Ja. Det direktiv som EU-parlamentet röstade igenom är väldigt urvattnat. Det kommer inte att förbättra arbetsvillkoren för alla EU:s 28 miljoner plattformsarbetare. Vänsterpartiet hade hellre sett ett starkare direktiv som tvingar plattformsföretagen att anställa sin arbetskraft.
Miljöpartiet:
Vi står bakom antagandet av plattformsdirektivet - EU:s 28 miljoner plattformsarbetare förtjänar bättre arbetsvillkor. Vi är öppna för en förstärkning av direktivet för att se till att gig-bolagen tar sitt arbetsgivaransvar. Hur det ska ske beror på hur nuvarande regler implementeras och dess effekter.
Socialdemokraterna:
Alla som jobbar i Sverige ska ha schyssta löner och arbetsvillkor. Gig-ekonomin måste regleras men inte genom ett stärkt EU-direktiv som riskerar att inskränka den svenska arbetsrätten och vår arbetsmarknadsmodell. Vi är övertygade om att denna fråga löses bäst mellan fack och arbetsgivare.
Centerpartiet:
Arbetsvillkoren inom nya branscher och sektorer så som plattsformsekonomin behöver alltid stärkas och utvecklas. Däremot vill C värna den svenska modellen där det är arbetsmarknadens parter som ser till att det råder ordning och reda på vår arbetsmarknad.
Liberalerna:
Det nya plattformsdirektivet kommer att ge medlemsstaterna mycket flexibilitet, vilket är viktigt för att värna den svenska modellen. Vi tycker att direktivet nu har en bra balans mellan att skydda arbetstagare och ge klarhet om vad som gäller för plattformsföretagen.
Kristdemokraterna:
Nej. Vi vänder oss helt emot EU-lagstiftning i denna fråga. Arbetsmarknadspolitik ska vara nationell kompetens och den svenska modellen ska värnas. Vår uppfattning är även att eventuella regleringar av gig-ekonomin bör ske varsamt, så att dess funktion inte går förlorad.
Moderaterna:
Nej, EU ska inte detaljstyra reglerna för vår arbetsmarknad, utan vi vill värna den svenska arbetsmarknadsmodellen. Gig-ekonomin och plattformsarbetare ska naturligtvis omfattas av rättvisa villkor, men det hanteras bäst på nationell nivå.
Sverigedemokraterna:
Har inte svarat
Ska EU förbjuda omvändelseförsök av hbtq-personer?
Vänsterpartiet:
Vi är starkt kritiska till omvändelseförsök. Ingen ska behöva utsättas för hat, hot eller tvång på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. När det sker måste alla medlemsländer utreda och lagföra hatbrott. Vänsterpartiet är inte för överstatlig strafflagstiftning men vi ser positivt på att EU verkar för att de enskilda medlemsländerna förbjuder omvändelseförsök.
Miljöpartiet:
Ja. Personer som på olika sätt ägnar sig åt denna typ av agerande ska drabbas av straffrättsliga konsekvenser för sitt handlande och hbtqi-personer ska skyddas, oavsett i vilket EU-land de befinner sig.
Socialdemokraterna:
Omvändelseförsök är oacceptabelt, däremot är detta i huvudsak en nationell kompetens.
Centerpartiet:
Ja. Att hbtqi-personer utsätts för olika slags påtryckningar eller tvång för att dölja sin sexualitet eller sin könsidentitet är helt oacceptabelt. Vi vill självklart att detta förbjuds i alla medlemsländer.
Liberalerna:
Ja, Liberalerna vill se ett totalförbud mot omvändelseterapi för hbtqi-personer i hela EU.
Kristdemokraterna:
Man har rätt att vara den man är och älska den man älskar utan påverkansförsök. KD har därför ställt sig bakom förslag om att se över och försvåra möjligheterna till omvändelseterapi. KD vill även förbjuda så kallade omvändelse- och uppfostringsresor. Detta är dock frågor som ska hanteras nationellt.
Moderaterna:
Ja, detta är inget som ska accepteras inom EU. Europa är en värdegemenskap och fri- och rättigheter för alla människor ska prägla Europasamarbetet. Hbtq-personer ska kunna känna sig trygga oavsett vilket medlemsland de befinner sig.
Sverigedemokraterna:
Har inte svarat.
Ska EU införa en samtyckeslag av det slag som finns i Sverige som innebär att sex utan samtycke blir förbjudet?
Vänsterpartiet:
Vänsterpartiet är inte för överstatlig strafflagstiftning men anser att vår svenska modell för bland annat samtyckeslagstiftningen när det gäller våldtäkt bör spridas till övriga länder i EU.
Miljöpartiet:
Ja. Idag är det bara drygt hälften av EU-länderna som har en lagstiftning där våldtäkt definieras som sex utan samtycke. Allt annat än ett ja är ett nej, det ska gälla i hela EU.
Socialdemokraterna:
Ja. Vi vill stärka tryggheten för kvinnor genom att komplettera den historiska EU-lagen mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer med en europeisk samtyckeslag.
Centerpartiet:
Ja. Ingen människa ska vara en handelsvara. EU måste stärka kampen mot människohandel och trafficking. Vi vill att resten av EU förbjuder sexköp, med inspiration från den svenska sexköpslagen där den som köper sex alltid är förövaren.
Liberalerna:
Ja, Liberalerna vill se en europeisk samtyckeslag och en gemensam definition av att sex utan samtycke ses som våldtäkt.
Kristdemokraterna:
KD var med och införde samtyckeslagstiftningen i Sverige. Det är en viktig lagstiftning som gärna fler länder får inspireras av. Men det är ett nationellt ansvar att utveckla straffrätt och därför ska inte EU besluta om detta.
Moderaterna:
Ja, principen att allt sex ska vara frivilligt ska gälla i hela EU. Vi står bakom en svensk sexualbrottslagstiftning som bygger på samtycke. Det är också bra att EU gör mer för att bekämpa våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Sverigedemokraterna:
Har inte svarat