BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi tror att det finns ett stort förtroende för vår politiska grundidé: Ett gemensamt samhällsbygge där vi bidrar efter den förmåga vi har och har rätt att få stöd utifrån de behov vi har. Det är både plikt och rätt, vilket är socialdemokratins unika signum. Vi har en förmåga att inte bara formulera snygga teser utan att också leverera förbättringar för folk, säger hon och fortsätter:
– Men vi som parti har tappat i förtroende. En del av det handlar om sådant som inte direkt har med oss att göra, men eftersom vi har varit styrande har vi förknippats med det.
Den tuffa perioden började i juni när kommunalrådet och ordföranden för nämnden för Intraservice Tord Karlsson avslöjades med att ha rest till Seattle tillsammans med två andra politiker, två tjänstemän och en leverantör som sedan fick miljonkontrakt med kommunen. Det slutade med att han tvingades avgå.
Knappt två månader efter att skandalen kring Tord Karlsson och Intraservice briserade tvingades partiets lokala ordförande och dåvarande minister Anna Johansson att lämna sin plats i regeringen efter Transportstyrelse-skandalen. Känslig data hos Transportstyrelsen riskerade att ha hamnat i orätta händer, och oppositionen hotade med att rikta en misstroendeförklaring mot henne och två partikollegor om de inte avgick självmant.
Dessutom har en tydlig spricka mellan Socialdemokraterna och de två samarbetspartierna V och MP som styr Göteborg tillsammans börjat synas allt tydligare och i allt fler frågor.
Förra helgen samlades Göteborgs socialdemokrater till kongress för att samla sig inför höstens val.
– Det var en väldigt bra konferens där vi dels beslutade hur våra valsedlar ska se ut och dels antog ett politiskt idéprogram som innehåller en del ganska konkreta saker men också en del framåtblickande.
Anna Johansson framhåller att mycket är bra och går åt rätt håll i dagens Göteborg: Antalet personer med försörjningsstöd minskar, arbetslösheten är låg och antalet skjutningar har halverats det senaste året.
Men hon är öppen med att det finns en hel del områden där saker behöver förändras.
– Vi är fortfarande en segregerad stad, vi har utmaningar med kriminella gäng i förorterna, vi erbjuder inte tillräckligt goda arbetsvillkor i våra egna verksamheter, skolan levererar inte tillräckligt bra.
Men ni har styrt Göteborg under lång tid, varför finns de här problemen kvar?
– Därför att vi inte styr allt. För det första såg vi, precis som i resten av landet, en kraftig ökning av de ekonomiska klyftorna under den borgerliga regeringen. När arbetslösheten stiger i Sverige är det inte så att Göteborg undantas av det. Mycket av förutsättningarna för att bedriva en offensiv politik för jämlikhet i kommunen är beroende av att det förs en sådan politik på nationell nivå. Hur mycket statsbidrag man väljer att skicka till kommuner och landsting, vilka förändringar man gör i ersättningssystem och så vidare. Allt sådant får ett direkt genomslag i Göteborg.
På kongressen fick kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson förnyat förtroende att leda partiet i kommunen. Till riksdagen valdes Anna Johansson på nytt till första platsen. Det senare beslutet har fått kritik av bland andra GT:s ledarskribent Csaba Perlenberg, som ställer sig frågande till hur S kan ha kvar förtroendet för Anna Johansson efter Transportstyrelseskandalen.
– Jag har fått frågan om jag vill bli nominerad, tackat ja och sedan blivit nominerad av ganska många av våra föreningar, och beslutet att välja mig har tagits av en enhällig kongress. Men det finns säkert synpunkter på det. Det finns alltid synpunkter på en massa saker, säger hon.
Vad är det som får dig personligen att vilja vara kvar i politiken efter upplevelsen med misstroendevotum och att du tvingades avgå?
– Därför att jag fortfarande tror på politikens möjlighet att förändra samhället, och jag tror att jag har kapacitet att vara en del av den kraften. Jag känner också att jag har ett stort förtroende från mina partivänner.
Skulle du vara intresserad av att bli minister igen om det blir aktuellt efter höstens val?
– Den frågan svarar man på om man får den av statsministern. Men jag är inte så bränd att jag skulle tacka nej, för det var ett fantastiskt roligt uppdrag och en möjlighet att påverka direkt som är väldigt svår att få på annat sätt. Så jag har svårt att se att jag skulle tacka nej om möjligheten gavs.