Ett boende för ensamkommande flyktingbarn, arbeten åt dem som har hamnat utanför arbetsmarknaden, juridisk rådgivning till EU-migranter, ungdomsmottagning och sociala företag. När ordföranden i kyrkorådet i Örebro pastorat, Timmy Leijen, får drömma är det här några av verksamheterna som han vill se i en stadsmission.
– Det här är tankar som jag har ruvat på i 15 år. Jag önskar att det ska bli en levande verksamhet som är öppen för alla människor som har det svårt, säger han.
Utrett frågan under ett års tid
Han är noga med att säga att han inte förringar den verksamhet som finns för utsatta örebroare i dagsläget. Men han saknar ett helhetsgrepp och det finns även grupper som är bortglömda eller behöver fler insatser. Till exempel behövs fler insatser för unga med psykisk ohälsa och för EU-migranter. Därför har han och flera andra företrädare från Svenska kyrkan samt företrädare från frikyrkan utrett frågan om en stadsmission under ett års tid. Och visionen som de har enats om handlar om att både ta tillvara det som finns och samtidigt skapa nytt.
– Ria-Dorkas och Café Deed är exempel på verksamheter som vi skulle vilja ha med i en stadsmission. Blixtjobb och cross roads är nya verksamheter som vi vill starta, säger Timmy Leijen.
”Blir en starkare aktör”
Blixtjobb är ett slags bemanningsföretag som hyr ut personer som är långt från arbetsmarknaden för att göra enklare jobb. De som beställer tjänsterna gör en social insats samtidigt som personen kan få avtalsenlig lön. Cross roads är dagverksamhet för EU-migranter, där man bland annat erbjuds juridisk hjälp och information om vilka rättigheter och skyldigheter man har som EU-medborgare i Sverige.
– De här verksamheterna kan vara utspridda och verka på lite olika håll, men ändå ha en gemensam organisation bakom sig, genom en stadsmission kan vi bli en starkare aktör, säger han.
Men visst kommer det att behövas ett landmärke också. En plats som blir ett skyltfönster för verksamheten.
– Det kan vara ett café eller en restaurang där vi kan bli synliga för örebroaren. Dit man lätt kan söka sig, säger han.
En second hand-butik ska också öppnas.
– Det är ett krav om man ska få kalla sig stadsmission. Och det är också en verksamhet som ger jobb till personer långt från arbetsmarknaden, men det är ingen lätt marknad att ge sig in på, säger han.
Något härbärge är heller inte aktuellt i dagsläget.
– Om Ria Dorkas går med så kommer härbärget Vinternatt för EU-migranter att finnas med. Men något annat härbärge finns det inte behov av så länge Gnistan har öppet. Fast om situationen förvärras får vi kanske tänka om. Men i dagsläget finns inga sådana planer, säger han.
Planeras starta i början av nästa år
Eftersom Svenska kyrkan fattat beslut om att man är för en stadsmission, förutsatt att fler vill vara med, så har en inbjudan gått ut till andra kyrkor och organisationer.
Fram till september kan berörda organisationer svara och går allt enligt planen kommer en stadsmission bildas i början av 2016.
– Svenska kyrkan kommer behålla all den verksamhet vi har i dag när vi möter nöden på individplanet. Men startar vi en stadsmission tillsammans med andra lägger vi in en högre växel. Då kan vi hjälpa fler. Kommunen når tyvärr inte alla som behöver hjälp, här måste vi göra en insats, säger Timmy Leijen.