkna ut om en läkare har en misstänkt läkemedelsförskrivning.
Vill ha lagändring
Förskrivningsrätten innebär att läkare har rätt att på egen hand skriva ut läkemedel, ett privilegium som kommer med den av Socialstyrelsen utfärdade läkarlegitimationen. Men Riksrevisionen anser att läkarnas integritet måste luckras upp för att läkemedelsfuskandet ska stoppas.
– Det krävs en lagändring för att sekretesshindren ska brytas mellan myndigheterna. Vår bedömning är att samhället skulle tjäna mycket på det. Både vad gäller patientsäkerheten och kostnaderna för högkostnadsskyddet.
LÄS OCKSÅ: Okända läkare skriver ut läkemedel: Galet