Så enkelt checkar gängens barnsoldater in på hotell inför mord
Dagens ETC
Hotell används som så kallade tryckarlägenheter inför gängrelaterade grova våldsbrott.
I 18 av de 42 mål Dagens ETC har granskat har barn kunnat bo på hotellen, ensamma eller tillsammans med äldre kriminella – utan att någon reagerat. Återkommande hämtas de från LVU-placeringar runt om i Sverige och skjutsas till hotellen inför brott.
En 17-årig pojke med en ryggsäck över sina smala axlar släpar en elsparkcykel upp för trappan till incheckningsdisken på First hotel i Norrköping. Rummet är bokat i ett annat namn, men han tillåts checka in utan sällskap. Pojken har under dagen haft i uppdrag att ”hämta äpple”, alltså en handgranat, för att sedan genomföra en sprängning vid en lägenhetsdörr.
Han hittar dock inte granaten och bokas in på ett hotellrum över natten. På eftermiddagen signalerar brandvarnaren i pojkens rum. Personal går dit och upptäcker att brandvarnaren är nedplockad. Pojken är svårväckt och personalen uppfattar honom som drogpåverkad. De sätter tillbaka brandvarnaren och går därifrån, utan att agera. Nästa dag får pojken ett meddelande: ”Idag det måste ske”. Han checkar ut, hittar handgranaten, och genomför sprängningen.
Anonyma tillhåll
Hotell, framför allt lägenhetshotell som Forenom, har blivit en viktig del av den kriminella infrastrukturen, vilket Dagens ETC rapporterade om igår. De billiga hotellen med minimal personalstyrka och låg kontroll av vilka som checkar in används återkommande som tryckarlägenheter inför gängrelaterade våldsdåd.
– Det är anonyma tillhåll. Man får en kod när man bokar och det är den koden man tar hela vägen in i hotellrummet. Är det delvis bemannat så är det oftast inte det under dygnets mörka timmar. Det är välkänt att man använder det i anslutning till utförande av grova våldsbrott men också som förvaring av narkotika. Det har pågått i flera år, säger Liselotte Nilsson, kammaråklagare på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum.
Från HVB till hotell
När Dagens ETC går igenom 42 domar från de senaste två årens grova våldsbrott, där hotell spelat en viktig roll, syns också ett annat mönster – och det gäller inte bara lägenhetshotellen. I 18 av målen har barn, så unga som 14 år, kunnat bo på hotell ensamma, eller tillsammans med andra inblandade, i samband med grova brott. I flera fall rör det sig om ungdomar på rymmen från LVU-placeringar, som hämtats på HVB-hem och sedan placerats på hotell i väntan på vidare order.
Bland målen finns exempelvis den 16-åriga skytten som genomförde mordet på Delta gym i Stockholm, där en trebarnspappa i 50-årsåldern sköts ihjäl, när han försökte hindra pojken från att skjuta den verkliga måltavlan. Pojken bodde på Biz apartments Bromma. Veckan innan mordet, och kort innan han checkade in, hade han genomfört en sprängning mot en restaurang på Södermalm.
I juni 2023 checkade en 14-åring in på Hoom hotell i Järfälla. Pojken, som hade rymt från ett HVB-hem, bodde där i två veckor i samband med ett uppdrag: han skulle skjuta medlemmar av Zeronätverket. Han kunde tjäna upp till en halv miljon beroende på hur många han dödade. Under hotellvistelsen begav han sig till Jordbro och sköt flera skott mot en grupp på sex personer, varav en träffades i benet. Månaden efter bodde samma 14-åring på Forenom Bromma och Alvik, och deltog då i det uppmärksammade balkongmordet på en Hells angels-man.
Gick emot sin egen policy
Minderåriga kan oftast själva inte boka hotell, då de inte får ingå avtal. Många hotell har utöver detta en policy kring hur minderåriga får bo på hotellen utan målsman. På vissa hotellkedjor gäller att minderåriga måste ha ett intyg från målsman för att få checka in ensamma, andra har en policy om att minst en boende per rum måste vara över 18 år.
Hotellkedjan First, som lät en misstänkt drogpåverkad 17-åring bo på hotellet innan han utförde en sprängning, har en policy om att gäster under 18 år måste ha en ansvarig vuxen boende på hotellet samtidigt. Så var det inte när 17-åringen checkade in i augusti 2024.
Kawmi Fadi är hotellchef på First Hotel i Norrköping. Han uppger att han känner till händelsen, men var på semester vid tillfället. Vidare säger han att ungdomen checkade in digitalt och att personalen inte träffade honom. I förundersökningsprotokollet framgår det dock i förhör med hotellpersonalen att de träffade pojken vid incheckning och upplevde honom som ”tonårsflamsig”.
Kawmi Fadi uppger också att polis kontaktades efter att personalen gått in på pojkens rum och uppfattat honom som drogpåverkad. Dessa uppgifter återfinns dock inte i dom eller förundersökning, där pojkens dygn innan sprängningen beskrivs.
Hotellens bristande kontroll gör att kammaråklagare Liselotte Nilsson efterfrågar ett större ansvarstagande från andra hotellgäster.
– Om du bor på ett hotell ser ett spring av unga människor kanske du själv ska reagera över det. Det handlar om någon slags medvetenhet från medborgarna. Vad sker runt omkring oss? Och att ta ansvar för det.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.