Moderaterna blev ett ”arbetarparti”, deras uttalade mål och värdegrund beskrevs i termer av ”full sysselsättning”, ”gemensam välfärd” och ”arbetslinje”. Välbekanta ord för en medborgarskara fostrad under socialdemokratiskt styre.
Bara så kunde de vinna valet 2006. De traditionella borgerliga argumenten om sänkta skatter och bidrag och marknadsliberalism gick inte hem i stugorna. Så de övertog skickligt den progressiva vänsterterminologin och fyllde den med annat innehåll.
– Jag kände att det fanns ett behov av att förklara hur valet av ord och bilder påverkar den politiska dagordningen och styr över vad vi ser och inte ser. Därför skrev jag boken. Syftet med ordval kan lika gärna vara att vilseleda som att klargöra, säger Sara Gunnerud.
”Det är ohederligt”
Det finns många språkliga grepp man kan använda för att blanda bort korten. Att ge ord och begrepp nya betydelser är ett. ”Full sysselsättning”, betyder exempelvis något helt annat i Reinfeldts mun.
– För Moderaterna är full sysselsättning lika med den arbetslöshetsnivå som håller lönenivån – och därmed inflationen – på en låg och stabil nivå, säger Sara Gunnerud.
Om sedan arbetslösheten skulle vara 20 procent har mindre betydelse i sammanhanget.
Vilka ord använder högern i årets valrörelse – med en betydelse som kanske inte är den förväntade?
– ”Historisk satsning” och ”rekordsatsning”. Moderaterna påstår att de gör gigantiska framtidsinvesteringar i bland annat järnväg och vägar. Men de stora summorna kommer de fram till genom att räkna ihop satsningar över många år, och intecknar på så vis budgetutrymmet för lång tid framöver. Det är ohederligt, tycker jag.
Vilka vilseledande taktiker använder de?
– Dels vill de ge bilden av att allt i Sverige är bra och att den som säger annat svartmålar. Dels gör de som Reinfeldt som ställde flyktingmottagande i motsats till goda statliga finanser. Det är ett falskt val, en taktik som ger vid handen att du måste välja mellan två saker, trots att de inte utesluter varandra, säger hon.
Moderaterna påstår också att sänkta skatter gett ökade skatteintäkter, eftersom intäkterna är större idag än 2006. Det är att mörka sambanden, enligt Sara Gunnerud.
– Det är inte skattesänkningar som fått skatteintäkterna att öka, utan en växande befolkning.
Kommer vilseledande taktik även från de rödgröna?
– Ja, absolut. S, liksom alliansen och MP, använder sig till exempel av begreppet ”reformutrymme i statsbudgeten”. Men ingen säger att ”utrymmet” uppstår genom att ersättningarna i socialförsäkringarna inte räknas upp i takt med prisutvecklingen, medan gränsen för statlig skatt räknas upp med löneutvecklingen. ”Reformutrymmet” betalas alltså av människor med redan väldigt små inkomster. Det är också att mörka samband, säger Sara Gunnerud.
Vad borde vänsterinriktade partier göra för att återta kontrollen över den politiska dagordningen?
– Det viktigaste är att ha budskap som väcker känslor och aktiverar progressiva värderingar. Arbetarrörelsen har länge varit alltför teknisk i sin verklighetsbeskrivning, medan högern blivit bättre på att använda känslor.